r
Nosalty Logó

Diós-aszalt szilvás kovászos kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Torma
Diós-aszalt szilvás kovászos kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 480 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 2869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

A kalácshoz

A tetejére

Összesen 282 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    396 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 480 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.7 g

Zsír

  • Összesen
    103.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2375.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    463 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    390 mg
  • Foszfor
    1180 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    432.1 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    119.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    451 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    411 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    744 micro
Összesen 2869 kcal
  • 9% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    115 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 282 kcal

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Elkészítés

A kalácshoz

  1. A liszteket összekeverjük a csipet sóval,a cukorral, dióval, durvára vágott aszalt szilvával. Hozzáadjuk az egy deci tejben elkevertkovászt és a vaníliás cukrot, majdlegvégül a vajat.Annyi tejjel dolgozzuk össze, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
  2. Ezután kézzel vagy géppel jó simára, fényesre dagasztjuk, és1 órát letakarva pihentetjük.
  3. A pihentetés után hajtogatjuk (mint a pogácsát), majd letakarva megint pihentetjük egy órát.
  4. Ezt a hajtogatást óránként még kétszer megismételjük.
  5. Ekkor megformázzuk, és kikent sütőformába tesszük.
  6. Megint kelesztjük 2-3 órát, amíg legalább másfélszeresére kel.
  7. Tetejét tojással megkenjük, majd melegedő, 180 fokos sütőbensütjük kb. 50 percig. Rácson hűtjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 22x10x8
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1160
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 20.

Ajánló

A dió és az aszalt szilva a vaníliával olyan finom, hogy ezért tettem fel a receptet. Talán valaki más hamarabb is tudja tökéletesíteni a sütést, mint én. Hozzászólásokat is szívesen fogadok; sokan vannak itt a NS-n, akik gyakorlott "kovászosok". :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kedvenc foszlós vaníliás kalács receptemet próbáltam ki az új fehér kovászommal, "Fecóval". Az eddigi tapasztalatom az, hogy dagasztással és hajtogatásokkal kapom a legjobb, legkönnyebb kovászos kenyereket. Ezért sütöttem a kalácsot is így. Kivártam, amíg "Fecó" kovász optimálisan aktív lett, a tészta szépen kelt, a kalács finom, puha is lett, közepesen levegős, de... Én levegősebbet, könnyebbet szerettem volna! A teljes kiőrlésű liszt, a vaj és a dió megnehezítik a kelesztést, de én arra gyanakszom, hogy a második kelesztést kellett volna hosszabbra hagynom (2 óra helyett 3 vagy több?). Kovásszal nehezebb eltalálni a sütés időzítését, mint a sima élesztős tésztáknál. Ezt már Évi nénivel a minap megtanácskoztuk. Én mindenesetre töretlen jókedvvel folytatom a vadkovászos gyakorlataimat.:)

Hozzávalók

A kalácshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...