Barna kenyér Kamilla023 konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
kenyérsütő
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
25g graham-liszt83 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
4 kcal
-
55g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
269
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
250g graham-liszt830 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
35g friss élesztő37 kcal
-
550g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
2687
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
18.6g graham-liszt62 kcal
-
37.3g finomliszt136 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
41g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
201
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 147 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 66.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
269
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.6 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4693.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 422 mg
-
Foszfor 1465 mg
-
Nátrium 2375 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 574.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 664.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 475 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 640 micro
Összesen
2687
kcal
- 6% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 350 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 177 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 49.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
201
kcal
Hozzávalók
-
25 dkg graham-liszt
-
50 dkg finomliszt
-
35 g friss élesztő
-
5.5 dl víz
-
1.5 kávéskanál só
-
1 csipet cukor
Elkészítés
- Egy nagy edénybe vagy a kenyérsütő gépbe mérjük a liszteket, a csipet cukrot, és villával összekeverjük.
- Belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos vizet.
- Elindítjuk a dagasztást a gépben, vagy kézzel összedagasztjuk. A sót a dagasztás közben tesszük a tésztába.
- Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor nagyon kevés finomlisztet keverhetünk hozzá. Akkor jó, ha éppen nem ragad a kezünkhöz, de rugalmas.
- Ha kidagasztottuk, akkor áttesszük egy kelesztő edénybe, és lefedve, letakarva másfél-két órát kelesztjük meleg helyen.
- Amikor már jól megkelt, akkor veknit formázunk úgy, hogy a tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságra. Jobbról és balról behajtjuk a feléig, majd a tetején szintén jobbról-balról egy kis fület is behajtunk. Fentről szorosan elkezdjük lefelé tekerni úgy, hogy közben mindkét szélén alányomkodjuk, hogy ne látsszon a tekerés. A tészta vége kerüljön alulra.
- Bekapcsoljuk a sütőt 230 fokra.
- Egy nagy jénai vagy cserépedénybe sütőpapírt teszünk, és erre fektetjük a veknit. Letakarva még egy fél órát állni hagyjuk.
- A kenyér tetejét 3 helyen éles pengével bevágjuk. A jénai tetejét megspricceljük vízzel, és így lefedve betesszük a sütőbe, kb. 50 percre.
- Amikor megsült, kivesszük a jénaiból, és jól megspricceljük vízzel, így a kenyér elkezd szépen repedezni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 46
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 9940
- Feltöltés dátuma: 2015. április 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ha tehetem, a kenyeret magam sütöm. Már annyit csináltam, hogy nem is nagyon szoktam mérni. Ennél a kenyérnél szabadon variálható a lisztek aránya, csak arra kell figyelni, hogy ha több a graham-liszt, akkor sűrűbb, nehezebb lesz a kenyér. Ez egy könnyen elkészíthető recept, bárki megbirkózik vele, és nagyon finom. Akkor a legjobb, amikor a sütőben sül és az egész lakás illatos.