Besamel hozzávalói:
4 dl tej
4 dkg vaj
1 púpos ek liszt
só
frissen őrölt bors, lehet fehérbors is
egész szerecsendió
Elkészítése:
A tejet felforraljuk egy edényben, vigyázva, hogy ne égjen le, és félretesszük.
Egy másik edényben mérsékelt tűzön felolvasztjuk a vajat, majd beleszórjuk a lisztet.
Folyamatosan keverve pirítjuk, míg sárgás fehér színű lesz a vajas lisztes keverék az edényünkben. Vigyázat, a vajas liszt nem pirulhat barnára!
Hozzáöntjük a forró tejet, és habverővel csomómentesre keverjük.
Ízlés szerint sózzuk, frissen beleőröljük a borsot, és hozzá reszeljük a szerecsendiót.
Majd folyamatos kevergetés mellett főzzük még kb. 10 percig, csendesen forralva.
Szép sima, közepesen folyékony besamelt kapunk így, ami pl lasagne készítéshez ideális, ha sűrű besamelt szeretnénk, akkor 2 púpos evőkanál lisztet használjunk, míg a tej mennyiségén ne változtassunk.