Fehér szőlős birsalmalekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Boszi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
400g birsalma139 kcal
-
200g szőlő132 kcal
-
68g citrom10 kcal
-
15 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
200g cukor774 kcal
Összesen
1070
kcal
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2000g birsalma695 kcal
-
1000g szőlő662 kcal
-
340g citrom52 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
Összesen
5356
kcal
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
45.9g birsalma16 kcal
-
22.9g szőlő15 kcal
-
7.8g citrom1 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
22.9g cukor89 kcal
Összesen
123
kcal
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 202.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 279.4 g
-
Cukor 234 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 391.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 76 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
Összesen
1070
kcal
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.8 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1010.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 179 mg
-
Foszfor 428 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1397 g
-
Cukor 1171 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1956.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 309 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 140 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 76 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 380 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 711 micro
Összesen
5356
kcal
- 0% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
-
2 db citrom
-
2 db szegfűszeg
-
2 db csillagánizs
-
1 kg cukor
Elkészítés
- A birsalmákat alaposan megmossuk, és hámozás nélkül felszeleteljük. A csúnyább héjrészeket persze vágjuk le, és a magházat is vágjuk ki. Folyamatosan locsolgassuk a citromlével.
- A szőlőt leszemezzük, jól megmossuk, és egy vastag aljú lábasba tesszük.
- A szőlőre ráöntjuk a birsalmát és tűzre tesszük. Amíg a szőlő nem ereszti jól ki a levét, gyakran megkeverjük. Nem kell alá víz, mert a birsalma jól fő a szőlőlében.
- Egy teatojásba tesszük a fűszereket és bedobjuk a lábasba.
- Ha már van lé, közepes lángon főzzük, gyakran megkeverjük. (Én az elején tettem rá fedőt. Amikor már jónak tűnt a birsalma levettem, és nagyobb lángon, kevergetve sűrítettem.)
- Amikor már elég sűrűnek látjuk, levesszük a tűzről és passzírozógéppel (botmixer) szétpasszírozzuk a gyümölcsöket.
- Visszatesszük a tűzre, és innen már nem hagyjuk magára. Rögtön mehet bele fél kg cukor és jól összefőzzük, majd szigorúan megkóstolni, kell-e bele még cukor. (Ugyanis nekem nem kellett bele mind az 1 kg.)
- Ha már jó az íze és az állaga, készen vagyunk. Addigra tisztán és sterilen kell állni az üvegeknek és a tetőknek. (Nekem a képen látható mennyiség lett, meg kb. 100 g, amit azóta is eszegetünk.)
- Még forrón az üvegekbe töltjük a kész lekvárt, jól rácsavarjuk a kupakot és 5 percre fejtetőre állítjuk. Száraz dunsztba tesszük másnapig. (Nekem ez egy hűtőtáska papírral és meleg pléddel bélelve.)
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 3409
- Feltöltés dátuma: 2012. október 09.
Ajánló
Mindenkinek, aki szereti a birsalmát!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Boszi
159 recept
Nagy nehezen szereztem birsalmát, és rögtön nekiálltam a lekvárfőzésének. Egy hasonló receptet láttam az "ötletkonyhán". Köszönet érte. Szerintem nagyon finom. Nem kell félni, hogy nem öntünk vizet a birsalma alá, mint általában szokás, de a szőlő levében nagyon jól megfő a birsalma.