Párszor megjártam már azzal, hogy nem futott fel az élesztőm. Nincs kedvem mindig újra kezdeni a sütést. Hogy lehet ezt elkerülni?
Egy teáskanál élesztőt futtassunk meg három evőkanál langyos vízzel és egy csipet cukorral. Öt percen belül a massza elkezd buborékozni, ha mégsem, nincs mese, kukába vele!
Én általában csak fél élesztőt használok a sütéshez. A másik fele megy a fagyasztóba. Sütés előtt pár órával kiveszem, és pont olyan hatásos, mint a friss.
Föl kell futtatni, annyi. Vagy fölfut, vagy nem. A kinézete nem sokat jelent, van hogy teljesen szét van száradva, barnulva, és mégis működik, de olyan tapasztalatom is volt már, hogy gyakorlatilag frissnek nézett ki, mégis pocsék volt.
Fölfuttatni langyos vízben egy kiskanál cukorral (én mézzel szoktam) és egy evőkanál liszttel. Így mindig felfut.