r
Nosalty Logó

Dédi finomfőzeléke

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kobra
Dédi finomfőzeléke
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Főzelékhez

Besamelhez

Összesen 511 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Főzelékhez

Besamelhez

Összesen 2039 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Főzelékhez

Besamelhez

Összesen 86 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1118.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    284 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    563 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    306.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    988 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    3116 micro
  • β-karotin
    7886 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2708 micro
Összesen 511 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    58.2 g

Zsír

  • Összesen
    114.7 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    258 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4472.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    1134 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    786 mg
  • Nátrium
    2252 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.1 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    1225.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3951 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    365 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    155 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    394 micro
  • Kolin:
    210 mg
  • Retinol - A vitamin:
    805 micro
  • α-karotin
    12462 micro
  • β-karotin
    31545 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    10830 micro
Összesen 2039 kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 77% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    33 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    522 micro
  • β-karotin
    1320 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    453 micro
Összesen 86 kcal

Hozzávalók

Főzelékhez

Besamelhez

Elkészítés

Főzelékhez

  1. A zöldségeket megpucoljuk, a borsót kifejtjük (télen jó a mirelit is). A répát, karalábét kockákra vágjuk.
  2. A lábosban felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az összes zöldséget, és kis lángon pároljuk 5-10 percig. Vigyázzunk, ne kapjon oda. Mikor elfőtt a leve, szórjuk bele a kiskanál sót, öntsünk rá 2-3 dl vizet, és pároljuk tovább lassú tűzön, míg megpuhul.
  3. Közben készítsük el a besamelt.
  4. Öntsük a kész besamelt a zöldségekhez, tegyük bele a cukrot és a felaprított petrezselyemzöldet. Forraljuk fel, és főzzük még kb. 5 percig. Közben, ha szükséges, öntsünk hozzá még tejet (vagy tejszínt), míg a szükséges sűrűségű nem lesz a főzelék.
  5. Feltétként sült csirkeszárnyat (csak úgy sütőzacskóban sütve) vagy tükörtojást szoktam készíteni hozzá.

Besamelhez

  1. Olvasszuk fel a vajat.
  2. Tegyük hozzá a lisztet, ha túl száraz lenne, inkább tegyünk még némi vajat hozzá, picit folyósnak kell lennie. Folyamatosan kavargassuk, míg fehéren nem habzik. Nem szabad megpirítani!
  3. Lassan, végig kevergetve hozzáöntjük a tejet, míg sima, mártássűrűségű masszát kapunk.
  4. Levesszük a tűzről, és a főzelékhez öntjük.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 191
  • Tegnapi nézettség: 51
  • 7 napos nézettség: 316
  • Össznézettség: 119419
  • Feltöltés dátuma: 2016. december 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretem a finomfőzeléket, sokáig kényelemből mirelit alapanyagot használtam,  de valahogy sosem sikerült a gyerekkori ízeket visszaidézni. Végül kifaggattam nagyit, hogy a mirelit előtt hogyan készítették ők, és ezzel a recepttel sikerült hasonló ízű főzeléket gyártanom. A tej egy része helyettesíthető tejszínnel is, így még krémesebb, finomabb lesz.

Hozzávalók

Főzelékhez

Besamelhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...