r
Nosalty Logó

Citrom és narancs íz almából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Tmea
Citrom és narancs íz almából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 457 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1825 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 58 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    158.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    10 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.8 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    571.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    156 micro
  • β-crypt
    109 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    194 micro
Összesen 457 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    634.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cukor
    407 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    2284.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    232 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    121 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    623 micro
  • β-crypt
    436 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    777 micro
Összesen 1825 kcal
  • 0% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 58 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és ráöntünk - a citromos és a marcipános esetében - 0,5 l, a narancsos esetében 0,2 l vizet.
  2. A befőttes üvegeket forró mosószeres vízzel átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük őket.
  3. Ha citromból készítjük az ízünket, akkor a citromot 6 részre vágjuk, a héjával együtt leheletvékonyan felszeleteljük, majd a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
  4. A narancs esetében a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét nem vágjuk le róla, viszont hámozás után lehúzzuk azt és kidobjuk. A narancssárga színű héját kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben, forrás után kis lángra véve, 10-15 percig főzzük, majd a főzőlével együtt az almához adjuk.
  5. Odatesszük főni a gyümölcsöket és addig főzzük, míg az almadarabok elkezdenek szétfőni (almája válogatja, én Golden-ből készítettem, ő kb 30-40 perc után kezdte ezt a mutatványt.) Jól megkevergetjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy diktálja teszünk még bele cukrot. (Az én almám elég édes volt, nekem elég volt a 20 dkg cukor.) Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor előkapjuk a botmixert és kissé megpürésítjük véle. (Én enyhén darabosra hagytam, de ki ahogy szeretné.)
  6. A marcipános esetében az aromát és a cukrot (0,5-1 kg) rögtön az almához adjuk, ezt jó teljesen krémesre mixelni.
  7. Ha ezzel készen vagyunk, még forrón üvegekbe tesszük, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor az üvegre tegyen celofánt, erre egy kis szalicilt, majd úgy rá az üveg tetejét.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 146
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 7590
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 06.

Ajánló

Azért íz, nem lekvár és nem dzsem, mert almából készül. A citromból valamint a narancsból, - az aromáról nem is beszélve - tényleg csak annyi van benne, hogy olyan íze legyen... És elnézést... a marcipános nincs lefényképezve...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Zebegényben él egy idős tanárnéni, aki a barátnőm jóbarátja. Mentünk hozzá látogatni, és ő kínált meg ezzel a "citromdzsemmel", csak ő körtéből készítette. Nekünk viszont van két almafánk. Aztán eszembe jutott, hogy mikor egy palacsintázóban dolgoztam a tizenhúsz féle lekvár közül a narancslekvár volt a kedvencem. Valamint eszembe jutott még az is, hogy a legtöbb rostos üdítőt almából és répából készítik, mindenféle aroma meg ízfokozó hozzáadásával... fúúúújjj... így, gondoltam, megpróbálom almából Edit néni "citromdzsemjét"... fergetegesen finom lett! Majd következett a narancs... hmm.... így is zseniális! Következő dolog ami eszembe jutott, az a Nagybörzsönyi lekvárház volt, aholis végigkóstoltunk nemrégiben vagy 40 féle lekvárt. Na ott aztán voltak kacifántos dolgok! Találtam egy fél üveg mandulaaromát a hűtőben és beugrott, hogy többek közt volt ott valami marcipános körtelekvár féleség. Na neki estem ennek is. Ehhez azonban csak és kizárólag a Golden almát javaslom, esetleg a Starkingot, de semmiképpen ne legyen savanykás. Marcipán "lekvár"... nagyon komoly találmány! :-))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...