Francia borsóleves
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
125g zöldborsó101 kcal
-
5g leveskocka17 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
0 kcal
-
325g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
25g tej14 kcal
-
13g mangalica zsír113 kcal
-
18g rétesliszt64 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
14g tojás17 kcal
Összesen
482
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
500g zöldborsó405 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
0 kcal
-
1300g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
100g tej56 kcal
-
50g mangalica zsír451 kcal
-
70g rétesliszt255 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
Összesen
1926
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
21.7g zöldborsó18 kcal
-
0.9g leveskocka3 kcal
-
8.7g habtejszín25 kcal
-
0 kcal
-
56.4g víz0 kcal
A levesbetéthez
-
4.3g tej2 kcal
-
2.2g mangalica zsír20 kcal
-
3g rétesliszt11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
Összesen
84
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.1 g
Zsír
-
Összesen 31.4 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1223.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 208 mg
-
Nátrium 831 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 466.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 206 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 591 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3160 micro
Összesen
482
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.6 g
Zsír
-
Összesen 125.7 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4895.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 454 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 213 mg
-
Foszfor 833 mg
-
Nátrium 3325 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 151.1 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1865.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 825 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 201 mg
-
D vitamin: 137 micro
-
K vitamin: 130 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 350 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 105 micro
-
β-karotin 2365 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12641 micro
Összesen
1926
kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 548 micro
Összesen
84
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
2 dl habtejszín
-
borsmentalevél ízlés szerint
-
1.3 l víz
A levesbetéthez
-
1 dl tej
-
5 dkg mangalica zsír
-
7 dkg rétesliszt
-
só ízlés szerint
-
1 dkg cukor
-
1 db tojás
Elkészítés
A leveshez
- A borsó felét feltesszük főni 1 liter vízben a két leveskockával és egy ág borsmentával, ill. annak hiányában egy borsmenta filterteával (tavasszal pár borsóhüvelyt is adunk hozzá).
- 10 perc főzés után kiemeljük a borsmentát, botmixerrelpürésítjük a borsót, majd még 3 dl vizet,1,5 tejszínt és a borsó másik felét hozzáadjuk, visszatesszük a mentát, megfőzzük és kész.
- Tálaláskor a maradék tejszínnel dekoráljuk és puffancskákat adunk hozzá.
- Levesbetét (puffancska) készítése:
- A tejet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük főni.
- Amikor a zsír elolvadt, vad keverés közben hozzáadjuk a lisztet.
- Addig főzzük, míg a lábas falától elválik.
- Lehúzzuk a tűzről, tovább keverjük, míg kicsit hűl.
- Hozzáadjuk a tojást, jól elkeverjük, egészen kihűtjük.
- Habzsákból mogyorónyi halmokat nyomunk egy teflon, vagy olajozott sütőlapra.
- Erős lángon megsütjük.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 140
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 26401
- Feltöltés dátuma: 2008. december 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Harmathy Ildikó
313 recept
Egy angol nyelvű, francia szakácskönyvben találtam valaha a receptet. Ez a leves is híven demonstrálja a francia konyha hatalmasságát, az egyszerűségében is óriásit! Kína ide, olaszok oda, nálam a franciák vannak a gasztronómia csúcsán! Az ember megkostólja ezt a levest, és egyáltalán nem érti: miért főztünk valaha is borsólevest menta nélkül! Csak zsenge borsóból készítsétek! Régebben csak a friss borsó-szezonban készítettem, olyankor a borsó héjából is főzök bele az első borsóadag mellé. Most mirelit zsenge borsóból készült.