r
Nosalty Logó

Csípős csirkemell zöldségesen tönkölybúzával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Csípős csirkemell zöldségesen tönkölybúzával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 337 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 1686 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A csirkéhez

A körethez

Összesen 118 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.4 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    697.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    28 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    106 mg
  • Foszfor
    433 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    194 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    369 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1492 micro
  • β-karotin
    3560 micro
  • β-crypt
    46 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    436 micro
Összesen 337 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    151.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3485.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    192 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    528 mg
  • Foszfor
    2165 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    212.7 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    970 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1847 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    68 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    289 micro
  • Kolin:
    485 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    7459 micro
  • β-karotin
    17802 micro
  • β-crypt
    230 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2179 micro
Összesen 1686 kcal
  • 11% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    130 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    525 micro
  • β-karotin
    1254 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    153 micro
Összesen 118 kcal

Hozzávalók

A csirkéhez

A körethez

Elkészítés

A csirkéhez

  1. Sós vizet forralunk, amelybe a tönkölybúzát öntjük, egyszer-kétszer megkavarjuk, és kb. 15 percig hagyjuk főni.
  2. A hagymát karikákra vágjuk, és forró olajon hevítjük, a nagyobbacska szeletekre vágott csirkemellet sorban ráhelyezzük, majd megszórjuk a nyers oldalukat gyros fűszerkeverékkel, és egy pici vizet öntünk alá, pár percre lefedjük. Ezt követően átforgatjuk a szeleteket, az így felszínre kerülő oldalakat is megszórjuk, és ismét lefedjük. Ha szükséges, minimális vizet öntünk alá.
  3. Néha átforgatjuk a husikat, és ha kezd vörösesre sülni a felszínük, akkor hozzáadjuk a szeletekre vágott répát és a konzerv kukorica felét, ismét lefedjük, de vigyázzunk, mert szeret odaégni. Közben a búza megfő, így leszűrjük, és hideg vízzel átmossuk.
  4. A húst kóstolás után óvatosan sózzuk, borsozzuk addig, míg kellemes csípős íze lesz. Majd a búzára halmozva tálaljuk.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2832
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 24.

Ajánló

Ebédre fogyasszátok, ha szeretnétek fogyózni, vacsira már inkább ne, a receptet tovább lehet slankítani, ha elhagyjátok belőle a kukoricát és csínján bántok a sóval.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt mondja a wikipedia a tönkölybúzáról: Fehérjetartalma felülmúlja a hagyományos búzáét, s az aminosavak közül az aszparaginsav-, glutaminsav-, alanin-, metionin-, prolin-, leucin-, izoleucin-, tirozin-, fenil-alanin- és lizintartalma is nagyobb. Vitamin- és ásványi-anyag-tartalmára jellemző, hogy megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin –csoport (a B12-vitamin kivételével), és niacin- és E-vitamin tartalma sem csekély. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő. Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint-csökkentő és az érelmeszesedést megelőző étrend sikeréhez. A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően cukorbetegek étrendjében is ajánlható. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre. Mivel a rizs már unalmas, és ünnepek után szívesen nagytakarít az ember fia-lánya odabent, elkezdtem barátkozni ezzel a hozzávalóval. Íze számomra kellemes, nagyszerűen illett hozzá ez a kis csípős csirkemell.

Hozzávalók

A csirkéhez

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...