HIRDETÉS

10 nappal később

Én ha veszek bio citromot, annak lereszelem a héját és egy kis dobozban berakom a fagyasztóba.

27 nappal később

bármikor veszek citromot,narancsot,rögtön lespriccelem szódaporos ,ecetes víz keverékével,lesikálom,vékonyan lehámozom,majd rögtön megy az aprítógépbe cukorral együtt,kis üvegekbe töltöm,hónapokig eláll hűtőben,kamrában és mindíg kéznél van
a citromot rögtön kifacsarom és hűtőbe teszem,a narancsot gerezdekre szedem,mert,ha nem végzem el rögtön,később nehezebb lesz a kiszáradás miatt

16 nappal később

Én nagyon lusta vagyok előre dolgozni, így egyszerűen folpackba csomagolva lefagyasztom a kifacsart kezeletlen citrom héját :smile: Fagyottan nagyon könnyű reszelni és így mindig van itthon "friss", cukormentes citromhéj, mert télen sok tea fogy, nyáron meg a citromos víz és a limonádé a nyerő :smile:

Csakhogy van egy apró probléma, miszerint a legtöbb Magyarországon kapható citrusféle héja mérgező gombaölőszerrel van kezelve, a méreg kitűnően oldódik a gyümölcsben (nagyrészt a héjban), így nem távolítható el teljes egészében:

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/citrusok-heja-%E2%80%93-mielott-belereszelned-sutemenybe568

És szépen kérek mindenkit, hogy ne az ostoba kommenteket olvassa el, ahol egyesek bizonygatják, hogy mennyi héjat ettek, és lám-lám, semmi bajuk, ugyanis biztos vagyok benne, hogy a hólyag- vagy májrák diagnózisának kézhezvétele után nem jönnek vissza a fórumra, hogy azt is közzé tegyék. A rák meg már csak olyan, hogy egy darabig nincs az embernek, utána meg van...

Írom mindezt kínok között, mert imádom a citrushéjakat, és kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy nem jutok hozzá. Szóval a lényeg annyi, hogy ha nem mondunk le róla, igenis kizárólag bio héjat szabad felhasználni, és még azt is tisztítani kell.

19 nappal később

Nagyon nincs rendben ez a módszer,
A legtöbb citrusféle, ami kapható Magyarországon olyan vegyszerekkel van kezelve, amitől az egész héj fogyasztásra alkalmatlan, az egészségre káros.
Figyelni kell, szokott lenni bio citrom annak a héja ehető.

HIRDETÉS

1 hónappal később

Én a legegyszerűbb (bár nem a legolcsóbb) módszert választom: feltankoltam a neves puding gyártó cég zacskós, reszelt citromhéjával. Nagyon elégedett vagyok vele: bio, eleve reszelt, nem száraz búbánat, hanem (majdnem) olyan, mint a friss, eláll, illatos és épp egy citromnyi mennyiségű. Narancsból is van!

Király! Ilyen nekem is kell!

4 hónappal később

Szia!
Kérdésem, hogy télen hogy gondozod a citromfádat? Én most kaptam egyet, kint van a kertben, és előre félek, hogy télen, ha behozom a lakásba, tönkremegy.
Előre is köszönöm válaszod

A nyár nem gond, a teraszomon vannak, tűző nap, sok locsolás, heti tápozás, télen pedig két ablak között vannak, sok fény, és hideg. A két ablak köze 60 centis... hetei egy locsolás, havi egy tápozás.

HIRDETÉS

1 hónappal később

Engem az érdekelne, hogy ki tud bio citrom beszerző helyet (Budapesten). Egyszer-egyszer találok Sparban, de a legtöbbször sehol sem...

18 nappal később

Én is ezt használom.Teljesen jó és mindig kéznél van.Szeretem, hogy egy zacsi pont egy citromnyi héj kb.

5 hónappal később

Kedves Krizti7! Az ALDI-ban korábban lehetett kezeletlen citromot kapni, a bolt kiírta egy cetlire az áru csomagolására, hogy a héja fogyasztható (nem volt bio). Már jó pár hónapja nem jártam náluk, nem tudom,hogy most mi van.
Mostanában már lehet kapni bio citromot a LIDL-ben. Remélem, segíthettem és sikerül hozzájutnod neked is.

2 hónappal később

Köszi szépen a tippet!

7 hónappal később

Fiatalasszony koromban minden héten sütöttem, sok citromot és narancsot vettem, már amikor futotta rá. Megmostam, lereszeltem cukorral befőttes üvegben hűtőben tartottam, s még sem lett semmi bajunk, eddig. Mióta ezeket olvasom, egyáltalán nem veszek déligyümölcsöt!!!!!! Igaz akkor még nem volt ez a "bió" mánia, s nem is tudtunk róla, hogy tartósítva van! Nos bármerre járok, nem is láttam bio citromot, narancsot, banánt de azt is be kell fújni valamivel, hogy ne rohadjon meg a hosszú hajóút alatt nem? Szerintem az sem bio! Nem beszélve az áráról, inkább lemondtam róla!

HIRDETÉS

2 hónappal később

9 nappal később

Szia!
Nem engem kérdeztél ugyan, de gondoltam, válaszolok: NaHCO3, azaz szódabikarbóna a „szódapor”. Régen én is hasonlóan sikáltam, áztattam a citromot, narancsot, hogy a héját lereszelhessem, de azután olvastam a figyelmeztetést: gombaölővel és egyéb mérgekkel kezelik a citrom, narancs, grépfrút stb. héját, és emiatt NEM SZABAD elfogyasztani. Szerencsére évek óta kapható, főleg télen, kezeletlen és/vagy biocitrom és narancs (nálunk a Lidlben és a Kauflandban). Ugyanúgy tartósítom, ahogy annak idején Nagyanyám: a lereszelt héjat kristálycukorral elkeverve kis csavaros üvegben tárolom (én már a hűtőben, mert a panelben a kamraszekrényben is 24-25 fok van, ő még a spájzban tartotta). Különben az Ő idejében még nem kezelték mérgekkel a citromhéjat, mégse bukott bele egyik kereskedő se…

Köszönöm szépen válaszaitokat.

7 hónappal később

Arra is kell figyelni hogy tavasszal mikor virágzik, (de még bent kell tartani a házban fagyveszély miatt) kis fülpiszkával be kell porozni a virágokat hogy legyen termés mert a házban nincsenek méhecskék.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS