Miért kell a befőttes üveg fedele alá celofánt tenni?
-
létrehozva
'17 Oct 4
-
utolsó válasz
'17 Nov 20
-
4
válaszok
-
4.9ezer
megtekintések
-
4
felhasználók
Miért kell a befőttes üveg fedele alá celofánt tenni?
Nagyanyáinknak nem volt fém üvegtetőjük, ezért celofánt használtak. A celofán+tető csak fölösleges túlbiztosítás és nem is hatásos! Ha a forró üvegre rácsavarjuk a fémtetőt, fejre állítjuk 3-4 percre, majd vissza a talpára, a fedő úgy rászívódik az üvegre, mint a bolti konzerveknél! Felbontáskor úgy kell késsel lefeszegetni a tetőt - ennél bombabiztosabban nem lehet befőzni. (Néha én még most is használok celofánt, mert az "szellőzik", lassan elpárolog alóla a befőtt leve, és például a meggybefőttből valami csodás aszalt meggy lesz 2-3 év alatt, ez a legjobb a püspökkenyérbe.)
Sima 2. emeleti spejzom van, nem is túl hideg, mégse romlik meg benne semmi se, ha fémtető alatt van, pedig évek óta semmilyen tartósítószert se használok, egy cseppet se.
1 hónappal később
Nem befőzés, csak eltevés (pritamin) esetén használom a celofánt a csavartető alá, mert úgy gondolom, hogy a fémtetőt megóvom kissé a só marásától.
A baracklekvár eltevésénél az átpasszírozott, felfőzött, majd lehűtött barackpéphez adom a cukrot, úgy vélem, hogy ez esetben jobban sűrít (nem szeretem sokáig főzni a sűrűsödés érdekében) emiatt celofánt teszek a tetejére, majd úgy január tájékán teszek rá csak a celofán tetejére csavartetőt, hogy a megfelelően sűrű lekvár már ne keményedjen, tartsa az állagát.
A befőtteknél én is csak a fémtetőt használom, tartósítószer nélkül, dunsztolás alkalmával keletkező vákum jó záródást biztosít.
kérdés | Kategória | Válaszok | Megtekintések | Tevékenység |
---|---|---|---|---|
Milyen gyakran cseréljem a teflon serpenyőt? | Egyéb | 0 | 1.7ezer | '16 Feb |
billentűzetet hogy tisztítsam? | Egyéb | 3 | 3.6ezer | '18 Apr |
receptkönyv/saját csoportotk | Egyéb | 1 | 2.5ezer | '20 Jul |
Megromlik az ecet? | Egyéb | 0 | 2.6ezer | '16 Mar |
Tudtok ajánlani valami appot bevásárláshoz? | Egyéb | 0 | 2.7ezer | '16 Mar |