Aszalt paradicsom olajban
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az aszaláshoz
-
250g paradicsom45 kcal
-
0g só0 kcal
Az olajhoz
-
43g olívaolaj376 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
4g bazsalikom1 kcal
-
3g oregánó7 kcal
-
0g chili0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az aszaláshoz
-
1500g paradicsom270 kcal
-
0g só0 kcal
Az olajhoz
-
255g olívaolaj2254 kcal
-
255g napraforgó olaj2254 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
24g bazsalikom6 kcal
-
15g oregánó40 kcal
-
0g chili0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
Az aszaláshoz
-
72.8g paradicsom13 kcal
-
0g só0 kcal
Az olajhoz
-
12.4g olívaolaj109 kcal
-
12.4g napraforgó olaj109 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
1.2g bazsalikom0 kcal
-
0.7g oregánó2 kcal
-
0g chili0 kcal
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 85.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 241.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 80 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 253 micro
-
β-karotin 1273 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 581 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 513.8 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 304 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 121 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1198 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 454 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 224 mg
-
Foszfor 412 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.9 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1447.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 706 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 152 mg
-
C vitamin: 214 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 479 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 277 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1518 micro
-
β-karotin 7641 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 38595 micro
-
Lut-zea 3487 micro
- 1% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 58.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 74 micro
-
β-karotin 371 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1873 micro
-
Lut-zea 169 micro
Hozzávalók
Az aszaláshoz
-
1.5 kg paradicsom
-
só ízlés szerint
Az olajhoz
-
3 dl olívaolaj
-
3 dl napraforgó olaj
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 marék bazsalikom
-
5 ek oregánó
Elkészítés
Az aszaláshoz
- A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, közepét kiszedjük.
- Tepsibe zsírpapírra szorosan egymás mellé tesszük a félbevágott paradicsomokat, majd jó alaposan megsózzuk. Akkor érdemes nekikezdeni, ha tudjuk 2-3 napig kánikula lesz.
- Napos helyre rakjuk a paradicsomokat, és letakarjuk valamilyen szellős anyaggal (pl. függöny). 2-3 nap alatt szép bordóra és picire aszalódnak.
- Ezután befőttes üvegbe rakjuk a paradicsomokat. A fokhagymákat 2-3 részre vágjuk, rádobáljuk a paradicsomokra. Ezután jöhetnek a fűszerek, a bazsalikomot felaprítjuk, az oregánót rászórjuk, ha csípősen szeretjük, teszünk bele félbevágott chilit is.
- Most mehet rá a kétféle olaj keveréke. Lezárjuk, és jól összerázzuk a hozzávalókat. Majd 1-2 napig a hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek. Hűtőben sokáig eláll, már ha marad.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 267
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 41127
- Feltöltés dátuma: 2012. július 13.
Ajánló
Akkor érdemes nekikezdeni, ha 2-3 napig meleg van, és olcsó a paradicsom. Sütőben én még nem készítettem, de alacsony hőfokon jó pár órán keresztül el tudom képzelni, hogy megaszalódik. A fűszerekkel érdemes kísérletezni, egyéni ízlés dolga, ki mit szeret. Bátran fűszerezzük, annál finomabb! A paradicsomok kivágott magos belsejét, pedig kockákba (pl. jégkockatartóba) lefagyasztom, és később pörköltbe, lecsóhoz felhasználom. De a magokat leszűrve finom paradicsomlevet is ihatunk, semmiképp ne dobjuk ki!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Nők lapja konyha magazinban találtam ezt a remek és ízletes receptet. Az átlagostól apróbb paradicsomot vegyünk, és olyat aminek vékony a héja, de nem feltétlenül koktél paradicsomot. Aszalás után a paradicsomok mérete kb. a tojás sárgájához hasonlítható kell, hogy legyen. Általában két befőttes üvegbe rakom, az egyiket csípősen, a másikat csak fűszerezve készítem, így aki nem szereti az erőset, az is ehet belőle. Nagyon finom tésztákba, kenyérsütéshez, rántottába, sütőben sült krumpli / hús mellett megsütve, szendvicshez, salátákhoz, sajtokhoz vagy csak úgy önmagában.