r
Nosalty Logó

Egyszerű mákos guba ropogós cukormázzal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Ada
Egyszerű mákos guba ropogós cukormázzal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 1934 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 3867 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
Összesen 275 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41 g

Zsír

  • Összesen
    84.6 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4075.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    1665 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    868 mg
  • Nátrium
    1140 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    255.5 g
  • Cukor
    142 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    400 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    251 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 1934 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82 g

Zsír

  • Összesen
    169.1 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    215 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8151 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    3330 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    615 mg
  • Foszfor
    1736 mg
  • Nátrium
    2280 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    510.9 g
  • Cukor
    283 mg
  • Élelmi rost
    37 mg

VÍZ

  • Összesen
    164.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    800 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    502 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    787 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    186 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 3867 kcal
  • 9% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    582.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    238 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 275 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kissé másnapos-harmadnapos kifliket felkarikázzuk.
  2. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és mehetnek bele a kiflikarikák. Többszöri átforgatással kicsit megpirítjuk a vajon a kiflikéket, majd megszórjuk 4-5 evőkanál porcukorral, és tovább pirítjuk. A lényeg, hogy a cukor elolvadjon és kissé rákaramellizálódjon a kiflikarikákra. Így egy zamatos vajas-pörköltcukros, ropogós kiflikupacot kapunk.
  3. A tejet a 3 csomag vaníliáscukorral, 2-3 evőkanál porcukorral, valamint a fél csomag vaníliás pudinggal addig melegítjük, amíg forró nem lesz, de nem forraljuk fel. Aki akarja hagyhatja kicsit sűrűsödni - én nem szeretem a pudingos állagot. És természetesen lehet több/kevesebb cukorral is ízlés szerint.
  4. Előveszünk egy közepes tálat és jöhet a rétegezés. Egy réteg kiflikarika, kb. az egész egyharmada, megszórjuk egy-két evőkanál darált mákkal és egy-két evőkanál porcukorral, majd meglocsoljuk a vaníliás tej egyharmadával. Majd jöhet a következő réteg.
  5. Persze azt is lehetne, hogy a kiflikarikákat a mákkal és a porcukorral alaposan összekeverjük, majd rácsorgatjuk a vaníliás tejet, és ismét összeforgatjuk. Én csak azért csinálom így, mert a felső réteg így nem kap sok tejet és finom ropogós marad, míg alul ott vannak az igazán jól átázott kiflidarabok, és a kettő - az átázott és a szárazabb ropogós darabok - együtt a legfinomabb. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 136
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 72451
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

10 évente egyszer megkívánom a mákos gubát, de valami finomabbat akartam a hagyományos íznél. Így született ez a recept, ezentúl mindig így fogom készíteni és lehet hogy nem csak 10 évente egyszer :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...