r
Nosalty Logó

Autentikus japán miso leves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NapsütötteVidékünkön
Autentikus japán miso leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dashi

Miso leves

Összesen 147 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dashi

Miso leves

Összesen 589 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Dashi

Miso leves

Összesen 37 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1824.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    1195 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    330.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 147 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.6 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7299.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    1577 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    234 mg
  • Foszfor
    640 mg
  • Nátrium
    4782 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1320.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    180 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    431 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    628 micro
Összesen 589 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    474.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    42 mg
  • Nátrium
    311 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    85.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 37 kcal

Hozzávalók

Dashi

Miso leves

Elkészítés

Dashi

  1. Előkészítünk minden alapanyagot.
  2. A kombut megvizsgáljuk. Ha penészfoltokat találunk rajta, óvatosan letöröljük egy nedves konyharuhával. A fehér port nem távolítjuk el a felületéről, hiszen ez umamiban gazdag.
  3. A kombut néhány helyen bevágjuk, hogy minél több íz kerüljön a dashiba.
  4. Ha pihentetett kombu dashit szeretnénk készíteni, a vizet és a kombut egy palackba tesszük. Nyáron 2-3, télen 4-5 órát pihentetjük. Egy éjszakára is betehetjük a hűtőszekrénybe.
  5. A kombut és a vizet egy edénybe öntjük. Ha pihentetett kombu dashit használunk, a kombu dashit és a hidratált kombut tesszük az edénybe.
  6. Alacsony hőfokon kezdjük főzni a dashit. Kb. 10 perc alatt felfőzzük.
  7. Közben egy szúrővel eltávolítjuk a habot.
  8. Amikor a dashi felforrt, azonnal eltávolítjuk a kombut az edényből. Ha a kombut a dashival forraljuk, a dashi keserú és nyálkás lesz.

Miso leves

  1. A dashit egy közepes lábosba öntjük és hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott, majd negyedelt vajrépát. Alacsony hőfokon főzni kezdjük.
  2. Amikor a dashi forr, elzárjuk a hőt, és hozzáadjuk a misot. Egy csésze dashihoz 1 ek misot javasolt adni, de ez ízlés szerint történhet. A misopasztát először egy kisebb tálkába tesszük, ehhez adunk egy merőkanál dashit és jól elkeverjük őket egymással. Az így kapott feloldott misot adjuk a leveshez.
  3. A wakame-t 2 percre langyos vízbe áztatjuk. A selyemtofut 1 cm-es kockákra vágjuk.
  4. A wakame-t és a tofut a leveshez adjuk, majd felfőzzük és azonnal elzárjuk a hőt. Ha a dashit a misoval forraljuk, a miso elveszíti az ízét és a beltartalmi értékét.
  5. A misolevest tálkákba szedjük és megszórjuk a karikákra vágott japán hagymával. Ügyelünk arra, hogy minden tálkába egyenlő arányban kerüljön a betétanyagokból.
  6. Forrón fogyasztjuk. Hűtőszekrényben 2 napig tárolható. Ha fagyasztani szeretnénk, ne adjuk a leveshez a misot, csak közvetlenül a fogyasztás előtt.
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 3110
  • Feltöltés dátuma: 2022. június 27.

Receptkategóriák

Autentikus japán miso leves
NapsütötteVidékünkön 174 recept

A miso a japánok egyik legnépszerűbb levese, ami nem csak finom, de egészséges is. A japánok minden nap fogyasztják (reggel, délben és este), és többek között ennek is köszönhetik, hogy az egyik legegészségesebb népnek tudhatják magukat. A miso számtalan formában készíthető és ha megtanuljuk az alapjait, kedvünk szerint variálhatjuk. A klasszikus tofu-wakame változaton túl készíthető zöldségekkel, gombákkal, tengeri élőlényekkel - a japánok ezért nem unják meg soha. Japánban a legtöbb ételt főtt rövid szemű rizzsel és egy tál forró miso levessel kínálják, így a miso leves a japán családok mindennapi fogása. A régiótól, évszaktól és ízléstől függően sokféleképpen főzik. A miso levest három fő komponens alkotja: 1. Dashi (japán alaplé) 2. Miso (szójababpaszta) 3. Szilárd komponensek (összetevők a kedvünk szerint) 1. Dashi A miso leves alapja a dashi, ami a legfontosabb japán alaplé. A dashit napi rendszerességgel használják a japán családok, a japán konyha elképzelhetetlen nélküle. Ahhoz, hogy autentikus miso-t készíthessünk, szükségünk lesz rá, és nem használhatunk más alaplevet. A miso nem miso dashi nélkül. Nem szabad megijedni ettől, hiszen a dashi az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető alaplé. Általában Awase dashit és Iriko dashit használnak hozzá a japánok, én viszont egy vegán változatot demonstrálok kombu alga használatával. Elkészíthető dashi porból és dashi tasakból is, de ezek kevésbé jóízűek. 2. Miso A miso a japánok fermentált szójababpasztája, ami szójababból, gabonából (rizs vagy árpa), sóból és koji kultúrából készül. Több fajtája létezik és ezeket többféleképpen csoportosíthatjuk, de általában szín szerint különböztetjük meg őket. Azoknak, akik még nem fogyasztottak miso-levest, érdemes először a fehér misot kipróbálniuk. Egy tipikus japán miso-tál 200 ml miso-levest tartalmaz, ehhez 1 evőkanál misot javasolt adni, de ízlés szerint is történhet a miso adagolása. A miso könnyen darabossá válik, ha hozzáadjuk a leveshez, ezért érdemes egy kis tálkába tenni a dashiból és ebben elkeverni a pasztát. Az így kapott keveréket a levesbe öntve selymes, daraboktól mentes levest kapunk. 3. Összetevők a kedvünk szerint A legnépszerűbb miso-változat tofuval és wakame-vel készül, de a japánok minden nagy fogyasztják a levest, így folyamatosan változtatják az összetevőket. Az összetevők főzési ideje más és más, ezért a több főzést igénylő összetevőket hideg dashiban kezdjük főzni, míg a gyorsan puhuló összetevőket a már gyöngyöző dashihoz adjuk. Hideg dashiban kezdjük főzni a következő komponenseket: - sárgarépa - kagyló - daikon (japán jégcsapretek) - kabocha (japán sütőtök) - vöröshagyma - burgonya - kabu (japán vajrépa) Gyöngyöző dashiban kezdjük főzni a következő komponenseket: - aburaage (szárított, sült tofu) - babcsíra - kínai kel - fejes káposzta - tojás - padlizsán - negi (japán hagyma) - gombák (shiitake, enoki, maitake, nameko, shimeji) - zöldhagyma - okra - somen tészta - spenót - tofu - wakame A miso levesnek most egy vegán változatát mutatom meg, amit klasszikus formában, tofuval és wakame-vel készítettem. Ezeken kívül kabut (japán vajrépa, Tokyo-retek) és negit (japán hosszú zöldhagyma, téli sarjadékhagyma) használtam a leveshez, amiket a saját kertemben termesztettem.

Hozzávalók

Dashi

Miso leves

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...