7 hűsítő citromos recept a kánikulára

Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé?

A közös bennük a citrom, ami a kánikulában az egyik legvonzóbb gyümölcs, nem csak a levét, a héját is előszeretettel használjuk süteményekhez, egész évben.

De mi a helyzet a citrusfélék héján található növényvédő szerekkel?

A citromok, narancsok órási utat tesznek meg országokon át, kontinensen belül, mire ideérnek Magyarországra. Általában éretlenül szüretelik őket a termelő országokban, és amíg eljutnak hazánkba, addig nagy utat tesznek meg, “beérnek”, és annak érdekében, hogy az utaztatás során ne veszítsenek frissességükből, gombaölő szerekkel, viasszal kezelik a felületüket. Ezt a forgalmazónak minden esetben fel kell tüntetnie magyar nyelven a termék csomagolásán: a címkének tartalmaznia kell a növényvédő szer pontos megnevezését, azt, hogy bevonták-e a gyümölcs felületét viasszal, és a citrusféle pontos fajtamegjelölését.

Ezen túl azt is tudnia kell a fogyasztónak, hogy a citrusféle héja alkalmas-e emberi fogyasztásra.

A legtöbb esetben a kezelt citrusfélék sajnos már nem megfelelőek arra, hogy a kedvenc receptjeinkben felhasználjuk őket. Ezekre az esetekre érdemes előre csomagolt organikus citromhéjat venni, vagy a garantáltan kezeletlen bio gyümölcsöket választani. A bio minősítés garancia arra, hogy a termés nem találkozott növényvédő szerekkel, így bátran reszelheted a hétvégi túrós sütibe őket! Természetesen az organikus egyben drágább is, de a nagyobb áruházláncoknál gyakran akciósak, ilyenkor jó ötlet többet venni belőlük, hűtőben tárolva 1-2 hétig elállnak!

Te sima vagy kezeletlen (bio) citrusféle héját használod a süteményhez?

  1. 1.

    Citromos álom

  2. 2.

    Levendulás-mentás limonádé

  3. 3.

    Bodzaszörp tartósítószer nélkül

  4. 4.

    Citromos tejszínes babapiskóta

  5. 5.

    Görög citromos süti

  6. 6.

    Hűsítő citromleves

  7. 7.

    Sütés nélküli citromtorta

Legújabb receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„A minőségből, csak azért, hogy a süti olcsóbb legyen, nem...

Balatonfüred előtt egy megállóval, Arácson tesz le bennünket a vonat, ahol egy mézeskalács-házikóra emlékeztető épületben működik Kara Zsuzsanna cukrászdája. Porcukorillat és igazi cukrászdahangulat vár bennünket, no meg finom és mindig friss sütemények. A cukrászdára cserélt mérnökdiplomáról, a minőségi alapanyagok nélkülözhetetlenségéről, és arról is beszélgettünk, hogy a vendéglátásba sem kell belehalni.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!