Az embereket vércsoportjuk szerint 4 csoportba oszthatjuk: A-, B-, AB-, 0-ás vércsoportúak. D'Adamo e besorolás szerint határozta meg az egyes csoportok étrendi alapelveit:
A 0-ás vércsoportúaknak nagy mennyiségben ajánlja a húsféleségek (kivéve liba, kacsa), kis mennyiségben a gabona, és csekély mértékben a tej és tejtermékek fogyasztását. Őket ősvércsoportúaknak nevezi, akik ügyes vadászok voltak annak idején, és az emésztőrendszerük hozzászokott a hús emésztéséhez.
Az A-vércsoportúaknak kis mennyiségben javasolja a húsféléket, mivel szerinte ők nehezen emésztik az állati eredetű fehérjéket. Leginkább csírákat, zöldségeket, gyümölcsöket, szóját és gabonából (kivéve a búzát) készült termékeket fogyaszthatnak.
A B-vércsoportúak járnak a legjobban, ők táplálkozhatnak a legváltozatosabban. Ők szinte mindenevők lehetnek, bár tiltásokkal azért itt is találkozhatunk. Nekik nem ajánlja a szárnyas húsokat, és károsnak ítéli a hajdinát, kukoricát, búzát és a paradicsomot is magas lektintartalma miatt.
Az AB-vércsoportúak táplálkozása a két vércsoport keveredéséből jön létre, de az étrendjük gerincét a zöldségek adják.