Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g finomliszt910 kcal
-
75g cukor290 kcal
-
75g margarin538 kcal
-
63g méz190 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1981
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
300g margarin2151 kcal
-
250g méz760 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
7922
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
49.6g finomliszt180 kcal
-
14.9g cukor58 kcal
-
14.9g margarin107 kcal
-
12.4g méz38 kcal
-
8.2g tojás10 kcal
-
0.1g gyömbér0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
393
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30.7 g
Zsír
-
Összesen 66.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 31 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 135 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 643 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 97 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 348 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 318.2 g
-
Cukor 127 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 81.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 672 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 144 mg
-
Retinol - A vitamin: 634 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 458 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 228 micro
Összesen
1981
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.8 g
Zsír
-
Összesen 265.8 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 80 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2571.8 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 387 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 1394 mg
-
Nátrium 246 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1272.7 g
-
Cukor 508 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 324.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2689 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 29 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 282 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 337 micro
-
Kolin: 574 mg
-
Retinol - A vitamin: 2536 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1830 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 910 micro
Összesen
7922
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 133 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 126 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
393
kcal
Hozzávalók
-
100 dkg finomliszt
-
30 dkg cukor
-
30 dkg margarin
-
3 db tojás
-
3 kk fahéj
-
1 ek szódabikarbóna
-
1 csipet só
Elkészítés
- Egy edényben, kis lángon melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tűzről levéve keverjük simára a margarinnal, tegyük félre.
- A tojásokat verjük habosra a cukorral.
- A szódabikarbónát és a sót keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a mézes és a tojásos keveréket, majd gyúrjuk össze.
- Elég lágy tésztát kapunk, ezt alaposan csomagoljuk be, és hagyjuk másnapig pihenni.
- Ha kissé megkeményedne, az sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát. Nyújtsuk körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, majd szóljunk a gyerekeknek, hogy lehet jönni szaggatni (Ha ugyan már nem téblábolnak a környéken.)
- Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük meg . Ne menjünk messze tőle, körülbelül 6-7 perc alatt készre sül.
- A díszítéshez egy tojás fehérjét félkeményre verjük, majd lassanként dolgozzuk hozzá körülbelül 20 dkg porcukrot. Fontos, hogy sem túl lágy de túl kemény se legyen a massza. Előbbi nem tartja a formáját, utóbbi csúnyán kiszárad, nehezen formázható.
- Egy műanyag zacskó egyik sarkából apró lyukat vágunk, majd megtöltjük a habbal.
- Ezután már csak a fantázia szab határokat, milyen is lesz a kis mézesek kinézete:-) Színezni is lehet ételfestékkel, valamint rengetegfélével díszíteni: apróra vágott mandulával, színes, ehető gyöngyökkel, stb.
- J
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 39
- Össznézettség: 24460
- Feltöltés dátuma: 2010. december 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Mindig nagy problémát okozott nekem a mézeskalácssütés, hiszen állandóan volt valami bajom vele: keményre sikeredett, rücskös lett a teteje, stb. Tavaly nagyon elhatároztam, hogy juszt is finomat, és kinézetre is gusztát készítek. Így jutottam el a Nők Lapja fórumára, ahol Milner Angéla, mézesbábos hölgy felnyitotta a szemem: igazi mézeskalács csakis érlelt tésztából készül. Érleltem hát, és soha többé más recepthez nem nyúlok! Innen is köszönet csirrinek a kedves segítségért! Egyszerűen csodálatos lett a végeredmény, a tészta szépen megnő, a teteje csodálatosan sima és fényes, az íze pedig meg sem közelíti a simán összedolgozott és máris sütött mézesét.