Epres-vaníliás pohárkrém
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
Epres részhez
Vaníliás részhez
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
Epres részhez
Vaníliás részhez
-
171 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
500g tej280 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
Epres részhez
Vaníliás részhez
-
4.5g vaníliás pudingpor17 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
0g só0 kcal
-
4 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
49.6g tej28 kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 319 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 171 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 86 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 159 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.8 g
Zsír
-
Összesen 107.4 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 43 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1276.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 686 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.3 g
-
Cukor 119 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 236.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 972 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 918 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 635 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 284 micro
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.4 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 23.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Epres részhez
- Az epreket lecsumázzuk, megmossuk, beledobjuk egy daraboló eszközbe - szeretem kicsit meghagyni a textúrát, szóval csak a kézi tekerősbe dobtam bele, de jó a kézi botmixer is.
- Hozzáadjuk a cukrot, majd nekiállunk az ádáz darabolásnak.
- Ha már fröcsög az eperlé mindenfelé (ergo, megvan a darabolás), mehet hozzá a citromlé és a tejföl. Keverjük össze, míg nagyjából egyenletes nem lesz. Kóstoljunk, mert az eprek különböző édességi szinttel rendelkeznek, szóval a citromarc elkerülése végett akár édesítsünk még - de maradjon meg a savanyúság!
- Mehet hozzá a felolvasztott vaj, hogy egy kicsit fogja az epret, mert ez így kicsit folyósabb a kelleténél. Ez azonban nem baj - az eper savanyú és folyós állaga jól passzol majd a vanília sűrű édességéhez.
- Tegyük félre.
Vaníliás részhez
- A pudingport keverjük el 4 kanál cukorral (szóval ne az összessel), a vaníliával, a tojássárgával és egy kevés tejjel. A csodafegyverem, a kézi habverő segítségével addig keverjük, míg a cukor nagyjából el nem olvad. Mehet bele a maradék tej.
- Közepes lángon, folyamatos keverés mellett kezdjük el főzni a pudingunkat. Újfent a csodafegyveremet - azaz Mr. Kézi habverőt - használva elkerüljük a csomósodást.
- Addig kavarjuk, míg a a puding sűrűsödni nem kezd. Amikor már átmegy a folyósból sűrűbbe, vegyük le a lángot, és kavargassuk még egy kicsit, aztán szedjük le a tűzről.
- Eztán előkerül az elektromos habverő is; ugyanis szeretnénk ezt a habot még a kvázi forró pudingba beletenni. A maradék (2 ek.) cukorral és a csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét, míg egészen kemény nem lesz.
- Adjuk hozzá a pudinghoz! Majd óvatosan keverjük el Mr. Kézi habverő segítségével. A lényeg az, hogy a hab ne essen teljesen szét, de egyenletes állagot kapjunk.
- A még meleg puding 2/3-át beleöntjük kis poharakba. Nekem mázlim van, van egy szocreál kávéspohár-gyűjteményem (asszem az), és pont akkora, mint egy joghurtos pohár, így tudok néhány falásnyi adagokat készíteni.
- Most jön az eperkrém/lötyi. Adjunk annyit hozzá, hogy a vaníliát elfedje. Maradjon még egy pár kanálnyi.
- Jöhet a maradék puding. Nem baj, ha nem fedi el teljesen az epret!
- A maradék eperlötyit (most már így hívom) tegyük a közepére, majd egy fogpiszkáló segítségével rajzoljuk el. Belekaphat az alsó eperrészbe is, a lényeg az, hogy legyen kicsit márványos a teteje.
- A tetejére tehetünk tejszínhabot, én csak 2-3 eperszeletet helyeztem el díszítésként.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 107
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9179
- Feltöltés dátuma: 2018. május 27.
Ajánló
Ez egy édes-savanyú krém, ami igazán jóleső falatot jelent. Könnyű állaga van, egyáltalán nem nehéz desszert, és még lehet szépen díszíteni is. Pláne, ha van a sufniban szép pohárkás készlet! :) Mindenkinek ajánlom, aki szeretne valamit kezdeni a vaníliás pudingjával, és van otthon némi epre. Na, meg kicsit lusta valami komolyabba belekezdeni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Két fő alapanyag volt itthon: eper és vaníliás puding. Abban bizonyos voltam, hogy nagyon szeretném ezt a két anyagot a magam, de legfőképp párom kényeztetésére felhasználni gusztusos formában, a sima vaníliás puding főzést pedig unalmasnak találtam. Szóval így jött a recept! Szeretem ezt az egyszerű pohárkrémet, mert semmi különleges nem kell hozzá. Szóval nem gond, ha nincs otthon citrom vagy menta, esetleg mamuttalp, csak alap dolgok kellenek bele. Annyit még meg kell valljak, hogy én inkább diabetikus verzióban készítettem el magamnak (szóval cukor helyett eritrit-stevia és xilit ment bele), de ez az édesítés is jó lesz. Ha nem, akkor tessék utánakóstolni mindig! :)