r
Nosalty Logó

Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Nikita Kozma
Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
195 °C
kenyérsütő
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 499 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1991 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 102 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1090.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    889 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 499 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    78.4 g

Zsír

  • Összesen
    28 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4362.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    486 mg
  • Nátrium
    3554 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    349.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    1433.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    246 micro
Összesen 1991 kcal
  • 4% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    224.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 102 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy tálban összekeverjük a liszteket, a sót, az élesztőt.
  2. Melegítünk 4 dl vizet (ne a mikróban!), hozzáadjuk a cukrot, a kenyérsütő keverőtáljába öntjük, majd hozzáöntjük a lisztkeveréket is.
  3. A kenyérsütő dagasztó programját (nálam 8-as Dought néven, másfél órás) állítjuk be (vagy összekeverjük kézzel a lisztkeveréket a vízzel).
  4. Mikor már nagyjából összeállt a tészta, hozzáadjuk a 3 ek olajat. Tovább dagasztjuk/vagy a gép dagasztja. (Ilyenkor normális, hogy a kenyérsütőgép vadul ,,dobálja" a tésztát, semmi pánik, szépen összeáll majd).
  5. Másfél óra után a gép megkeleszti a tésztát (1 órát meleg helyen kelesztjük).
  6. Mikor megkelt, kettőt-hármat nyújtunk a tésztán, és a kört 8 egyenlő háromszögre vágjuk, majd zsemle alakot formázunk belőle.
  7. Közben odatesszük forrni az 1 l vizet egy fazékban, beletesszük az 1 ek szódabikarbónát. (Nekem valamiért összecsomósodott a szódabikarbóna, mikor beletettem a vízbe, de mire felforrt, feloldódott.) Miután felforrt, készítünk elő egy sütőlapot, amit kibélelünk sütőpapírral.
  8. A forró vízbe a zsemléket egy lapát segítségével 30 másodpercig főzzük. Én egyszerre 1-et tettem csak bele. Le kell mindig nyomkodni, hogy egyenletesen, minden oldalát érje a víz. Amikor kész, a sütőlapra helyezzük őket.
  9. A zsemlék tetejét bevágjuk kb. 1 cm mélyen X alakban. Amíg a sütőt 195 °C-ra melegítjük, addig hagyjuk őket még kelni. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Nem kell megkenni semmivel. Teljesen kihűtve tálaljuk. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 195 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 24
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 6073
  • Feltöltés dátuma: 2015. március 08.

Ajánló

Finom, ropogós zsemlécskéket kapunk végeredményül. Napokig eláll (ha marad), másnapra csak megpuhul, de nagyon finom :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szénhidrátcsökkentett bajor zsemle
Nikita Kozma 2 recept

Az apróséf oldalán olvastam egy nagyon jó, bajor zsemle receptet, de mivel diétázok, illetve igyekszem odafigyelni, hogy mit eszek, megpróbáltam egy másik alternatívát. Az eredeti recept szerint 50 dkg finomliszt kellett, nekem volt itthon 4 féle lisztem. Így készült a mennyei bajor zsemlém finomlisztből, teljes kiőrlésű rozslisztből, Norbi update 1 lisztből és Diabestar lisztből. A végeredmény nagyon jó lett, kicsit tömörebb, nem az a felfújt zsemle. Ebből a mennyiségből 8 db normál méretű zsemle készíthető, én nem szeretek kézzel dolgozni, ezért kenyérsütőgépben dagasztottam össze a tésztát, és kelesztettem meg. Természetesen kézzel is elkészíthető.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...