A régi hagyományok szerint, ha babot, tököt, borsót vagy mákot eszünk karácsonykor, az új év gazdagságot hoz.
A mákgubóban rejlő rengeteg mag lehet az oka, hogy a termékenység és gazdagság szimbólumaként tartják számon, és hogy ma sem hiányozhat a karácsonyi menüből a mákos bejgli.
Talán hazánkban használják fel legváltozatosabb formában a mákot, készülhet belőle bejgli, rétes, mákos tészta, -derelye vagy -nudli, de tölthetjük palacsintába vagy pitébe is.
A mák, a sok kedvező hiedelem mellett rengeteg tápanyagot tartalmaz, és jó hatással van az egészségre is.
A B1-, a B5-, és B6-vitamin gazdag forrása, továbbá magas a kalcium-, foszfor-, cink-, mangán-, réz-, vas-, kálium- és magnéziumtartalma. Említésre méltó az esszenciális zsírsavtartalma is.
Egészségre kedvező hatásai közül néhány:
- Hozzájárul szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez
- Kedvező idegrendszeri rendellenességek esetén
- Természetes nyugtató
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Hozzájárul a fogak és csontok egészségének megőrzéséhez
- Gátolja a szénhidrátok felszívódását
Bővebben a mákról itt olvashatsz.