HIRDETÉS

Szeretnék magamnak készíteni egy szakácskönyvet, de nem tudom hogyan kezdhetnék hozzá. Sok receptem van, amit szívesen rendszereznék. Igazából az érdekelne, hogy nektek mi a fontos szempont egy szakácskönyvnél? Lehet egyszer elajándékoznám, amit készítettem..

HIRDETÉS

Szerintem először kategorizáld be a recepteket, előételek, főételek, desszertek szerint. Én tuti készítenék szép fényképeket is hozzájuk, illetve egy rövid sztorit az elejére. Csak a szokásos módon, ahogy minden receptkönyv kinézni szokott. Úgyis attól lesz egyedi, ahogy a te stílusoddal az elkészül. Kinézet, szöveg..stb.

11 nappal később

Én is nem régen kezdtem el összeszedni a recepkéimet, ami nagyanyámtól, anyámtól ragadtak rám, illetve jól sikerült improvizációkat, de csak a magam szórakoztatására, illetve, a majdani gyerekeimnek ezt a többgenerációs szellemi tudástárat. Amint az előző is említette a kategorizálás az első és a sztorik is nagyon meghitté tehetik ezt a könyvecskét, ahogy a fényképek, de én még időszakokra is szétszedném (nyár, őszi, karácsonyi, bármikor készíthető stb.) hogy könnyebben megtalálhatók legyenek az aktuális receptek.

3 hónappal később

Iszonyú mennyiségű gasztronómiai magazinom van (teljes Magyar Konyha, Príma Konyha, és még vagy húszféle ilyen-olyan magazin teljes sorozatban, magyarul-németül) - ebben a formában tökéletesen használhatatlanok. Nagy munka, de nekiláttam: átlapozok minden számot és a nekem tetsző recepteket beszkennelem. (Tehát csak magát a receptet, ha kell, körbevágva, több oldalast összeillesztve.) Ezután átnevezem és ettől kezdve bármilyen csoportosításban összerendezhetem. Ha egy recept több helyre is kell (pl. megtetszik a köret és a mártás is), csak megduplázom a fájlt és már több helyre is betehetem. Csak a könyvtár-struktúrát kell jól kitalálni, ettől kezdve bármilyen szempont alapján lehet benne keresni. Például a sertéshús könyvtárat több alfejezetre osztottam, van benne karaj, darált hús, szűzpecsenye, comb, oldalas, csülök, stb. De külön-külön tartom a különféle zöldségek hasznosítását is (bab, borsó, káposzta, tök, stb.). Külön ki lehet gyűjteni a karácsonyra, húsvétra, születésnapra, bármire jó recepteket is - a számítógép bármekkora adathalmazzal elbír!
Ajándéknak is príma, felírom egy DVD-re és mindenki örül neki!

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS