r
Nosalty Logó

Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS11 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Ági78
Zöldfűszeres-rozsos kovászos kenyér
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

441
Kalória
13g
Fehérje
82.6g
Szénhidrátok
5.5g
Zsír
64.3g
Víz
-
Koleszterin
3.4g
Rost
350.5mg
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 441 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2648 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 232 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1126.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    909 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    64.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 441 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6760.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    248 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    733 mg
  • Nátrium
    5452 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    495.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    385.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    579 micro
Összesen 2648 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    593.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    478 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 232 kcal

Elkészítés

  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, bazsalikomot, rozmaringot, összevegyítjük.
  2. Egy kis tálkába kimérjük a kovászt, hozzáöntünk másfél deci vizet, és elkeverjük, majd az olajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük összeállítani a tésztát, közben a megmaradt vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az összes víz. Ez attól függ, mennyire híg a kovász. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. 2-3 perc alatt kidolgozzuk.
  3. Letakarva huzatmentes helyen 4-5 órát kelesztjük (vagy a duplájára, attól függ, hogy ügyködik a kovászunk).
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  5. Miközben a sütő melegszik, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kézzel nagyjából 20x40 cm-es fekvő téglalappá lapogatjuk. A két szélső harmadot középre hajtjuk. Kissé meglapogatjuk, majd a hajtást megismételjük. A tésztát átfordítjuk, és cipót formálunk úgy, hogy az oldalán lévő hajtásokat bedolgozzuk alulra. Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük.
  6. A cipót kereszt alakban bevágjuk, 30-40 percig pihentetjük huzatmentes helyen. Eközben a sütő bemelegszik. A sütő aljába egy kis tűzálló tálba vizet teszünk.
  7. A kenyeret lehintjük pici liszttel, megspricceljük kis vízzel, és betesszük a forró sütőbe.
  8. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon pirul a teteje, tegyük egy kicsit lejjebb a sütőben.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26

Bözsi, a kovászom beindult. Olyan jó étvággyal fogyasztotta a teljes kiőrlésű búzalisztet, hogy el is fogyott a minap. Így hát mit volt mit tenni, azt raktam hozzá, ami volt itthon: teljes kiőrlésű rozslisztet. No ettől még jobban elkezdett dolgozni, szóval eljött a következő sütés ideje. Hétvégente tudok a kovászos kenyérrel kísérletezni, így hétközben van időm bőven kiagyalni, hogy milyen legyen a következő kenyér. Mivel a kovász is félig-meddig rozsos lett, ezért a kenyérbe még került egy kis rozsliszt és fűszerek. A bazsalikom és a rozmaring nagyon jópofa a savanykás rozskenyérben. Egy kicsit rusztikusabbra sikerült, mert jobban megnőtt sütés közben, mint amire számítottam. :) További képek itt.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!