Gersli másképp
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
75g gersli264 kcal
-
235g közönséges tök32 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
45g újhagyma zöldje12 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
150g gersli528 kcal
-
470g közönséges tök63 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
90g újhagyma zöldje24 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
16.3g gersli57 kcal
-
51.1g közönséges tök7 kcal
-
9.8g vöröshagyma4 kcal
-
9.8g újhagyma zöldje3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
12g tojás15 kcal
-
0g só0 kcal
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 720.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 282.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 182 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 188 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1241 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1236 micro
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 32.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1440.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 248 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 689 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.7 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 564.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 363 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 155 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 186 micro
-
Kolin: 376 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2481 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2471 micro
- 4% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 39 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 156.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 61.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 270 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 269 micro
Hozzávalók
-
15 dkg gersli
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 közepes db újhagyma zöldje
-
3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A tökkarikákat meghámozzuk, kivájjuk, és kisebb kockákra, hasábokra vágjuk.
- A vöröshagymát kockázzuk, az újhagyma zöldjét felaprítjuk, a fokhagymát apró kockákra vágjuk.
- A vöröshagymát egy kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk.
- A gerslit egy szűrőben jó alaposan átmossuk, és lecsepegtetjük.
- A hagymához adjuk a gerslit, a zöldhagyma zöldjét, és felöntjük vízzel vagy húsleves alaplével, hogy bőven ellepje. Főzés közben a vizet pótolhatjuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket. Bátran fűszerezhetünk, mert a gersli magába fogja szívni.
- Kb. 20-25 percig főzzük, majd amikor már majdnem elkészült, hozzáadjuk a tököt és a fokhagymát.
- 5-10 perc múlva kezd a tök puhulni, egy kevés vizet is ereszt, ekkor hozzáöntjük lassan, kevergetve a tojást, ami besűríti kicsit.
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 17763
- Feltöltés dátuma: 2013. június 10.
Ajánló
Köretként remek választás lehet például fasírozotthoz, vagy Stefánia vagdalthoz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A gerslit nagyon szeretem, akár köretként, akár pörköltbe keverve vagy levesben, így ez az egyik kedvencem is. Amellett, hogy olcsó, gazdagon tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot és foszfort, valamint vizelethajtó hatása is van. Mivel általában minden maradékot hasznosítok a konyhában, így ennél az ételnél azzal a húslével főztem, ami korábban egy tepsiben sült csirke alól maradt. Eleve több vízzel sütöttem, hogy maradjon egy jó kis ragacsos, fűszerekkel bekoncentrált alaplevem. Jól kikapartam a tepsit, hogy minden fontos anyag megmaradjon. Mire kihűlt, elvált a zsír a fűszeres folyadéktól, ami kocsonyás lett. Ezt a zsiradékot használtam fel a hagyma pirításhoz. Ötletként annak, aki nem barátja a töknek: zöldborsóval, gombával, julienne-re vágott sárgarépával is fel lehet dobni. Aki szereti a csípőset, az tehet bele egy kis chilit. Ha el akarjuk kápráztatni a vendégeket, akkor javaslok hozzákeverni kevés durvára vágott diót, és egy-két szelet camembert sajttal díszíteni, ami egy kicsit majd ráolvad. A siker nem maradhat el!