r
Nosalty Logó

Gata - az örmény vajas sütemény

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
giuliettalupa
Gata - az örmény vajas sütemény
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tészta

A töltelék

660
Kalória
9.7g
Fehérje
81.6g
Szénhidrátok
33.2g
Zsír
50.6g
Víz
129.7g
Koleszterin
1.8g
Rost
31.6g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 5282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2276.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    298 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    404.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2235 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    487 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 5282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 371 kcal

Elkészítés

A tészta

  1. Egy tálba szitáljuk bele a két bögrényi lisztet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és a vaníliás cukrot. Ebbe a lisztes keverékbe dolgozzuk bele a fagyos vajat. (A legegyszerűbb nagy lyukú reszelőn lereszelni a vajat.) Jól morzsoljuk össze, egészen addig, míg eltűnnek a nagyobb vajdarabok is.
  2. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki, ebbe öntjük a joghurtot és a 2 tojássárgáját. A fehérjét félretesszük, mert a lekenésnél még szükségünk lesz rá. Az egészet jól összegyúrjuk, és a maradék fél bögre lisztből annyit adunk hozzá, hogy a végén ne ragadjon a kezünkhöz a tészta. (Ha a joghurt hígabb, vizesebb, előfordulhat, hogy kell még hozzá liszt.)
  3. A kigyúrt tésztát kétfelé vesszük, két kis cipóba, és fóliával letakarva, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Az sem baj, ha egy éjszakát pihen.
  4. A fagyos tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra. Nyújtáskor törekedjünk arra, hogy a tészta téglalap alakú legyen, hiszen ezt kell majd megtöltés után feltekerni. Egy cipóból egy tekercs készül.
  5. A kinyújtott tésztát átkenjük a maradék tojásfehérjével, majd megszórjuk a töltelék felével. A tenyerünkkel jól nyomkodjuk rá a tölteléket a tésztára, majd óvatosan és szorosan tekerjük fel. A tésztatekercsünk tetejét nyújtófával kissé lapítsuk le, majd villával csíkozzuk meg kétszer (egyszer jobbról balra, majd fordítva is, átellenesen).
  6. Ha mindkét tésztagombócból elkészült a töltött tekercs, kenjük le a tetejüket a maradék fehérjével, és kb. 4-5 centis darabokra vágjuk fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (180 fokon) süssük aranyszínűre.

A töltelék

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, majd hozzáadjuk (ráreszeljük) a fagyos vajat. Ízlés szerint pár csepp vaníliakivonatot is adhatunk hozzá.
  2. Addig keverjük, gyúrogatjuk a hozzávalókat, míg finom, morzsalékos elegyet kapunk. Ha valaki szeretné egy kicsit "felturbózni" a tölteléket, egy kevés fahéjat vagy citromhéjat, esetleg finomra darált diót is belekeverhet. Ez utóbbi esetben a liszt mennyiségét csökkenteni kell, a hozzáadott dió arányában.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Az egyik legfinomabb és legjellegzetesebb tradicionális örmény sütemény, esküvők és újévi ünnepi asztalok kötelező eleme. Ahány tájegység, annyi elkészítési módja létezik: lehet torta formájú vagy feltekert, csigás, élesztővel vagy sütőporral sütött, édes (vajas, diós, aszalt gyümölcsös) vagy sós (túrós, sajtos) töltelékkel töltött, de mindig nagyon vajas és ínycsiklandóan finom. A legfontosabb titok az elkészítésénél, hogy szigorúan tilos a vajat más zsiradékkal helyettesíteni, mert a vaj adja meg a gata jellegzetes ízét. A következőkben egy olyan receptet osztok meg, amelyet egy nagyon  kedves örmény barátomtól tanultam. Az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de aki rászánja az időt, biztosan nem fogja megbánni!

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Blondies

A blondies a brownies fehér csokis változata, aminek fő ízprofilját a karamellás, vaníliás jegyek adják. Pirított mandulával gazdagítva egy tökéletes választás, ha valami édesre, de ...

Simon Gábor

Mennyei brownie-sajttorta

Ezek a mennyei, ragacsos sajttortabrownie-k azért születtek, hogy azoknak is jusson a Valentin-napi kényeztetésből, akik egyedülállóak. Ez a legfinomabb csokoládés brownie, amit valaha is ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

10 magas vastartalmú gyümölcs és zöldség, amit neked is be...

Amikor szóba kerül a vasfogyasztás, a legtöbben a vörös húsokra asszociálnak, ami nem csoda, hiszen az állati eredetű élelmiszerek természetesen magas vastartalommal rendelkeznek. Ugyanakkor akadnak olyan gyümölcsök és zöldségek is, amelyekben bőven megtalálható ez a tápanyag – csak tudnunk kell, hol keressük!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!