Bordás pacsni
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1047.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 722 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 96.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 20.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.2 g
Zsír
-
Összesen 67.7 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4188.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 155 mg
-
Kálcium 433 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 587 mg
-
Nátrium 2888 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 385 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 82.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 315 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
- 10% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 477.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 329 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 9.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 54 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A vajat betesszük a mélyhűtőbe.
- Az élesztőt kevés langyos tejben, amiben egy tk cukrot elkevertünk, feloldjuk és felfuttatjuk.
- A liszthez vegyítjük a cukrot és a sót, majd az élesztővel és a meglangyosított tejjel finom, lágy tésztát dagasztunk. 40 percig kelesztjük, közben kétszer lazán átgyúrjuk.
- A megkelt tésztát 3 egyenlő részre szedjük, majd lisztezett deszkán kb 20x20 cm-es egyforma négyzeteket nyújtunk belőlük.
- Nagylyukú reszelővel egyikre reszeljük a vaj felét, rátesszük a másik lapot, arra jön a vaj másik fele szintén reszelve, és ezt befedjük a harmadik lappal. Kicsit lenyomkodjuk, és hagyjuk pihenni 15 percet. Az a jó, ha nem túl meleg helyen kel, mert nem szabad benne a reszelt vajnak megolvadnia.
- 12-16 db-ra vágjuk vagy tépjük, és kivajazott tepsire tesszük messze egymástól. Így hagyjuk kelni kb. 20 percet, de legalább addig, amíg szemlátomást jól meg nem kel, különben elszakadmajd nyújtás közben a kezünk alatt.
- Ekkor minden darabot szétlapítunk-megnyújtunk a következőképpen: mindkét kezünk hüvelyk-és mutatóujjával középről kezdve a szélek felé össze-összecsippentjük a tésztát, és lenyomva húzzuk kifelé, hogy ujjaink közt egy éles borda, ujjaink alatt pedig egy-egy árkocska keletkezzék. A tészta szélei pedig dundin úgy maradnak, ahogy voltak.
- Mikor ezzel végeztünk, bekapcsoljuk a sütőt, aminek aljába egy vízzel telt kislábost teszünk.
- 15 perc pihentetés után megkenjük vízzel a tésztákat, és mehetnek a forró, gőzös sütőbe úgy 10-12 percre.
- Mikor megpirultak, kivesszük, és azonnal leszedjük a tepsiről hűlni.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 323
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 18655
- Feltöltés dátuma: 2012. október 10.
Ajánló
Vigyázzunk, mert az alja könnyen megég a cukortartalma miatt, tehát tegyük magasabbra a sütőben, vagy tegyünk a tepsi alá fóliát!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Egy méltatlanul elfeledett péksüteményt élesztettem újra kis konyhámban. Gyerekkorunkban a pékségek árusítottak hasonlót, és a gyerekek különösen imádták, mert édes volt, puha és illatos. Annak egy kicsit más volt a formája, hosszabbra nyújtották és nem bordázták meg. Friss tejjel vagy forró kakaóval mennyei reggelinek számított. Nagy örömömre sikerült ugyanazt az ízvilágot rekonstruálnom, mint amire emlékeztem. Nagyon-nagyon finom! Kár, hogy már szinte sehol nem foglalkoznak a pékségek a sütésével, mivel időigényes, hiszen géppel állítólag nem igazán lehet végigcsinálni ezt a munkafolyamatot. De ha otthon is el tudjuk készíteni, akkor mindez nem is számít igazán.