r
Nosalty Logó

Vasárnapi sült csirke

0,0

0 ÉRTÉKELÉS9 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Petra
Vasárnapi sült csirke
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

728
Kalória
48.2g
Fehérje
5g
Szénhidrátok
56.4g
Zsír
191g
Víz
216.3g
Koleszterin
756.7mg
Rost
585.6mg
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 728 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 2909 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 164 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    48.2 g

Zsír

  • Összesen
    56.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    702.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    385 mg
  • Nátrium
    181 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    191 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    176 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 728 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    192.7 g

Zsír

  • Összesen
    225.5 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    865 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2810.2 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    1541 mg
  • Nátrium
    723 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    764.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    705 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    117 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    70 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    631 mg
  • Retinol - A vitamin:
    687 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    179 micro
Összesen 2909 kcal
  • 16% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    41 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    43.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 164 kcal

Elkészítés

  1. Az egész csirkét alaposan megmossuk, a villacsontot eltávolítjuk.
  2. A csirkét olívaolajjal megkenegetjük, majd a szobahőmérsékletű vajat egyenletesen szinte belemasszírozzuk a bőrébe, végül sózzuk, borsozzuk.
  3. A csirke belsejébe egy előzetesen néhány percig vízben forralt és megböködött egész citromot dugunk, néhány szál petrezselyem kíséretében. (A citrom egyrészt segíti a csirke átsülését, a belőle kiáradó hő segítségével, másrészt finom illatot áraszt.)
  4. Az így előkészített csirkét egy tepsire helyezzük (hátára fektetve) és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. 220 ºC-ra légkeverésenelőmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 190 ºC-ra, újabb 15 perc következik. Ekkor, a kiszáradást megelőzendően, saját levével meglocsoljuk, és a mellére fordítjuk a csirkét. Így sütjük 25 percig, közben egyszer-kétszer újra locsoljuk. Végül ismét a hátára fektetjük, majd 5 perc elteltével kivesszük a sütőből. Tálra helyezzük, letakarjuk fóliával és pihentetjük, míg a mártás készül.
  5. A tepsiben maradt léből készül a szósz a következő módon: a csirke belsejéből kiszedett, jól megpuhult citrom levét és belsejét is hozzáadjuk, tűzhely felett melegítjük, 1 ek lisztet 1 ek zsírral elkeverünk, ez is megy bele, majd összeforraljuk. A mártást finom lyukú szitán tálkába szűrjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 60 perc

Vasárnapokon általában valami újat és különlegeset szeretek készíteni. Most azonban a tél beköszöntével a nosztalgia is rám tört, értendő ezalatt: vasárnapi ebéd egyenlő csirke valamilyen formában elkészítve. A garantált minőségű alapanyag pedig adta magát: a szombat hajnali piaci körutamon babot vásároltam egy idős hölgytől, a mellette standoló kofa pedig kihasználva az alkalmat, míg az addig beszerzett finomságokat a már jócskán teli kosaramban rendezgettem, előrántott a pult alól egy egész csirkét, és szó szerint rám sózta. Mire észbe kaptam a csirke már a kosaram tetején landolt, én pedig az ellenértékét nyújtottam át a kofának. Hát igen, lenne mit ellesni a marketingeseknek…

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Klasszikus skót tojás

A skót tojás (angolul scotch egg) egy ízletes és népszerű étel az Egyesült Királyságból, amelyben egy főtt tojást darált hússal (általában sertéshússal) bugyolálnak be, majd ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!