HIRDETÉS

A tormát frissen hámozva-reszelve érdemes kb. tizenkét órán belül felhasználnod, mert ebben az időintervallumban fejti ki leghatékonyabban pozitív hatását gyógyító illóolaja, és az idő múlásával élvezeti értékéből is jócskán veszít.

HIRDETÉS

2 hónappal később

Először is, alaposan meg kell mosni, (már ha saját termés) ha piacon vesszük, általában már tiszta. A felesleges részeket vágjuk le, (oldal gyökerek, zöld részek) majd vékonyan hámozzuk meg. Apró lyukú reszelőn lereszeljük.
FIGYELEM!!! Mindezt lehetőség szerint tegyük a szabadban, mert rettentően csíp. (a hagyma hámozást szorozzuk meg 10-zel)
Ha a reszelés kész, ecetes páccal öntsük le.

7 hónappal később

Fagyasszad le. A megtisztított, és a későbbi felhasználáshoz megfelelő méretűre vagdalt tormát én azonnal lefagyasztom. Reszelni még nem próbáltam a felengedett gyökérdarabokat, de például: karikákra vágva tormalevest vagy tormaszószt lehet belőle csinálni, bármilyen savanyúság eltevéséhez bármikor elő lehet kapni. Ma már majdnem egész évben lehet céklát kapni, almából-céklából kiváló "leves", konkrétan: céklapüré készíthető, minimális főzéssel, botmixerrel pürésítve, kevés tormával ízesítve, tejföllel tálalva. A legfontosabb azonban: a nyári kovászos uborka készítésekor még biztosan nincs a piacon torma. Én az érett, a zsebkendőbe kötött zsemlyétől megszabadított kovászos uborkát mindig két, keresztbe tett torma-rúddal szorítom le, ettől tartós, akár októberig is eláll. Úgyhogy eleve akkorára darabolom a tormát a mélyhűtéshez, hogy az üveg nyakába épp beszorítható legyen.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

Javasolt kérdések

Még olvasnál? Tallózz a kérdések között a(z) hozzávalók kategóriában vagy legújabb kérdések megtekintése

HIRDETÉS