r
Nosalty Logó

Szilvalekváros derelye

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Muci
Szilvalekváros derelye
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 937 kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 296 kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2271.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    265 mg
  • Nátrium
    1759 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    168.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    97 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 937 kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    67.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9086.7 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    250 mg
  • Kálcium
    499 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    208 mg
  • Foszfor
    1062 mg
  • Nátrium
    7038 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    674.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    389 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 3744 kcal
  • 9% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    717.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    556 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 296 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztből, a tojásokból, 2 dl víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. 15-20 percig gyúrjuk, hogy jól ki legyen dolgozva a tészta.
  2. Két részre osztjuk és tálkával letakarva 20 percig pihentetjük.
  3. Amíg a tészta pihen, a zsemlemorzsát az olajon világos barnára pirítjuk (kb. 15 perc alatt).
  4. A tésztát két részletben nagyon vékonyra, kb. 1 mm-re vastagságúra nyújtjuk. Két kb. 35x40 cm-es tésztalapot kapunk.
  5. Amikor az egyik lapot kinyújtottuk, a felénk eső felére egyenlő közökben egy-egy teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk, egymástól kb. 7 cm távolságra.
  6. Ráhajtjuk a tészta másik felét és az ujjunkkal a lekvárkupacok körül lévő tésztát jól lenyomkodjuk.
  7. Derelyevágóval feldaraboljuk. Egy ilyen tésztalapból 5x3, azaz 15 derelyénk lesz.
  8. A feldarabolt tészta széleit villával körbenyomkodjuk, nehogy a lekvár kifolyjon belőle.
  9. Amikor ezzel megvagyunk, jöhet a másik adag tészta.
  10. Amíg a másik adag tésztával bajlódunk, egy nagy fazékban feltesszük a vizet forrni, amibe beleszórjuk a sót.
  11. A derelyét 2-3 részletben kifőzzük, adagonként kb. 25 perc alatt fő meg.
  12. Amikor kifőtt, beleforgatjuk a prézlibe. Ezt a műveletet lehetőleg egy nagy lábasban végezzük, hogy minden derelye jó prézlis legyen.
  • Elkészítettem: 16 alkalommal
  • Receptkönyvben: 593
  • Tegnapi nézettség: 21
  • 7 napos nézettség: 134
  • Össznézettség: 207172
  • Feltöltés dátuma: 2009. február 19.

Ajánló

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Viszonylag ritkán készítek derelyét, mert elég macerás, de a végeredmény miatt megéri. A tészta nyújtása közben jutott eszembe, hogy van itthon egy tésztakészítő gépünk is, amit csak megvásároltunk és talán lustaságból soha nem vettünk elő. Legközelebb kipróbálom. Biztos könnyebb vele nagyon vékony tésztát nyújtani, ami a jó derelye elengedhetetlen feltétele.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...