r
Nosalty Logó

Sós rugó

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Sós rugó
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 2423 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 331 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1484.1 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    101 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    945 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    60 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 485 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    80.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.3 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    432 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7420.4 g
  • Cink
    653 mg
  • Szelén
    131 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    505 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    960 mg
  • Nátrium
    4724 mg
  • Réz
    26 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    275.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    245.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    760 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    300 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    745 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    176 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    282 micro
Összesen 2423 kcal
  • 11% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1013.7 g
  • Cink
    89 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    645 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    41 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 331 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet, sót, túrót (legjobb, ha ricotta túrót használunk) és vajat összegyúrjuk. Ha túl vizes a túró, a tészta felvehet még egy kevés lisztet pluszban, ha meg túl keménynek találjuk, akkor lazíthatjuk egy kanál tejjel vagy tejföllel. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap: a sütőt bekapcsoljuk, 200 °C-ra állítjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy részre osztjuk. Az egyes darabokat kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk, próbáljuk meg minél szabályosabb kör alakúra nyújtani.
  3. A köröket egyenként 12-16 egyenlő cikkelyre vágjuk, és jó szorosan a külső széle felől indulva feltekerjük.
  4. Sütőlemezre helyezzük, tetejüket lekenjük tojássárgával, és megszórjuk köménymaggal. 200 °C-on, 12-13 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 13 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1282
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 28.

Ajánló

Köménymag helyett, ízlés szerint, rakhatunk a tetejére más magokat is (szezám, mák), esetleg finomra reszelt sajttal is megszórhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez egy egyszerű és finom sörkorcsolya. Olyan előzőnap-összegyúrom-másnap-sütöm recept, fontos, hogy a tészta sütés előtt egy éjszakát pihenjen a hűtőben. A nevének az eredetét nyomozva két elméletre bukkantam: egyesek szerint maga a süti a zsidó rugelach süteménynek a sós, illetve magyarosított verziója, onnan jön a név is (rugelach--rugó), másik elmélet szerint a (pl. metszőollókban található) rugókra hasonlító alakja miatt hívják rugónak.... De tovább ne is rugózzunk azon, hogy melyik igaz, a lényeg, hogy ezt majszoljuk sörözés, borozás alkalmával, ha nem akarunk mi magunk is jól berúgni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...