Tartármártás ahogy Józsibácsi készíti
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
-
10g tojássárgája32 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
2g só0 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
74g repceolaj657 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
8g porcukor29 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
-
40g tojássárgája129 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
8g só0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
298g repceolaj2630 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
-
4.7g tojássárgája15 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
23.7g főzőtejszín31 kcal
-
35.2g repceolaj311 kcal
-
11.8g fehérbor10 kcal
-
3.5g porcukor14 kcal
-
20.1g citrom3 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 82.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1000.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 812 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.8 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 87.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 94 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 112 micro
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 331.4 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 200 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 87 g
-
Koleszterin 504 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4000.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 300 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 378 mg
-
Nátrium 3249 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 349.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 347 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 215 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 375 mg
-
Retinol - A vitamin: 338 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 448 micro
- 2% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 45% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 39.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 473.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 384 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 41.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 40 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Hozzávalók
-
2 db tojássárgája
-
2 teáskanál mustár
-
2 kávéskanál só
-
2 dl főzőtejszín
-
3.5 dl repceolaj
-
3 dkg porcukor
-
1 késhegynyi cayenne paprika
Elkészítés
- Első lépésként egy nagyon kemény majonézt készítünk a következőképpen: egy tálba tesszük a mustárt és a tojássárgáját. Habverővel simára keverjük. Az olajat a jól ismert módon először cseppenként, később vékony sugárban adjuk a majonéz alaphoz. Akkor jó, ha olyan kemény, mint egy lágyabb vaj, és elválik a keverőtál oldalától. Ez talán a legidőigényesebb és legkényesebb művelet.
- Ha kész a majonéz alapunk, innen már könnyű dolgunk van, beletesszük a tejszínt, a száraz fehérbort, citromlevet, sót, cukrot, fűszereket és simára keverjük.
- Pár perc állás után ismét alaposan átkeverjük, és már kész is van a tartármártás.
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 62
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 50506
- Feltöltés dátuma: 2013. december 02.
Ajánló
Íze nem hasonlít a megszokott tejfölös változathoz, sokkal pikánsabb, és az ízek telítettebbek. Sűrűbb mártáshoz kevesebb tejszínt és bort tegyetek bele. Természetesen más olajból is lehet készíteni, csak arra kell vigyázni, hogy az olaj ne legyen túl markáns ízű mint pl. az olíva, mert kiérezni a kész tartárból, és az nem igazán jó. Ugyanígy befolyásoló tényező a mustár és a bor fajtája, minősége is. Tökéletesen illik halakhoz, franciasalátához, rántott zöldségekhez, rántott sajthoz, gombafejhez és bármihez, amihez a recept tartármártást ír elő. Aki markánsabb savanykás ízt szereti, tehet bele egy kis ecetet is. Sok sikert az elkészítéséhez! Ne tévesszen meg senkit a 4 adag megjelölés, de sajnos a program nem engedi, hogy adagmegjelölés nélkül továbblépjek. Természetesen attól függ, mihez kívánjuk felhasználni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Sziasztok, szeretném veletek megosztani az eredeti tartármártás receptjét. Igazság szerint eredetiről nem lehet beszélni, mivel nagyon sokféleképpen ismerik a világban, inkább úgy fogalmazok, ahogyan a szakács iskolákban tanítják Magyarországon. Későbbiekben megosztom veletek egy francia mesterszakács tartárreceptjét is. Lássuk, hogyan is készül a magyar változat.