Flan patissier
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Felicia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g víz0 kcal
A krémhez
-
188g tej105 kcal
-
45g cukor174 kcal
-
30g kukoricaliszt109 kcal
-
34g tojás43 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
651
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
32g víz0 kcal
A krémhez
-
1500g tej840 kcal
-
360g cukor1393 kcal
-
240g kukoricaliszt871 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
5204
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
A tésztához
-
7.1g finomliszt26 kcal
-
3.6g vaj26 kcal
-
1.1g porcukor4 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.1g víz0 kcal
A krémhez
-
53.5g tej30 kcal
-
12.8g cukor50 kcal
-
8.6g kukoricaliszt31 kcal
-
9.8g tojás12 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
Összesen
186
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 221 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 690.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 188 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.8 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 162 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 241 micro
Összesen
651
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126.7 g
Zsír
-
Összesen 160.9 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1766 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5523.6 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 2313 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 1508 mg
-
Nátrium 1155 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 790.3 g
-
Cukor 455 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 311.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1300 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 329 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 645 micro
-
Kolin: 1263 mg
-
Retinol - A vitamin: 1281 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 216 micro
-
β-crypt 46 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1924 micro
Összesen
5204
kcal
- 9% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 5.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Összesen
186
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
20 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
3 dkg porcukor
-
1 csipet só
A krémhez
-
36 dkg cukor
-
24 dkg kukoricaliszt
-
5 db tojás
-
3 db tojássárgája
-
2 db vanília
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
A tésztához
- Keverjük össze a tészta hozzávalóiból a lisztet, a cukrot és a sót, majd kis darabokban adjuk hozzá a vajat.
- Mossuk meg a kezünket hideg vízzel, majd nagyon gyors mozdulatokkal (hogy a vajnak ne legyen ideje megolvadni a kezeink között), gyúrjuk össze a fenti hozzávalókat 4 ek hideg vízzel, míg egynemű tésztát nem kapunk.
- Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, és olyan méretűre, hogy a torta formánkat kibélelje, és a szélek felett még kb 1 cm-re nyúljon.
- Béleljük ki a tortaformát a tésztával, majd a fennmaradó 1 cm-es kis részt hajtsuk a tortaformán kívülre, és nyomkodjuk hozzá. (Ha ezt nem tesszük meg, sülés közben a szélek rá fognak kunkorodni a süteményre, és elrontják az esztétikáját.) Ezt követően tegyük a tésztát + tortaformát a hűtőbe.
A krémhez
- A krém hozzávalói közül verjük fel a tojást a kukoricaliszttel, vanília aromával, és 2 dl tejjel.
- A vaníliarudakat hosszában hasítsuk fel egy éles késsel, a benne lévő magocskákat kaparjuk ki, majd adjuk a fenti keverékhez.
- Az egész keveréket szűrjük le, hogy megszabaduljunk az esetleg belekerülő, nagyobb vaníliadarabkáktól, és egyéb egyenetlenségektől.
- A maradék tejet és cukrot keverjük össze, és egy lábosban melegítsük fel forráspontig, majd húzzuk le a tűzről, adjuk a vaníliás keverékhez, és robotgéppel veressük kb 10 másodpercig magas fokozaton.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Az egész keveréket öntsük vissza a lábosba, és nagyon alacsony hőfokon, folyamatos, intenzív keverés mellett melegítsük, míg be nem sűrűsödik kb puding sűrűségűre. Ha kellően alacsony fokozaton tesszük, ez a folyamat elég sokáig fog tartani, ez azonban elengedhetetlen a tökéletes flanhoz! Ha túl magas fokozaton melegítjük, vagy nem kevergetjük folyamatosan, pillanatok alatt csomóssá válik!
- A besűrűsödött keveréket öntsük a hűtőből kivett tésztára, majd azonnal tegyük be a sütőbe.
- 8-10 percenként ellenőrizzük, és ha a sütemény teteje már sötétbarna, vagy sűrűn sötétbarnával pettyezett, ellenőrizzük tűpróbával. Ha még nem sült át, vegyük le a hőfokot 150 fokra, és így süssük tovább. A sütési idő 30-40 perc lesz összesen.
- Ha a sütemény elkészült, a tortaformából kifordított kis szeleket vágjunk le. A kihűlt süteményt tegyük hűtőbe minimum 3 órára fogyasztás előtt.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 108
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 13063
- Feltöltés dátuma: 2013. június 01.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a könnyű, krémes süteményeket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Felicia
14 recept
Franciaországban úgy tartják, az igazán jó cukrászda a flan patissier-jéről ismerszik meg, és valóságos verseny folyik a legfinomabb krém előállításáért. Ha meg akarjuk vásárolni, kellően korán kell érkeznünk, mert a lelkes rajongók pillanatok alatt elkapkodják a finom süteményt. Ha lemaradtunk volna, ezzel a finom és nem túl nehéz recepttel magunk is előállíthatjuk, és otthonunkba varázsolhatjuk a francia cukrászdák egyedien varázslatos hangulatát. Sok sikert, és jó étvágyat kívánok, remélem ízleni fog!