Én gyermekként mondhatni kizárólag csak leveszöldségként ismertem a sárgarépát, úgy mondjuk szívesen ettem. Bár bizonyára találkoztam vele főzelék formájában is az óvodában, iskolában, de otthon csak levesben láttam. Már fiatal felnőtt voltam, amikor nyitottam a sárgarépa egyéb felhasználási formái felé. Ennek a minden évszakban beszerezhető gyökérzöldségnek magas az élelmi rost tartalma, ami kedvező az emésztőrendszerünk működésének, hiszen ezek a prebiotikus rostok szolgálnak táplálékul a normál bélfórának*. Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő bétakarotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület - ennek megfelelően érdekes módon pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek - azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva.
Felhasználható levesek, főzelékek alkotórészeként, párolt vagy sült formában köretként, nyersen salátába vagy zöldségropogósba reszelve, de akár tálalható hasábokra vágva változatosan elkészített mártogatósokkal uzsonnára vagy parti-ételként. Ha van otthon zöldségcentrifugánk, értékes levét is kinyerhetjük, bár ekkor az élelmi rostok a szűrőben maradnak. Izgalmas felhasználási módja az utóbbi években népszerűvé vált édesség, a répatorta - érdemes kipróbálni!Ám, ha valaki úgy szereti, bátran rágcsáljon el egy répát nyersen a reggeli vagy a tízórai részeként!
Az alábbi öt recept kitűnő példa a sárgarépa változatos felhasználására, további ötletekért pedig nézzetek át ide!