r
Nosalty Logó

Gata - az örmény vajas sütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
giuliettalupa
Gata - az örmény vajas sütemény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 5282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tészta

A töltelék

Összesen 371 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    33.2 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    130 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    284 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    279 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 660 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    161 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    77 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1038 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2276.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    218 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    163 mg
  • Foszfor
    1068 mg
  • Nátrium
    298 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    653.1 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    404.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2274 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    208 micro
  • Kolin:
    433 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2235 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    487 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    581 micro
Összesen 5282 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 371 kcal

Hozzávalók

A tészta

A töltelék

Elkészítés

A tészta

  1. Egy tálba szitáljuk bele a két bögrényi lisztet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és a vaníliás cukrot. Ebbe a lisztes keverékbe dolgozzuk bele a fagyos vajat. (A legegyszerűbb nagy lyukú reszelőn lereszelni a vajat.) Jól morzsoljuk össze, egészen addig, míg eltűnnek a nagyobb vajdarabok is.
  2. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki, ebbe öntjük a joghurtot és a 2 tojássárgáját. A fehérjét félretesszük, mert a lekenésnél még szükségünk lesz rá. Az egészet jól összegyúrjuk, és a maradék fél bögre lisztből annyit adunk hozzá, hogy a végén ne ragadjon a kezünkhöz a tészta. (Ha a joghurt hígabb, vizesebb, előfordulhat, hogy kell még hozzá liszt.)
  3. A kigyúrt tésztát kétfelé vesszük, két kis cipóba, és fóliával letakarva, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Az sem baj, ha egy éjszakát pihen.
  4. A fagyos tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra. Nyújtáskor törekedjünk arra, hogy a tészta téglalap alakú legyen, hiszen ezt kell majd megtöltés után feltekerni. Egy cipóból egy tekercs készül.
  5. A kinyújtott tésztát átkenjük a maradék tojásfehérjével, majd megszórjuk a töltelék felével. A tenyerünkkel jól nyomkodjuk rá a tölteléket a tésztára, majd óvatosan és szorosan tekerjük fel. A tésztatekercsünk tetejét nyújtófával kissé lapítsuk le, majd villával csíkozzuk meg kétszer (egyszer jobbról balra, majd fordítva is, átellenesen).
  6. Ha mindkét tésztagombócból elkészült a töltött tekercs, kenjük le a tetejüket a maradék fehérjével, és kb. 4-5 centis darabokra vágjuk fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (180 fokon) süssük aranyszínűre.

A töltelék

  1. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, majd hozzáadjuk (ráreszeljük) a fagyos vajat. Ízlés szerint pár csepp vaníliakivonatot is adhatunk hozzá.
  2. Addig keverjük, gyúrogatjuk a hozzávalókat, míg finom, morzsalékos elegyet kapunk. Ha valaki szeretné egy kicsit "felturbózni" a tölteléket, egy kevés fahéjat vagy citromhéjat, esetleg finomra darált diót is belekeverhet. Ez utóbbi esetben a liszt mennyiségét csökkenteni kell, a hozzáadott dió arányában.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 4960
  • Feltöltés dátuma: 2020. október 11.

Ajánló

Ünnepi asztalra való mutatós és tartalmas sütemény.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gata - az örmény vajas sütemény
giuliettalupa 82 recept

Az egyik legfinomabb és legjellegzetesebb tradicionális örmény sütemény, esküvők és újévi ünnepi asztalok kötelező eleme. Ahány tájegység, annyi elkészítési módja létezik: lehet torta formájú vagy feltekert, csigás, élesztővel vagy sütőporral sütött, édes (vajas, diós, aszalt gyümölcsös) vagy sós (túrós, sajtos) töltelékkel töltött, de mindig nagyon vajas és ínycsiklandóan finom. A legfontosabb titok az elkészítésénél, hogy szigorúan tilos a vajat más zsiradékkal helyettesíteni, mert a vaj adja meg a gata jellegzetes ízét. A következőkben egy olyan receptet osztok meg, amelyet egy nagyon  kedves örmény barátomtól tanultam. Az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de aki rászánja az időt, biztosan nem fogja megbánni!

Hozzávalók

A tészta

A töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...