Gata - az örmény vajas sütemény
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tészta
-
47g finomliszt171 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
31g joghurt19 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
5 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelék
-
19g finomliszt68 kcal
-
29g cukor111 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tészta
-
375g finomliszt1365 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
250g joghurt153 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelék
-
150g finomliszt546 kcal
-
230g cukor890 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
A tészta
-
26.3g finomliszt96 kcal
-
14g vaj101 kcal
-
17.5g joghurt11 kcal
-
7.7g tojás10 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelék
-
10.5g finomliszt38 kcal
-
16.1g cukor62 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.7 g
Zsír
-
Összesen 33.2 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.6 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 279 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.6 g
Zsír
-
Összesen 265.8 g
-
Telített zsírsav 161 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 1038 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2276.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 218 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 163 mg
-
Foszfor 1068 mg
-
Nátrium 298 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 653.1 g
-
Cukor 253 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 404.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2274 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 84 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 433 mg
-
Retinol - A vitamin: 2235 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 487 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 581 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.8 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Hozzávalók
A tészta
-
2 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál szódabikarbóna
-
1 csipet só
A töltelék
-
1 bögre finomliszt
-
1 bögre cukor
-
10 dkg vaj
Elkészítés
A tészta
- Egy tálba szitáljuk bele a két bögrényi lisztet, majd adjuk hozzá a szódabikarbónát, a csipetnyi sót és a vaníliás cukrot. Ebbe a lisztes keverékbe dolgozzuk bele a fagyos vajat. (A legegyszerűbb nagy lyukú reszelőn lereszelni a vajat.) Jól morzsoljuk össze, egészen addig, míg eltűnnek a nagyobb vajdarabok is.
- A lisztes keverék közepébe egy mélyedést alakítunk ki, ebbe öntjük a joghurtot és a 2 tojássárgáját. A fehérjét félretesszük, mert a lekenésnél még szükségünk lesz rá. Az egészet jól összegyúrjuk, és a maradék fél bögre lisztből annyit adunk hozzá, hogy a végén ne ragadjon a kezünkhöz a tészta. (Ha a joghurt hígabb, vizesebb, előfordulhat, hogy kell még hozzá liszt.)
- A kigyúrt tésztát kétfelé vesszük, két kis cipóba, és fóliával letakarva, legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Az sem baj, ha egy éjszakát pihen.
- A fagyos tésztát kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra. Nyújtáskor törekedjünk arra, hogy a tészta téglalap alakú legyen, hiszen ezt kell majd megtöltés után feltekerni. Egy cipóból egy tekercs készül.
- A kinyújtott tésztát átkenjük a maradék tojásfehérjével, majd megszórjuk a töltelék felével. A tenyerünkkel jól nyomkodjuk rá a tölteléket a tésztára, majd óvatosan és szorosan tekerjük fel. A tésztatekercsünk tetejét nyújtófával kissé lapítsuk le, majd villával csíkozzuk meg kétszer (egyszer jobbról balra, majd fordítva is, átellenesen).
- Ha mindkét tésztagombócból elkészült a töltött tekercs, kenjük le a tetejüket a maradék fehérjével, és kb. 4-5 centis darabokra vágjuk fel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt (180 fokon) süssük aranyszínűre.
A töltelék
- Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, majd hozzáadjuk (ráreszeljük) a fagyos vajat. Ízlés szerint pár csepp vaníliakivonatot is adhatunk hozzá.
- Addig keverjük, gyúrogatjuk a hozzávalókat, míg finom, morzsalékos elegyet kapunk. Ha valaki szeretné egy kicsit "felturbózni" a tölteléket, egy kevés fahéjat vagy citromhéjat, esetleg finomra darált diót is belekeverhet. Ez utóbbi esetben a liszt mennyiségét csökkenteni kell, a hozzáadott dió arányában.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 5000
- Feltöltés dátuma: 2020. október 11.
Ajánló
Ünnepi asztalra való mutatós és tartalmas sütemény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az egyik legfinomabb és legjellegzetesebb tradicionális örmény sütemény, esküvők és újévi ünnepi asztalok kötelező eleme. Ahány tájegység, annyi elkészítési módja létezik: lehet torta formájú vagy feltekert, csigás, élesztővel vagy sütőporral sütött, édes (vajas, diós, aszalt gyümölcsös) vagy sós (túrós, sajtos) töltelékkel töltött, de mindig nagyon vajas és ínycsiklandóan finom. A legfontosabb titok az elkészítésénél, hogy szigorúan tilos a vajat más zsiradékkal helyettesíteni, mert a vaj adja meg a gata jellegzetes ízét. A következőkben egy olyan receptet osztok meg, amelyet egy nagyon kedves örmény barátomtól tanultam. Az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, de aki rászánja az időt, biztosan nem fogja megbánni!