Citrom és narancs íz almából
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 158.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.8 g
-
Cukor 102 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 571.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 156 micro
-
β-crypt 109 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 194 micro
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 634.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 224 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 479.2 g
-
Cukor 407 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 2284.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 232 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 121 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 623 micro
-
β-crypt 436 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 777 micro
- 0% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.2 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Az almákat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk, rászórunk 20 dkg cukrot és ráöntünk - a citromos és a marcipános esetében - 0,5 l, a narancsos esetében 0,2 l vizet.
- A befőttes üvegeket forró mosószeres vízzel átmossuk, majd tiszta, száraz konyharuhára téve lecsepegtetjük őket.
- Ha citromból készítjük az ízünket, akkor a citromot 6 részre vágjuk, a héjával együtt leheletvékonyan felszeleteljük, majd a kicsurgott levével együtt az almához adjuk.
- A narancs esetében a narancsot vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a fehér részét nem vágjuk le róla, viszont hámozás után lehúzzuk azt és kidobjuk. A narancssárga színű héját kis kockákra vágjuk, 3 dl vízben, forrás után kis lángra véve, 10-15 percig főzzük, majd a főzőlével együtt az almához adjuk.
- Odatesszük főni a gyümölcsöket és addig főzzük, míg az almadarabok elkezdenek szétfőni (almája válogatja, én Golden-ből készítettem, ő kb 30-40 perc után kezdte ezt a mutatványt.) Jól megkevergetjük, megkóstoljuk, és ha ízlésünk úgy diktálja teszünk még bele cukrot. (Az én almám elég édes volt, nekem elég volt a 20 dkg cukor.) Ha rottyant egyet a hozzáadott cukorral, akkor előkapjuk a botmixert és kissé megpürésítjük véle. (Én enyhén darabosra hagytam, de ki ahogy szeretné.)
- A marcipános esetében az aromát és a cukrot (0,5-1 kg) rögtön az almához adjuk, ezt jó teljesen krémesre mixelni.
- Ha ezzel készen vagyunk, még forrón üvegekbe tesszük, és mehet a száraz dunsztba 1-2 napra. Ha valaki biztosra szeretne menni, akkor az üvegre tegyen celofánt, erre egy kis szalicilt, majd úgy rá az üveg tetejét.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 146
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 7608
- Feltöltés dátuma: 2012. október 06.
Ajánló
Azért íz, nem lekvár és nem dzsem, mert almából készül. A citromból valamint a narancsból, - az aromáról nem is beszélve - tényleg csak annyi van benne, hogy olyan íze legyen... És elnézést... a marcipános nincs lefényképezve...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Zebegényben él egy idős tanárnéni, aki a barátnőm jóbarátja. Mentünk hozzá látogatni, és ő kínált meg ezzel a "citromdzsemmel", csak ő körtéből készítette. Nekünk viszont van két almafánk. Aztán eszembe jutott, hogy mikor egy palacsintázóban dolgoztam a tizenhúsz féle lekvár közül a narancslekvár volt a kedvencem. Valamint eszembe jutott még az is, hogy a legtöbb rostos üdítőt almából és répából készítik, mindenféle aroma meg ízfokozó hozzáadásával... fúúúújjj... így, gondoltam, megpróbálom almából Edit néni "citromdzsemjét"... fergetegesen finom lett! Majd következett a narancs... hmm.... így is zseniális! Következő dolog ami eszembe jutott, az a Nagybörzsönyi lekvárház volt, aholis végigkóstoltunk nemrégiben vagy 40 féle lekvárt. Na ott aztán voltak kacifántos dolgok! Találtam egy fél üveg mandulaaromát a hűtőben és beugrott, hogy többek közt volt ott valami marcipános körtelekvár féleség. Na neki estem ennek is. Ehhez azonban csak és kizárólag a Golden almát javaslom, esetleg a Starkingot, de semmiképpen ne legyen savanykás. Marcipán "lekvár"... nagyon komoly találmány! :-))