r
Nosalty Logó

Francia borsóleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Francia borsóleves
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 482 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 1926 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A levesbetéthez

Összesen 84 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1223.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    831 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    466.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    93 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    156 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    591 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3160 micro
Összesen 482 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.6 g

Zsír

  • Összesen
    125.7 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    450 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4895.1 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    454 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    213 mg
  • Foszfor
    833 mg
  • Nátrium
    3325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.1 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    1865.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    825 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    201 mg
  • D vitamin:
    137 micro
  • K vitamin:
    130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    350 mg
  • Retinol - A vitamin:
    625 micro
  • α-karotin
    105 micro
  • β-karotin
    2365 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12641 micro
Összesen 1926 kcal
  • 2% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    212.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    103 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    548 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Elkészítés

A leveshez

  1. A borsó felét feltesszük főni 1 liter vízben a két leveskockával és egy ág borsmentával, ill. annak hiányában egy borsmenta filterteával (tavasszal pár borsóhüvelyt is adunk hozzá).
  2. 10 perc főzés után kiemeljük a borsmentát, botmixerrelpürésítjük a borsót, majd még 3 dl vizet,1,5 tejszínt és a borsó másik felét hozzáadjuk, visszatesszük a mentát, megfőzzük és kész.
  3. Tálaláskor a maradék tejszínnel dekoráljuk és puffancskákat adunk hozzá.
  4. Levesbetét (puffancska) készítése:
  5. A tejet a zsírral, sóval, cukorral feltesszük főni.
  6. Amikor a zsír elolvadt, vad keverés közben hozzáadjuk a lisztet.
  7. Addig főzzük, míg a lábas falától elválik.
  8. Lehúzzuk a tűzről, tovább keverjük, míg kicsit hűl.
  9. Hozzáadjuk a tojást, jól elkeverjük, egészen kihűtjük.
  10. Habzsákból mogyorónyi halmokat nyomunk egy teflon, vagy olajozott sütőlapra.
  11. Erős lángon megsütjük.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 140
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 26401
  • Feltöltés dátuma: 2008. december 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Francia borsóleves
Harmathy Ildikó 313 recept

Egy angol nyelvű, francia szakácskönyvben találtam valaha a receptet. Ez a leves is híven demonstrálja a francia konyha hatalmasságát, az egyszerűségében is óriásit! Kína ide, olaszok oda, nálam a franciák vannak a gasztronómia csúcsán! Az ember megkostólja ezt a levest, és egyáltalán nem érti: miért főztünk valaha is borsólevest menta nélkül! Csak zsenge borsóból készítsétek! Régebben csak a friss borsó-szezonban készítettem, olyankor a borsó héjából is főzök bele az első borsóadag mellé. Most mirelit zsenge borsóból készült.

Hozzávalók

A leveshez

A levesbetéthez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...