Garnélarák articsókával
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Cafika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g garnéla142 kcal
-
0g bors0 kcal
-
960g articsóka180 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fekete bors1 kcal
-
45g fekete olajbogyó52 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
769
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
400g garnéla284 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1920g articsóka361 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g fekete bors3 kcal
-
90g fekete olajbogyó104 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
1538
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
13.8g garnéla10 kcal
-
0g bors0 kcal
-
66.4g articsóka12 kcal
-
5.9g citrom1 kcal
-
0.8g vöröshagyma0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.1g fekete olajbogyó4 kcal
-
2.9g olívaolaj26 kcal
-
6.9g víz0 kcal
Összesen
53
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 40.8 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 252 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3374.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 338 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 283 mg
-
Foszfor 846 mg
-
Nátrium 1830 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 677.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 85 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 306 micro
-
Kolin: 302 mg
-
Retinol - A vitamin: 108 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2019 micro
Összesen
769
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 81.7 g
Zsír
-
Összesen 100.3 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 504 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6748.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 677 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 567 mg
-
Foszfor 1693 mg
-
Nátrium 3660 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 1355.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 142 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 169 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 613 micro
-
Kolin: 603 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 274 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4038 micro
Összesen
1538
kcal
- 5% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 127 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 140 micro
Összesen
53
kcal
Hozzávalók
-
6 db articsóka
-
1 db citrom
-
0.3 db vöröshagyma
-
1 tk kakukkfű
-
só ízlés szerint
-
30 db fekete olajbogyó
-
2 dl víz
Elkészítés
- A garnélarákot időben kivesszük a fagyasztóból, hogy kiolvadjon. Egy tálba vizet engedünk, a citromot kettévágjuk, a levét a vízbe facsarjuk, és a héját is beletesszük.
- Felhúzzuk a gumikesztyűt, ha nem akarunk barna foltos kezeket.Az articsókáról eltávolítjuk a külső leveleit, levágjuk a tetejét (kb.1,5-2 cm-t) és a szárát is. Az articsókát kettévágjuk, a szőrös részt kivájjuk, majd felezzük, és a citromos vízbe tesszük őket.
- A levágott szárakat meghámozzuk, felszeleteljük, és szintén a vízbe tesszük.
- A hagymát vékonyra szeleteljük, az olívákat megmossuk.
- Egy kisebb fazékba beleöntjük az olajat és a vizet.
- Leszűrjük az articsókákat, kidobjuk a citromot, majd belehelyezzük az olajos vízbe, feltesszük főzni, majd ha forr, kis lángra kapcsolunk.
- Megsózzuk, hozzáadjuk a hagymát, az egész borsot és a kakukkfüvet.
- Kb. 30-40 perc alatt készre főzzük őket. szinte az összes folyadékot magába kell hogy szívja.
- Mikor kész, lekapcsoljuk, hozzáadjuk az olívákat.
- Közben megpucoljuk a garnélarákot a páncéljától, a homorú oldalát késsel picit bevágjuk, kihúzzuk a belét, majd folyó, hideg víz alatt leöblítjük. papírtörlőn leitatjuk a vizet róla.
- Egy vágódeszkán előkészítjük a garnélanyársokat. Egyenként, egymás fölé helyezve őket úgy, hogy a farok egyszer a jobb, majd a bal oldalon legyen, majd az also faroktól kezdve felfelé óvatosan felszúrjuk őket a pálcára. (Én ötösével raktam őket, de lehet többet is.)
- Ha kész az articsókánk, akkor nekiállunk a garnélasütésnek.Teflonos serpenyőt nagy lángon jól felhevítünk, sózzuk az alját. Ráfektetjük a nyársakat, sózzuk, borsozzuk, sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, nagyon kevés olívaolajjal meglocsoljuk őket. Ezt a felét már csak borsozzuk, 1 perc alatt készen is vannak.
- Tányérra rendezzük az articsókát, a nyársakat, majdfogyasztható is.
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 4974
- Feltöltés dátuma: 2011. április 02.
Ajánló
Friss zöldsalátával és grissinivel kínáljuk. Mellé finom hűtött fehérbor dukál. Az articsóka pucolása képekben segítségünkre lehet itt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Cafika
156 recept
Az articsóka receptjét egy újságban találtam, a garnélát meg már régen így készítem el, étteremben ettem ilyet először. Nagyon finom, könnyű étel. Az articsókát előre el lehet készíteni, a garnélákat is elő lehet "gyártani", és amikor kell, frissen sütni. Nem mindennapi vacsora lehet, ha vendégeket várunk, feltéve, ha azok szeretik a tengeri herkentyűket.