Diós kosárkák 3.
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
Az omlós tésztához
-
50g finomliszt182 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g porcukor48 kcal
A töltelékhez
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
Az omlós tésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g porcukor194 kcal
A töltelékhez
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
Az omlós tésztához
-
18.5g finomliszt67 kcal
-
5.1g tojás6 kcal
-
9.2g vaj66 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
4.6g porcukor18 kcal
A töltelékhez
-
13.9g dió91 kcal
-
15.3g tojás19 kcal
-
12g cukor47 kcal
-
2.8g étkezési keményítő11 kcal
-
9.2g vaj66 kcal
A tetejére
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.2 g
Zsír
-
Összesen 86.4 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 873.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 379 mg
-
Nátrium 223 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.9 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 54.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 420 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 181 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 258 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 84.8 g
Zsír
-
Összesen 345.6 g
-
Telített zsírsav 123 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 128 g
-
Koleszterin 1150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3492.3 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 143 mg
-
Kálcium 434 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 1516 mg
-
Nátrium 892 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 395.8 g
-
Cukor 188 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 216.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1680 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 394 micro
-
Kolin: 725 mg
-
Retinol - A vitamin: 1652 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 346 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1032 micro
- 8% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 32 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 322.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 140 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 153 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Az omlós tésztához
- Az omlós tészta elkészítésével kezdjük. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a kockára vágott jeges vajat, és homogén masszává gyúrjuk. (A lényeg, hogy gyorsan dolgozzunk, mert ha a hozzávalók átmelegednek, morzsalékos lesz a tésztánk.)
- A tésztabucit folpackba csomagoljuk, és legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Az omlós tésztából vékony karikákat vágunk, és a tortaformákba kb. 2-3 mm vékony tésztaréteget nyomkodunk. (Lehet úgy is, hogy az egész tésztát kinyújtjuk, majd köröket szaggatunk belőle.) A tésztát villával sűrűn megszurkáljuk.
- A formákat "vakon" elősütjük, vagyis sütőpapír darabokat teszünk rájuk, és arra például babot vagy más száraz hüvelyeset szórunk. (Mivel nem volt otthon babom, diót szórtam rá, így a pirítást is megspóroltam.)
- 200 fokos sütőben 10 percig sütjük így a formákat. (Ez a művelet egyébként elhagyható, de így sokkal ropogósabb lesz a tészta, és nagyobb lesz a kontraszt a puha töltelékkel.)
- A töltelékhez a kimért diót száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk (vagy a fentiek szerint dióval sütünk vakon), majd késes robotgépben kissé durvább szeműre őröljük.
- Acukrot habosra keverjük a tojásokkal, hozzáadjuk a darált diót, az étkezési keményítőt, végül az olvasztott vajat. Habos masszát kapunk.
- A masszát a tésztakosarakba kanalazzuk, majd 200 fokos sütőben kb. 5 percig sütjük, míg a krém széle elkezd pirulni. Ezután mindegyik tortácska közepére egy-egy diószemet teszünk és 160 fokon tovább 15-20 percig, pirulásig sütjük.
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 195
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 30278
- Feltöltés dátuma: 2010. október 24.
Ajánló
Ha nincs ilyen sütőformánk, vagy nem akarunk vele bíbelődni, az omlós tésztát egyszerűen nyújtsuk ki, béleljünk ki vele egy pitetálat vagy tortaformát, és a masszát töltsük bele, majd ugyanúgy járjunk el, ahogyan a 4. lépéstől írom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Mindig is szerettem volna kis tortácska sütőformákat. Most végre vettem egyet. A recept alapja Christian Teubner a Világ 100 leghíresebb süteménye című könyvében található pignoli tortácskák (fenyőmagos tortácskák). Mivel nem volt otthon fenyőmagom - egyébként is elég sok kell bele, és nagyon drága -, viszont legyőzhetetlen vágyat éreztem, hogy végre kipróbáljam az újdonsült formácskákat, diót használtam. Jelentem, nem szeretem a diós sütiket, ebből viszont kettőt is megettem. Ezenfelül vettem végre egy kerámia pitetálat is, melynek ára a vicc-kategóriát súrolta (499 Ft). Maradt még omlós tésztám is, úgyhogy ma túrótorta lesz.