r
Nosalty Logó

Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Érlelt mézeskalács - mézeskalács 17.
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1981 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 7922 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 393 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.7 g

Zsír

  • Összesen
    66.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    643 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    97 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    63 mg
  • Foszfor
    348 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    318.2 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    672 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    144 mg
  • Retinol - A vitamin:
    634 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    228 micro
Összesen 1981 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.8 g

Zsír

  • Összesen
    265.8 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    80 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2571.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    387 mg
  • Kálcium
    259 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    1394 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1272.7 g
  • Cukor
    508 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2689 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    29 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    282 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    337 micro
  • Kolin:
    574 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2536 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1830 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    910 micro
Összesen 7922 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    127.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.1 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    133 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 393 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy edényben, kis lángon melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tűzről levéve keverjük simára a margarinnal, tegyük félre.
  2. A tojásokat verjük habosra a cukorral.
  3. A szódabikarbónát és a sót keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a mézes és a tojásos keveréket, majd gyúrjuk össze.
  4. Elég lágy tésztát kapunk, ezt alaposan csomagoljuk be, és hagyjuk másnapig pihenni.
  5. Ha kissé megkeményedne, az sem baj, nyújtás közben visszakapja eredeti állagát. Nyújtsuk körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, majd szóljunk a gyerekeknek, hogy lehet jönni szaggatni (Ha ugyan már nem téblábolnak a környéken.)
  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon süssük meg . Ne menjünk messze tőle, körülbelül 6-7 perc alatt készre sül.
  7. A díszítéshez egy tojás fehérjét félkeményre verjük, majd lassanként dolgozzuk hozzá körülbelül 20 dkg porcukrot. Fontos, hogy sem túl lágy de túl kemény se legyen a massza. Előbbi nem tartja a formáját, utóbbi csúnyán kiszárad, nehezen formázható.
  8. Egy műanyag zacskó egyik sarkából apró lyukat vágunk, majd megtöltjük a habbal.
  9. Ezután már csak a fantázia szab határokat, milyen is lesz a kis mézesek kinézete:-) Színezni is lehet ételfestékkel, valamint rengetegfélével díszíteni: apróra vágott mandulával, színes, ehető gyöngyökkel, stb.
  10. J
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 121
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 24341
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 25.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mindig nagy problémát okozott nekem a mézeskalácssütés, hiszen állandóan volt valami bajom vele: keményre sikeredett, rücskös lett a teteje, stb. Tavaly nagyon elhatároztam, hogy juszt is finomat, és kinézetre is gusztát készítek. Így jutottam el a Nők Lapja fórumára, ahol Milner Angéla, mézesbábos hölgy felnyitotta a szemem: igazi mézeskalács csakis érlelt tésztából készül. Érleltem hát, és soha többé más recepthez nem nyúlok! Innen is köszönet csirrinek a kedves segítségért! Egyszerűen csodálatos lett a végeredmény, a tészta szépen megnő, a teteje csodálatosan sima és fényes, az íze pedig meg sem közelíti a simán összedolgozott és máris sütött mézesét.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...