Csípős-paradicsomos avokádókrém
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
95g avokádó112 kcal
-
25g póréhagyma7 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2g koriander0 kcal
-
2g limelé1 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
380g avokádó450 kcal
-
100g póréhagyma27 kcal
-
0g chili0 kcal
-
6g koriander1 kcal
-
8g limelé2 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
69.5g avokádó82 kcal
-
18.3g póréhagyma5 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1.1g koriander0 kcal
-
1.5g limelé0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
9.1g paradicsom2 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 388.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 299 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 75.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 67 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 269 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 322 micro
-
Lut-zea 428 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 41.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1554.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 178 mg
-
Nátrium 1197 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 302.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 268 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 120 micro
-
β-karotin 1077 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 1711 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.3 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 284.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 32 mg
-
Nátrium 219 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 55.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 197 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 235 micro
-
Lut-zea 313 micro
Hozzávalók
-
2 db avokádó
-
0.5 db póréhagyma
Elkészítés
- Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját.Egy kanállal kikaparjuk egy keverő tálba a héjából (ha kellő érettségű az avokádónk, ez nem okozhat gondot, szépen ki kell, hogy jöjjön belőle). Egy villa vagy botmixer segítségével (ki mennyire pépesre szereti) szétnyomkodjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, a koriandert, a lime vagy citrom levét.
- Sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan elkeverjük.
- Most jön az "erősítés": Ha olyan készítünk, amit gyerekek is enni fognak, akkor a chili paprika helyett használjunk fokhagymát. Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, majd vagy lereszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétnyomjuk.
- De ha a chili paprikás verzió készül, akkor óvatossan a chili paprikák apránkénti hozzáadásával, és jó alapos elkeverése mellett fokozzuk a csípősséget (mert a túl erősre készült sokszor már ehetetlen).
- A kész guacamolét lefedjük egy tetővel vagy frissentartó fóliával, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel a felszíne, ezzel is megakadályozva az oxidációt.
- Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
- Receptkönyvben: 40
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8656
- Feltöltés dátuma: 2011. május 02.
Ajánló
Fontos, hogy alaposan mossunk kezet a használat után, és még véletlenül se nyúljunk szemünkbe vagy környékére jó néhány óráig. Bár sok helyen azt vallják, hogy a paradicsomot külön kell tartani, és csak felszolgáláskor kell hozzákeverni megpucolva, a magoktól megtisztítva és felkockázva. Én héjastól-magostól tettem bele a botmixerbe az avokádóval együtt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A guacamole egy avokádóból készült krém, amely eredetileg Mexikóból származik. A neve is két azték szó kombinációja - ahuacatl (avokádó) és molli (szósz). A guacamole titka, hogy jó, érett avokádóból készüljön. De milyen a jó avokádó? Az érettségi fokot igazából csak tapintással ellenőrizhetjük le. Ez alapján 3 kategóriába sorolhatóak az óvatos megnyomkodás alapján: Ha nem marad rajta a benyomott ujjnyomunk, az avokádó nem érett még, és nem jó ízű. Ha van egy kis nyom, az avokádó megérett. Ha sok nyom megmarad és mélyen, az avokádó túlérett, és nem jó. Ha már otthon lévő avocadoval járunk így, érdemes felvágni és szemrevételezni a belső részét használat előtt. Itt kint Franciaországban sok helyen árulnak "aznapi" fogyasztásra ajánlottat, ami már kellő érettségű (sajnos olykor ebben az esetben is beleszaladhatunk már túlérett példányokba, amik nem alkalmasak már egészben/felesben tálalásra). Ez a recept részemről megérdemli azt a megtisztelő nevet, hogy a tökéletes guacamole recept!