Fűszeres narancslekvár
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
500g narancs172 kcal
-
300g narancslé141 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
25g dzsemfix73 kcal
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
46.1g narancs16 kcal
-
27.6g narancslé13 kcal
-
0.9g vaníliás cukor4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
23g cukor89 kcal
-
2.3g dzsemfix7 kcal
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 1.4 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 145 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 17 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 217 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 179 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 102 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 351.9 g
-
Cukor 336 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 579.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 284 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 182 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 55 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 867 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 816 micro
- 0% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-crypt
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 54.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 9 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.4 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 80 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Hozzávalók
-
500 g narancs
-
3 dl narancslé
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 tk fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
1 csipet gyömbér
-
250 g cukor
Elkészítés
- A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a gerezdeket kivágjuk (vegyük kezünkbe a narancsot, és filéző késsel a hártyák közül vágjuk ki ék alakban a gyümölcshúst), közben a levet fogjuk fel egy edényben.
- A narancsokat facsarjuk ki (vagy a boltit használjuk), és mérjünk ki 300 ml-et.
- A narancsgerezdeket és a narancslevet (a felfogottat is) egy főzőedénybe tesszük (pépesíthetjük is a gyümölcsöt). Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a dzsemfixet és a fűszereket.
- Állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve legalább 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot távolítsuk el a tetejéről.
- Egy kis tálkát tegyünk a mélyhűtőbe, lehűlés után erre csöppentsünk a lekvárból próbaképpen. Ha pár perc múlva nem folyik el a lekvár, akkor készen is vagyunk.
- Tisztára mosott, melegen tartott üvegekbe töltjük, csavaros tetővel lezárjuk, és 5 percre állítsuk fejre őket.
- Nem szükséges dunsztolni, kihűlés után mehetnek a kamrapolcra.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 215
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 28641
- Feltöltés dátuma: 2013. február 20.
Ajánló
A cukor mennyisége függ attól is, milyen édes a narancsunk. Én inkább először egy kevesebb mennyiséget teszek bele, majd kóstolás után még adok hozzá, ha szükségesnek érzem. Az üvegeket egy steril (még nem használt) szivaccsal, forró, folyó vízzel, mosogatószerrel mosogatom el, és tiszta konyharuhán szájukkal lefelé csöpögtetem le. Lekvár töltögetés előtt az üvegeket meleg vizes tepsibe sorakoztatom, így nem pattannak el, ha belekerül a forró lekvár.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A receptet egy Dr. Oetkeres receptfüzetben találtam, csak az arányokat módosítottam kicsit, és került bele egy csipetnyi gyömbér is. Karácsonyi gasztroajándékként került a családban a fa alá. Azóta többször készítettem már, mert az ismerőseim is nagyon "rákaptak". Főztem már - kérésre - mindenféle fűszer nélkül is, úgyis nagyon finom. Kicsit macerás az elkészítése a filézés miatt, de pár kilónyi narancs után már elég gyorsan megy!:) Ebből az adagból kb. két db 3 dl-es üveggel lesz.