r
Nosalty Logó

Csípős-paradicsomos avokádókrém

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Csípős-paradicsomos avokádókrém
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 489 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 89 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    388.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    299 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    269 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    428 micro
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1554.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    71 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    178 mg
  • Nátrium
    1197 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    302.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    268 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    120 micro
  • β-karotin
    1077 micro
  • β-crypt
    91 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    1711 micro
Összesen 489 kcal
  • 2% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    235 micro
  • Lut-zea
    313 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az avokádót félbevágjuk, eltávolítjuk a magját.Egy kanállal kikaparjuk egy keverő tálba a héjából (ha kellő érettségű az avokádónk, ez nem okozhat gondot, szépen ki kell, hogy jöjjön belőle). Egy villa vagy botmixer segítségével (ki mennyire pépesre szereti) szétnyomkodjuk.
  2. Hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, a koriandert, a lime vagy citrom levét.
  3. Sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan elkeverjük.
  4. Most jön az "erősítés": Ha olyan készítünk, amit gyerekek is enni fognak, akkor a chili paprika helyett használjunk fokhagymát. Megpucoljuk a fokhagymagerezdeket, majd vagy lereszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétnyomjuk.
  5. De ha a chili paprikás verzió készül, akkor óvatossan a chili paprikák apránkénti hozzáadásával, és jó alapos elkeverése mellett fokozzuk a csípősséget (mert a túl erősre készült sokszor már ehetetlen).
  6. A kész guacamolét lefedjük egy tetővel vagy frissentartó fóliával, hogy ne érintkezzen közvetlenül a levegővel a felszíne, ezzel is megakadályozva az oxidációt.
  7. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8655
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 02.

Ajánló

Fontos, hogy alaposan mossunk kezet a használat után, és még véletlenül se nyúljunk szemünkbe vagy környékére jó néhány óráig. Bár sok helyen azt vallják, hogy a paradicsomot külön kell tartani, és csak felszolgáláskor kell hozzákeverni megpucolva, a magoktól megtisztítva és felkockázva. Én héjastól-magostól tettem bele a botmixerbe az avokádóval együtt.

Receptkategóriák

A guacamole egy avokádóból készült krém, amely eredetileg Mexikóból származik. A neve is két azték szó kombinációja - ahuacatl (avokádó) és molli (szósz).  A guacamole titka, hogy jó, érett avokádóból készüljön. De milyen a jó avokádó? Az érettségi fokot igazából csak tapintással ellenőrizhetjük le. Ez alapján 3 kategóriába sorolhatóak az óvatos megnyomkodás alapján:  Ha nem marad rajta a benyomott ujjnyomunk, az avokádó nem érett még, és nem jó ízű.  Ha van egy kis nyom, az avokádó megérett. Ha sok nyom megmarad és mélyen, az avokádó túlérett, és nem jó. Ha már otthon lévő avocadoval járunk így, érdemes felvágni és szemrevételezni a belső részét használat előtt. Itt kint Franciaországban sok helyen árulnak "aznapi" fogyasztásra ajánlottat, ami már kellő érettségű (sajnos olykor ebben az esetben is beleszaladhatunk már túlérett példányokba, amik nem alkalmasak már egészben/felesben tálalásra). Ez a recept részemről megérdemli azt a megtisztelő nevet, hogy a tökéletes guacamole recept!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...