Brindzás pirohy
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lizinka_
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
tésztához
-
63g rétesliszt228 kcal
-
75g burgonya43 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g só0 kcal
töltelékhez
tetejére
-
246 kcal
-
128g vöröshagyma46 kcal
-
50g tejföl99 kcal
-
35 kcal
Összesen
958
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
tésztához
-
250g rétesliszt910 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
4g só0 kcal
töltelékhez
tetejére
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
Összesen
3832
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
tésztához
-
13.4g rétesliszt49 kcal
-
16.1g burgonya9 kcal
-
2.9g tojás4 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
0.2g só0 kcal
töltelékhez
tetejére
-
53 kcal
-
27.3g vöröshagyma10 kcal
-
10.7g tejföl21 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
Összesen
206
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.2 g
Zsír
-
Összesen 63.7 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 899.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 113 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 254 mg
-
Nátrium 444 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 243.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 63 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 215 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
958
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.9 g
Zsír
-
Összesen 254.9 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 87 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 605 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3596.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 114 mg
-
Kálcium 451 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 221 mg
-
Foszfor 1016 mg
-
Nátrium 1775 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 310.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 972.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 889 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 113 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 253 micro
-
Kolin: 295 mg
-
Retinol - A vitamin: 861 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 349 micro
Összesen
3832
kcal
- 5% Fehérje
- 19% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 13.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 192.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 95 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
206
kcal
Hozzávalók
tésztához
-
25 dkg rétesliszt
-
30 dkg burgonya
-
1 db tojás
-
5 dkg vaj
-
1 kk só
töltelékhez
tetejére
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
3 nagy db vöröshagyma
-
2 ek napraforgó olaj
Elkészítés
tésztához
- 50 dkg burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. A szalonnát felkockázzuk, és aranybarnára pirítjuk. A hagymát tisztítás után félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük, és olajon szintén aranybarnára pirítjuk. A kaprot finomra aprítjuk.
- A meleg burgonyát tisztítás után kettéosztjuk. 30 dkg burgonyát a vajjal együtt összetörünk, majd teljesen péppé dolgozzuk. Hozzáadjuk a sót, a tojást és fokozatosan adagolva a lisztet is. Ruganyos tésztát gyúrunk.
- A tésztát alálisztezett deszkán vékonyra (2-3 mm) nyújtjuk. Nagy köröket szaggatunk belőle.
- A maradék 20 dkg meleg burgonyát összetörjük a vajjal, a juhtúróval, és hozzáadjuk a kaprot. Ha szükséges, sózzuk.
- A tölteléket a kiszaggatott körökre adagoljuk. A köröket félbehajtjuk, a széleit villával lenyomkodjuk. Én derelyekészítőt használtam erre a célra.
- Gyöngyözően forró, sós vízbe tesszük a derelyéket. Amikor feljöttek a víz tetejére, még hagyjuk még pár percig főni, aztán kiszedjük a vízből, és alaposan lecsepegtetjük.
- A meleg juhtúrós derelyéket tányérra tesszük, megszórjuk pirított szalonnával és hagymával. Meglocsoljuk bőven tejföllel, és így fogyasztjuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 179
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 10531
- Feltöltés dátuma: 2019. január 24.
Ajánló
A burgonya fajtájától és a tojás nagyságától függően lehet, hogy több-kevesebb lisztre lesz majd szükség.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lizinka_
604 recept
Brindzás pirohy avagy juhtúrós derelye. Ősszel a ellátogattunk a szomszédos faluba, ahol szlovák napokat rendeztek. Népművészeti és gasztronómiai bemutatók is színesítették a programot. Találkoztam a szlovák konyha ismert és ismeretlen remekeivel! A pirohy, mivel népi étel, többféle változatban ismert. Én a kínálatból a kapros ízesítésűt választottam, de volt natúr és snidlinges változat is. Most megosztom veletek a receptjét. Egyszerű, ízletes, laktató étel.