Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
25g finomliszt91 kcal
-
83 kcal
-
33g kovász61 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
4g dió28 kcal
-
8g dió55 kcal
-
13g aszalt szilva32 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g tej19 kcal
A tetejére
-
9g tojás12 kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
150g finomliszt546 kcal
-
498 kcal
-
200g kovász364 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
26g dió170 kcal
-
50g dió327 kcal
-
80g aszalt szilva192 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
A tetejére
-
55g tojás69 kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
A kalácshoz
-
14.6g finomliszt53 kcal
-
14.6g teljes kiőrlésű liszt49 kcal
-
19.5g kovász36 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
2.5g dió17 kcal
-
4.9g dió32 kcal
-
7.8g aszalt szilva19 kcal
-
0.4g vanília kivonat0 kcal
-
0g só0 kcal
-
19.5g tej11 kcal
A tetejére
-
5.4g tojás7 kcal
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 17.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 396 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 77 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 197 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 75 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 124 micro
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.7 g
Zsír
-
Összesen 103.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2375.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 463 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 390 mg
-
Foszfor 1180 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 432.1 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 119.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 451 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 262 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 744 micro
- 9% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 115 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 11.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 44 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Hozzávalók
A kalácshoz
-
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
-
20 dkg kovász
-
3 púpozott ek cukor
-
5 dkg vaj
-
1 marék dió
-
5 dkg dió
-
8 dkg aszalt szilva
-
1 csipet só
-
2 dl tej
A tetejére
-
1 db tojás
Elkészítés
A kalácshoz
- A liszteket összekeverjük a csipet sóval,a cukorral, dióval, durvára vágott aszalt szilvával. Hozzáadjuk az egy deci tejben elkevertkovászt és a vaníliás cukrot, majdlegvégül a vajat.Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- Ezután kézzel vagy géppel jó simára, fényesre dagasztjuk, és1 órát letakarva pihentetjük.
- A pihentetés után hajtogatjuk (mint a pogácsát), majd letakarva megint pihentetjük egy órát.
- Ezt a hajtogatást óránként még kétszer megismételjük.
- Ekkor megformázzuk, és kikent sütőformába tesszük.
- Megint kelesztjük 2-3 órát, amíg legalább másfélszeresére kel.
- Tetejét tojással megkenjük, majd melegedő, 180 fokos sütőbensütjük kb. 50 percig. Rácson hűtjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22x10x8
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1160
- Feltöltés dátuma: 2013. február 20.
Ajánló
A dió és az aszalt szilva a vaníliával olyan finom, hogy ezért tettem fel a receptet. Talán valaki más hamarabb is tudja tökéletesíteni a sütést, mint én. Hozzászólásokat is szívesen fogadok; sokan vannak itt a NS-n, akik gyakorlott "kovászosok". :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A kedvenc foszlós vaníliás kalács receptemet próbáltam ki az új fehér kovászommal, "Fecóval". Az eddigi tapasztalatom az, hogy dagasztással és hajtogatásokkal kapom a legjobb, legkönnyebb kovászos kenyereket. Ezért sütöttem a kalácsot is így. Kivártam, amíg "Fecó" kovász optimálisan aktív lett, a tészta szépen kelt, a kalács finom, puha is lett, közepesen levegős, de... Én levegősebbet, könnyebbet szerettem volna! A teljes kiőrlésű liszt, a vaj és a dió megnehezítik a kelesztést, de én arra gyanakszom, hogy a második kelesztést kellett volna hosszabbra hagynom (2 óra helyett 3 vagy több?). Kovásszal nehezebb eltalálni a sütés időzítését, mint a sima élesztős tésztáknál. Ezt már Évi nénivel a minap megtanácskoztuk. Én mindenesetre töretlen jókedvvel folytatom a vadkovászos gyakorlataimat.:)