Fagyasszad le. A megtisztított, és a későbbi felhasználáshoz megfelelő méretűre vagdalt tormát én azonnal lefagyasztom. Reszelni még nem próbáltam a felengedett gyökérdarabokat, de például: karikákra vágva tormalevest vagy tormaszószt lehet belőle csinálni, bármilyen savanyúság eltevéséhez bármikor elő lehet kapni. Ma már majdnem egész évben lehet céklát kapni, almából-céklából kiváló "leves", konkrétan: céklapüré készíthető, minimális főzéssel, botmixerrel pürésítve, kevés tormával ízesítve, tejföllel tálalva. A legfontosabb azonban: a nyári kovászos uborka készítésekor még biztosan nincs a piacon torma. Én az érett, a zsebkendőbe kötött zsemlyétől megszabadított kovászos uborkát mindig két, keresztbe tett torma-rúddal szorítom le, ettől tartós, akár októberig is eláll. Úgyhogy eleve akkorára darabolom a tormát a mélyhűtéshez, hogy az üveg nyakába épp beszorítható legyen.