Szerintem nem kell ezt a kérdést ennyire túllihegni. Én rendszeres befőző vagyok, bár nincs kertem, nyaranta (telente! mert narancslekvárt is főzök) befőzök vagy 50-70 üveg ezt-azt, de még sosem romlott meg semmi. (Ami megromlott a múlt évben, azt egy szomszédomtól kaptam, na, az meg is buggyant.) Mit csinálok? Először is SOHA nem teszek el nem patyolattiszta üres üveget. Alaposan kimosom, minden cédulát levakarok róla, majd teljesen kiszárítom és lezárom a saját tetejével! Amikor előveszem, akkor beáztatom az üveget - és a tetőt is! - mosószeres vízbe (egy csepp mosószer az üvegbe és forró vizet engedek bele). Ezután tiszta szivaccsal átsikálom, kívül-belül (tetőt is) majd nagyon alaposan kiöblítem, ismét forró vízzel, csap alatt, folyó vízben. Ekkor már nem nyúlok bele az üvegbe, csak szorgosan öblögetem, majd szájjal leborítom. Ezt közvetlenül a befőzés előtt csinálom, nem hagyom órákat állni. És ennyi. Mindig fémtetőt használok - amikor rátekerem a tetőt az üvegre és az nem akad meg, hanem átfordul, már megy is a kukába, mert nem zár jól. A megtöltött üveget fejre állítom 5 percre, majd vissza a talpára, így még száraz dunszt se kell neki.