r
Nosalty Logó

Fűszeres mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Fűszeres mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 4316 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 340 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    247 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    706.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    184.4 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    72 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    169 mg
  • Retinol - A vitamin:
    287 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79 g

Zsír

  • Összesen
    126.2 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    989 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2826.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    256 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    244 mg
  • Foszfor
    1255 mg
  • Nátrium
    854 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    737.5 g
  • Cukor
    358 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    288.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1165 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    256 micro
  • Kolin:
    675 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1149 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1551 micro
Összesen 4316 kcal
  • 6% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    222.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    99 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.2 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 340 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Felolvasztjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A tojásokat eldolgozzuk a porcukorral és a citromlével. Hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket.
  3. A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal. Apránként a mézes-tojásos alaphoz adjuk és jól összedolgozzuk. Így egy lágy, ragacsos masszát kapunk.
  4. Elsimítjuk a massza tetejét és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük legalább 5 órára, még jobb ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
  5. A tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd 8 részre osztjuk és kb. 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő szeletre vágjuk, majd lisztes kézzel a szeletekből golyókat formálunk.
  6. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük. (A golyók között érdemes 4-5 cm távolságot hagyni, mert sütés közben jócskán megnőnek.)
  7. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses módon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 135
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 18800
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 21.

Ajánló

Az eredeti recept szerint összekeverünk egy tojást, kevés tejszínt és apróra vágott mandulát, amelyben sütés előtt a golyókat meghempergetjük.   Érdemes dobozban tartani, mert egyébként könnyen megszárad.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymamám egész télen különböző mézes receptekkel kísérletezik. Ez most a Nők Lapja egyik számából való. Nekünk nagyon ízlett.    

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...