Steak ahogyan a Ring Caféban készül
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
200g marha hátszín428 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
400g marha hátszín856 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
94.8g marha hátszín203 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.3g vaj24 kcal
-
1.9g olívaolaj17 kcal
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.9 g
Zsír
-
Összesen 38.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 612.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 364 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 130.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.8 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 31 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 342 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1224.6 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 80 mg
-
Foszfor 727 mg
-
Nátrium 206 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 261.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 96 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 335 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 19% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.9 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 62 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A hűtőből kivett húst sütés előtt hagyjuk, hogy 20 percig szobahőmérsékletűre melegedjen, majd másfél centi vastagságú, tenyérnyi szeletekre vágjuk.
- Sütéshez egy jó vastag aljú serpenyőt válasszunk, majd együtt olvasszuk fel benne a vajat és az olívaolajat.
- A zsiradék akkor elég meleg a sütéshez, amikor a tenyerünket a serpenyő fölé helyezve megfogja a zsírgőz, ami kissé tapadni fog. Ilyenkor tökéletes a zsiradék a sütéshez.
- Helyezzük bele a steaknek való hússzeleteket a serpenyőbe. Akkor jó, ha erőteljes sercegést hallunk. Süthetünk több steak-et is egyszerre, csak arra figyeljünk, hogy hagyjunk elegendő helyet (kb. két ujjnyit) közöttük, mert különben elkezdenek főni.
- Minimum 2 percig hagyjuk a serpenyőt és a forró zsiradékot, hogy végezhesse a dolgát. Semmiképpen se rázogassuk a serpenyőt, hagyjuk nyugodtan sülni a hússzeleteket, mert azok majd szépen leválnak a serpenyő felületéről, amint megfelelő pörzsanyagok képződtek rajtuk.
- Ezután fordítsuk meg a húsokat, és azon nyomban sózzuk, borsozzuk, ugyanis ekkor még a forró szaftok feloldják, illetve kioldják a fűszerekben található értékes aromákat. Ha mindent jól csináltunk, a hús nem egyenletesen szürkés lesz, hanem széleinél és a közepénél erőteljesen barna karamellizációk jelennek meg.
- Várjuk meg, amíg a hús felszíne elkezd rózsaszínűen gyöngyözni, ekkor a húsban lévő szaftok, amelyek az előbb még a másik irányba áramoltak, ezen a felén próbálnak kiszabadulni, de mivel megfelelő kérget sütöttünk a húsokra, ezért az értékes szaftokat a kéreg nem hagyja kifolyni.
- Tegyük be a húst serpenyővel együtt az előmelegített 150-160 fokos sütőbe, és süssük majdnem készre. Ebben az esetben azért nincs pontos sütési idő, mert a készenléti állapot értsd: rare, medium rare, stb. mindig a hús középpontjában tálaláskor mérhető hőmérsékletre vonatkozik, tehát erősen befolyásolja a hús keresztmetszete, mérete, illetve, hogy csontos vagy filézett steakkel van-e dolgunk. Én azt szoktam mondani, hogy 2 perc, 2 perc, 4 perc, és készen is van. Az első két intervallum a serpenyőben eltöltött időt, míg a harmadik a sütőben eltöltött időt jelenti. Végezetül sózzuk, borsozzuk.
- Ezek után jöhet a pihentetés. Nagyon fontos, hogy minden fentiek szerint készülő húst a hőközlés befejezése után legalább a sütési idő feléig, de inkább 2/3-áig pihentessük egy meleg, de semmiképpen sem forró helyen, alufóliával lazán letakarva a kihűlés elkerülése végett.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 285
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 167637
- Feltöltés dátuma: 2013. március 23.
Ajánló
Friss salátával vagy fóliás burgonyával és egy pikáns kéksajt mártással kínálhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A steak története helyett jöjjön inkább 1-2 jó tanács, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek steaket szeretnél készíteni: Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak készítésénél a megbízható hentestől beszerzett, jó minőségű steaknek való hús beszerzése. A sütéshez használt serpenyő gondos kiválasztása, amely egy jó minőségű, vastag aljú serpenyő legyen, mivel ezeknek a típusú serpenyőknek az alja több hőt tárol, és nem hűti le az edényt a steak-ünk, valamint a sütési folyamat közben is végig egyenletes hőközlésre képes. Az olajban történő pácolást, ha lehet, végleg felejtsük el. Az igaz, hogy az olaj nagyon jól tartósít, viszont közben vízelvonó képessége dolgozik, és dehidratál, ezért szigorúan tilos bő olajban pácolni a minőségi steak-et. Lehet, hogy elsőre bizarrul hangzik, de egyszer feltétlenül meg kell kóstolnod egy nagyon jó minőségű húst angolosra vagy legalább medium well módozatra sütve. Hidd el, ezek után már nincs visszaút, mert egyszerűen imádni fogod!