Eclair fánk
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
A fánkhoz
-
16g vaj115 kcal
-
30g víz0 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
44g tojás55 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
40g habtejszín117 kcal
-
3g porcukor11 kcal
A tetejére
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
A fánkhoz
-
80g vaj574 kcal
-
150g víz0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
-
200g habtejszín584 kcal
-
14g porcukor54 kcal
A tetejére
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.9 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 229 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 168 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 100.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 297 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 292 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 58 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 44.6 g
Zsír
-
Összesen 185.5 g
-
Telített zsírsav 109 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1902.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 345 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 209 mg
-
Foszfor 841 mg
-
Nátrium 387 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.8 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 501.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1485 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 630 mg
-
Retinol - A vitamin: 1462 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 288 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1023 micro
- 5% Fehérje
- 18% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 123 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 17.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 157 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A fánkhoz
- A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
- Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
- Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
- Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
- A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
- Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
- 10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég.Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
- Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
- A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
- A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 819
- Tegnapi nézettség: 18
- 7 napos nézettség: 257
- Össznézettség: 194240
- Feltöltés dátuma: 2013. január 31.
Ajánló
Ne sajnáljuk belőle a tejszínhabot! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák felismerhetetlen alapanyagokból készült krémjeinek is, amivel a két fánkot töltik. Úgy gondoltam, most itt az ideje, hogy nekiálljak én elkészíteni - különösen, mert itt a farsang, és farsangkor fánkot eszünk, még akkor is, ha az eclaire nem az a klasszikus farsangi darab. Ahogy sejtettem, egyszerű tejszínhabbal töltve, jó minőségű csokival a tetején mindjárt más volt az íze. :) Az égetett tészta készítése sem akkora ördöngösség, ahogy először gondoltam - legközelebb biztosan megpróbálom valamilyen sós sajtkrémmel vagy halkrémmel megtölteni. Szóval, aki nem hiszi, hogy az eclair fánk finom is lehet, győződjön meg róla saját maga - készítse el otthon!