Francia croissant perec konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
perec14
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tésztához
-
1 kcal
-
17g víz0 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
1g só0 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
3g vaj21 kcal
-
27g vaj194 kcal
-
1g tejpor6 kcal
Megkenéshez
-
9g tojás12 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
445
kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tésztához
-
12g friss élesztő13 kcal
-
200g víz0 kcal
-
600g rétesliszt2184 kcal
-
12g só0 kcal
-
75g porcukor290 kcal
-
35g vaj251 kcal
-
325g vaj2330 kcal
-
15g tejpor74 kcal
Megkenéshez
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
5344
kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tésztához
-
0.9g friss élesztő1 kcal
-
14.2g víz0 kcal
-
42.7g rétesliszt156 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
5.3g porcukor21 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
23.1g vaj166 kcal
-
1.1g tejpor5 kcal
Megkenéshez
-
7.8g tojás10 kcal
-
1.4g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
382
kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 577.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 34 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 410 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.2 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 228 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 224 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Összesen
445
kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 316.6 g
-
Telített zsírsav 190 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 92 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 1366 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6929.9 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 252 mg
-
Kálcium 405 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 1161 mg
-
Nátrium 4918 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 542.4 g
-
Cukor 83 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 422.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2732 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 126 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 600 mg
-
Retinol - A vitamin: 2683 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 595 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 814 micro
Összesen
5344
kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 22.6 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 493.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 350 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 195 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
382
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
12 g friss élesztő
-
600 g rétesliszt
-
12 g só
-
75 g porcukor
Megkenéshez
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
Elkészítés
Tésztához
- Oldjuk fel az élesztőt a víz kétharmadában. Keverjük bele a lisztbe a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejport és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Ha a tészta túl kemény, adjuk hozzá a megmaradt vizet. Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 1 óráig.
- Dagasszuk át a tésztát, majd hűtőben pihentessük 1 óra hosszat. Ezután ismét dagasszuk át, és fél órára rakjuk mélyhűtőbe.
- Nyújtsuk a tésztát olyan téglalappá, amely háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. A kemény vajat gyúrjuk addig, amíg meglágyul és helyezzük a tészta alsó szélére. Tenyerünkkel addig nyomkodjuk, amíg a téglalap kétharmadát befedjük vele.
- Hajtogassuk úgy a tésztát, hogy először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerül az alsó harmada. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
- Nyújtsuk ki a tésztát ugyanolyan téglalappá, mint az előbb és ugyanúgy hajtogassuk háromba, csomagoljuk folpackba, pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.
- Nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, és vágjunk belőle háromszögeket (ha ragaszkodunk az eredetihez: 20 cm magas és 12 cm-es alapú kell).
- A formázáshoz tegyünk magunk elé egy háromszöget úgy, hogy a talpa legyen felénk, és csavarjuk fel. A croissant-okat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és szobahőmérsékleten kelesszük 2 órát.
- Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gáz: 8-as fokozat). A croissant-okat kenjük meg a felvert tojással, tegyük be a sütőbe, és csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gáz: 5-ös fokozat), és süssük 20 percig.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 3874
- Feltöltés dátuma: 2014. február 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
perec14
3 recept
Bretagne-i nyaralásunk alatt mindig friss croissant-t ettünk reggelire, ami az itthon kaphatóhoz nem is hasonlítható. Ezt a receptet egy szakácskönyvben találtam, és bár fenntartásaim voltak, de nagy meglepetésünkre teljesen olyan ízű, mint a franciaországi. Bár időigényes, mondhatom, hogy megéri a befektetett energiát. A recept 24 db-ra vonatkozik.