Sós rugó
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
70g finomliszt255 kcal
-
50g tehéntúró74 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
2g só0 kcal
-
4g tojássárgája13 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
485
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
350g finomliszt1274 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
12g só0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
2423
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
47.8g finomliszt174 kcal
-
34.2g tehéntúró50 kcal
-
13.7g vaj98 kcal
-
1.6g só0 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
0g köménymag0 kcal
Összesen
331
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1484.1 g
-
Cink 131 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 101 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 945 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 13 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 60 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 149 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
485
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 80.2 g
Zsír
-
Összesen 107.3 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 432 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7420.4 g
-
Cink 653 mg
-
Szelén 131 mg
-
Kálcium 305 mg
-
Vas 505 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 960 mg
-
Nátrium 4724 mg
-
Réz 26 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 275.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 245.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 760 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 300 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 219 mg
-
Retinol - A vitamin: 745 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 176 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 282 micro
Összesen
2423
kcal
- 11% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Cink
-
Vas
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 14.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1013.7 g
-
Cink 89 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 645 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 41 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
331
kcal
Hozzávalók
-
35 dkg finomliszt
-
25 dkg tehéntúró
-
10 dkg vaj
-
2 teáskanál só
-
1 db tojássárgája
-
köménymag ízlés szerint
Elkészítés
- A lisztet, sót, túrót (legjobb, ha ricotta túrót használunk) és vajat összegyúrjuk. Ha túl vizes a túró, a tészta felvehet még egy kevés lisztet pluszban, ha meg túl keménynek találjuk, akkor lazíthatjuk egy kanál tejjel vagy tejföllel. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
- Másnap: a sütőt bekapcsoljuk, 200 °C-ra állítjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és négy részre osztjuk. Az egyes darabokat kb. 2 mm vékonyra kinyújtjuk, próbáljuk meg minél szabályosabb kör alakúra nyújtani.
- A köröket egyenként 12-16 egyenlő cikkelyre vágjuk, és jó szorosan a külső széle felől indulva feltekerjük.
- Sütőlemezre helyezzük, tetejüket lekenjük tojássárgával, és megszórjuk köménymaggal. 200 °C-on, 12-13 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 13 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1282
- Feltöltés dátuma: 2016. április 28.
Ajánló
Köménymag helyett, ízlés szerint, rakhatunk a tetejére más magokat is (szezám, mák), esetleg finomra reszelt sajttal is megszórhatjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Allisc
56 recept
Ez egy egyszerű és finom sörkorcsolya. Olyan előzőnap-összegyúrom-másnap-sütöm recept, fontos, hogy a tészta sütés előtt egy éjszakát pihenjen a hűtőben. A nevének az eredetét nyomozva két elméletre bukkantam: egyesek szerint maga a süti a zsidó rugelach süteménynek a sós, illetve magyarosított verziója, onnan jön a név is (rugelach--rugó), másik elmélet szerint a (pl. metszőollókban található) rugókra hasonlító alakja miatt hívják rugónak.... De tovább ne is rugózzunk azon, hogy melyik igaz, a lényeg, hogy ezt majszoljuk sörözés, borozás alkalmával, ha nem akarunk mi magunk is jól berúgni.