Szénhidrátszegény sós karfiolrágcsa
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Bodon Judit dietetikus
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
88g karfiol9 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
15g cheddar sajt60 kcal
-
15 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
95
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
700g karfiol70 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
120g cheddar sajt484 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
757
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
73.7g karfiol7 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
12.6g cheddar sajt51 kcal
-
3.2g parmezán sajt12 kcal
-
4.7g petrezselyem2 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
79
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 482.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 164 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 98 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 300 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 344 micro
Összesen
95
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51 g
Zsír
-
Összesen 53.2 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3857.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 1358 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 999 mg
-
Nátrium 1314 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 387.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 733 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 195 mg
-
D vitamin: 74 micro
-
K vitamin: 785 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 285 micro
-
Kolin: 296 mg
-
Retinol - A vitamin: 534 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2396 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2749 micro
Összesen
757
kcal
- 9% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 406.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 138 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 83 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 252 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 289 micro
Összesen
79
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 közepes db karfiol
-
12 dkg cheddar sajt
-
3 dkg parmezán sajt
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
- A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük, és egy késes aprítóban adagonként pár mp. alatt felaprítjuk - kb. dara-szerű lesz.
- A karfioldarát egy mikrózható edényben magas fokozaton 8-10 perc alatt félpuhára "főzzük", ha húzódozunk a mikró használatától, akkor nagyon kevés olívaolajon egy serpenyőben is puhíthatjuk, viszont akkor ott kell állni a serpenyő mellett, és folyamatosan rajta tartani a szemünket.
- Menet közben kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, légkeverésesre, ha van ilyen lehetőségünk.
- A következő lépés volt nekem a "legfurcsább" - egy muszlinkendőn/gézlapon/vékony szövésű konyharuhán maroknyi adagokban a megpuhított karfioldarát "kifacsarjuk" - meglepő módon nagyon sok víz jön ki belőle. Szükség esetén kérjük erősebb alkatú ismerőseink segítségét, mert érdemes tényleg nagyon kicsavarni.
- A kicsavart karfiolmasszát egy tálban összekeverjük a tojással, 6 dkg reszelt sajttal (vegyesen a cheddar+parmezán - de ez igazából ízlés kérdése - bármilyen kemény, reszelhető sajt felhasználható), borssal, aprított petrezselyemmel (itt szintén szabad a fantázia, mehet snidlinggel, kakukkfűvel, fűszerkeverékekkel, stb.). Sózni külön nem szükséges, a sajttól elég sós lesz.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a karfiolos masszát 6-7 mm vastagon egyenletesen szétterítjük, figyeljünk, hogy a szélein se legyen túl lapos, mert ott akkor könnyen megéghet.
- Konyhai papírtörlőt óvatosan a masszára terítve tenyerünkkel kinyomkodjuk még a maradék nedvességet.
- A süteményt vékony, hosszú rudakra, vagy négyzet alakban, vagy rombusz alakban derelyevágóval vagy késsel felvágjuk. (Ezt a műveletet elvégezhetjük sütés után is.)
- A tésztát 10 perc alatt félkészre sütjük, ekkor rászórjuk a maradék reszelt sajt(oka)t, és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt megolvad és a tetejére pirul (~kb. 5 perc).
- Fűszeres paradicsomos vagy joghurtos mártogatóssal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 476
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 20792
- Feltöltés dátuma: 2016. június 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bodon Judit dietetikus
31 recept
Már régóta ki szerettem volna próbálni egy szénhidrátszegény, karfiol-alapú tésztát, aztán belefutottam ebbe a sós karfiolrágcsa receptbe, és egymásra találtunk. Elsőre persze furcsának tűnik, hogy karfiolból készüljön a tészta, de a végeredmény annyira finom lett, hogy szerintem még azok is megennék, akik egyébként húzódoznak a karfiolfogyasztástól (erről mondjuk részben a sok-sok sajt tehet). Kiváló különlegesség hétköznapokra, esti film mellé nasinak, vendégvárónak, de szerintem még a férfiaknak az esti meccs mellé is lecsúszik.