Autentikus japán miso leves
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dashi
-
238g víz0 kcal
-
1 kcal
Miso leves
-
50g tofu72 kcal
-
30g miso59 kcal
-
4g wakame2 kcal
-
38g vajrépa9 kcal
-
23g zöldhagyma4 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dashi
-
950g víz0 kcal
-
10g tengeri hínár4 kcal
Miso leves
-
200g tofu288 kcal
-
120g miso238 kcal
-
15g wakame7 kcal
-
150g vajrépa34 kcal
-
92g zöldhagyma18 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
Dashi
-
61.8g víz0 kcal
-
0.7g tengeri hínár0 kcal
Miso leves
-
13g tofu19 kcal
-
7.8g miso15 kcal
-
1g wakame0 kcal
-
9.8g vajrépa2 kcal
-
6g zöldhagyma1 kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 6.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1824.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 394 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 1195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 330.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 45 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 108 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 25 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7299.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 45 mg
-
Kálcium 1577 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 640 mg
-
Nátrium 4782 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 1320.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 431 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 628 micro
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 91% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 1.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 474.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 85.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Elkészítés
Dashi
- Előkészítünk minden alapanyagot.
- A kombut megvizsgáljuk. Ha penészfoltokat találunk rajta, óvatosan letöröljük egy nedves konyharuhával. A fehér port nem távolítjuk el a felületéről, hiszen ez umamiban gazdag.
- A kombut néhány helyen bevágjuk, hogy minél több íz kerüljön a dashiba.
- Ha pihentetett kombu dashit szeretnénk készíteni, a vizet és a kombut egy palackba tesszük. Nyáron 2-3, télen 4-5 órát pihentetjük. Egy éjszakára is betehetjük a hűtőszekrénybe.
- A kombut és a vizet egy edénybe öntjük. Ha pihentetett kombu dashit használunk, a kombu dashit és a hidratált kombut tesszük az edénybe.
- Alacsony hőfokon kezdjük főzni a dashit. Kb. 10 perc alatt felfőzzük.
- Közben egy szúrővel eltávolítjuk a habot.
- Amikor a dashi felforrt, azonnal eltávolítjuk a kombut az edényből. Ha a kombut a dashival forraljuk, a dashi keserú és nyálkás lesz.
Miso leves
- A dashit egy közepes lábosba öntjük és hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott, majd negyedelt vajrépát. Alacsony hőfokon főzni kezdjük.
- Amikor a dashi forr, elzárjuk a hőt, és hozzáadjuk a misot. Egy csésze dashihoz 1 ek misot javasolt adni, de ez ízlés szerint történhet. A misopasztát először egy kisebb tálkába tesszük, ehhez adunk egy merőkanál dashit és jól elkeverjük őket egymással. Az így kapott feloldott misot adjuk a leveshez.
- A wakame-t 2 percre langyos vízbe áztatjuk. A selyemtofut 1 cm-es kockákra vágjuk.
- A wakame-t és a tofut a leveshez adjuk, majd felfőzzük és azonnal elzárjuk a hőt. Ha a dashit a misoval forraljuk, a miso elveszíti az ízét és a beltartalmi értékét.
- A misolevest tálkákba szedjük és megszórjuk a karikákra vágott japán hagymával. Ügyelünk arra, hogy minden tálkába egyenlő arányban kerüljön a betétanyagokból.
- Forrón fogyasztjuk. Hűtőszekrényben 2 napig tárolható. Ha fagyasztani szeretnénk, ne adjuk a leveshez a misot, csak közvetlenül a fogyasztás előtt.
- Receptkönyvben: 50
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 3110
- Feltöltés dátuma: 2022. június 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A miso a japánok egyik legnépszerűbb levese, ami nem csak finom, de egészséges is. A japánok minden nap fogyasztják (reggel, délben és este), és többek között ennek is köszönhetik, hogy az egyik legegészségesebb népnek tudhatják magukat. A miso számtalan formában készíthető és ha megtanuljuk az alapjait, kedvünk szerint variálhatjuk. A klasszikus tofu-wakame változaton túl készíthető zöldségekkel, gombákkal, tengeri élőlényekkel - a japánok ezért nem unják meg soha. Japánban a legtöbb ételt főtt rövid szemű rizzsel és egy tál forró miso levessel kínálják, így a miso leves a japán családok mindennapi fogása. A régiótól, évszaktól és ízléstől függően sokféleképpen főzik. A miso levest három fő komponens alkotja: 1. Dashi (japán alaplé) 2. Miso (szójababpaszta) 3. Szilárd komponensek (összetevők a kedvünk szerint) 1. Dashi A miso leves alapja a dashi, ami a legfontosabb japán alaplé. A dashit napi rendszerességgel használják a japán családok, a japán konyha elképzelhetetlen nélküle. Ahhoz, hogy autentikus miso-t készíthessünk, szükségünk lesz rá, és nem használhatunk más alaplevet. A miso nem miso dashi nélkül. Nem szabad megijedni ettől, hiszen a dashi az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető alaplé. Általában Awase dashit és Iriko dashit használnak hozzá a japánok, én viszont egy vegán változatot demonstrálok kombu alga használatával. Elkészíthető dashi porból és dashi tasakból is, de ezek kevésbé jóízűek. 2. Miso A miso a japánok fermentált szójababpasztája, ami szójababból, gabonából (rizs vagy árpa), sóból és koji kultúrából készül. Több fajtája létezik és ezeket többféleképpen csoportosíthatjuk, de általában szín szerint különböztetjük meg őket. Azoknak, akik még nem fogyasztottak miso-levest, érdemes először a fehér misot kipróbálniuk. Egy tipikus japán miso-tál 200 ml miso-levest tartalmaz, ehhez 1 evőkanál misot javasolt adni, de ízlés szerint is történhet a miso adagolása. A miso könnyen darabossá válik, ha hozzáadjuk a leveshez, ezért érdemes egy kis tálkába tenni a dashiból és ebben elkeverni a pasztát. Az így kapott keveréket a levesbe öntve selymes, daraboktól mentes levest kapunk. 3. Összetevők a kedvünk szerint A legnépszerűbb miso-változat tofuval és wakame-vel készül, de a japánok minden nagy fogyasztják a levest, így folyamatosan változtatják az összetevőket. Az összetevők főzési ideje más és más, ezért a több főzést igénylő összetevőket hideg dashiban kezdjük főzni, míg a gyorsan puhuló összetevőket a már gyöngyöző dashihoz adjuk. Hideg dashiban kezdjük főzni a következő komponenseket: - sárgarépa - kagyló - daikon (japán jégcsapretek) - kabocha (japán sütőtök) - vöröshagyma - burgonya - kabu (japán vajrépa) Gyöngyöző dashiban kezdjük főzni a következő komponenseket: - aburaage (szárított, sült tofu) - babcsíra - kínai kel - fejes káposzta - tojás - padlizsán - negi (japán hagyma) - gombák (shiitake, enoki, maitake, nameko, shimeji) - zöldhagyma - okra - somen tészta - spenót - tofu - wakame A miso levesnek most egy vegán változatát mutatom meg, amit klasszikus formában, tofuval és wakame-vel készítettem. Ezeken kívül kabut (japán vajrépa, Tokyo-retek) és negit (japán hosszú zöldhagyma, téli sarjadékhagyma) használtam a leveshez, amiket a saját kertemben termesztettem.