Vasárnapi sült csirke
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
375g csirke548 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
34 kcal
Összesen
728
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
1500g csirke2193 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
Összesen
2909
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
-
84.9g csirke124 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
2.3g vaj16 kcal
-
9.6g citrom1 kcal
-
0.2g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.8g mangalica zsír8 kcal
Összesen
164
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.2 g
Zsír
-
Összesen 56.4 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 702.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 54 mg
-
Foszfor 385 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 191 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 176 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 158 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
728
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 192.7 g
Zsír
-
Összesen 225.5 g
-
Telített zsírsav 73 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 39 g
-
Koleszterin 865 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2810.2 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 1541 mg
-
Nátrium 723 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 764.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 705 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 68 mg
-
D vitamin: 117 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 81 micro
-
Kolin: 631 mg
-
Retinol - A vitamin: 687 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 218 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 179 micro
Összesen
2909
kcal
- 16% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
164
kcal
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
40 g vaj
-
1 db citrom
-
3 szál petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 ek mangalica zsír
Elkészítés
- Az egész csirkét alaposan megmossuk, a villacsontot eltávolítjuk.
- A csirkét olívaolajjal megkenegetjük, majd a szobahőmérsékletű vajat egyenletesen szinte belemasszírozzuk a bőrébe, végül sózzuk, borsozzuk.
- A csirke belsejébe egy előzetesen néhány percig vízben forralt és megböködött egész citromot dugunk, néhány szál petrezselyem kíséretében. (A citrom egyrészt segíti a csirke átsülését, a belőle kiáradó hő segítségével, másrészt finom illatot áraszt.)
- Az így előkészített csirkét egy tepsire helyezzük (hátára fektetve) és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. 220 ºC-ra légkeverésenelőmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 190 ºC-ra, újabb 15 perc következik. Ekkor, a kiszáradást megelőzendően, saját levével meglocsoljuk, és a mellére fordítjuk a csirkét. Így sütjük 25 percig, közben egyszer-kétszer újra locsoljuk. Végül ismét a hátára fektetjük, majd 5 perc elteltével kivesszük a sütőből. Tálra helyezzük, letakarjuk fóliával és pihentetjük, míg a mártás készül.
- A tepsiben maradt léből készül a szósz a következő módon: a csirke belsejéből kiszedett, jól megpuhult citrom levét és belsejét is hozzáadjuk, tűzhely felett melegítjük, 1 ek lisztet 1 ek zsírral elkeverünk, ez is megy bele, majd összeforraljuk. A mártást finom lyukú szitán tálkába szűrjük.
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 240
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 70645
- Feltöltés dátuma: 2007. november 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Petra
537 recept
Vasárnapokon általában valami újat és különlegeset szeretek készíteni. Most azonban a tél beköszöntével a nosztalgia is rám tört, értendő ezalatt: vasárnapi ebéd egyenlő csirke valamilyen formában elkészítve. A garantált minőségű alapanyag pedig adta magát: a szombat hajnali piaci körutamon babot vásároltam egy idős hölgytől, a mellette standoló kofa pedig kihasználva az alkalmat, míg az addig beszerzett finomságokat a már jócskán teli kosaramban rendezgettem, előrántott a pult alól egy egész csirkét, és szó szerint rám sózta. Mire észbe kaptam a csirke már a kosaram tetején landolt, én pedig az ellenértékét nyújtottam át a kofának. Hát igen, lenne mit ellesni a marketingeseknek…