- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
750g zöldparadicsom173 kcal
-
25g só0 kcal
-
7g kapor3 kcal
-
3g borsikafű8 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g zöldparadicsom690 kcal
-
99g só0 kcal
-
28g kapor12 kcal
-
12g borsikafű33 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
95.6g zöldparadicsom22 kcal
-
3.2g só0 kcal
-
0.9g kapor0 kcal
-
0.4g borsikafű1 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10197.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 182 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 90 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 9695 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 703.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 275 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 183 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 76 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 65 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 585 micro
-
β-karotin 2595 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 37.8 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 40789.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 728 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 362 mg
-
Foszfor 875 mg
-
Nátrium 38780 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.2 g
-
Cukor 120 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 2815.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1099 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 732 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 303 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 312 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2340 micro
-
β-karotin 10380 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.2 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1299.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 28 mg
-
Nátrium 1235 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 89.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 331 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
3 kg zöldparadicsom
-
9 ek só
-
4 szál kapor
-
3 db zellerlevél
Elkészítés
- A paradicsomokat többször is jól átmossuk. A hibás részeket kivágjuk.
- Az üvegek aljára kaprot és csombort teszünk, majd belerendezzük a paradicsomokat. Ha van annyi világos színű narancssárga paradicsomunk, akkor minden sorba rakjunk belőle legalább egyet.
- A tetejére is tegyünk pár szál kaprot, csombort, végül pedig a zellerzöldet.
- Készítsük el a levet: ehhez egy tiszta tálba töltsünk annyi vizet, amennyi az üvegünkbe belefér, és keverjük hozzá a sót. A lényeg, hogy jó sós legyen a lé (igazából nekem kóstolásra megy).
- Ezzel a sós vízzel töltsük fel az üvegeket, úgy hogy a paradicsomokat teljesen ellepje. Én savanyúgág leszorítót is szoktam rá tenni, így biztosan a lé alatt maradnak a paradicsomok.
- Az üveget lezárjuk, és télig hűvös helyre, a kamrába tesszük.
- Receptkönyvben: 179
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 48825
- Feltöltés dátuma: 2010. július 02.
Ajánló
Ehhez a savanyúsághoz a paradicsomokat akkor szedjük le, amikor már világoszöld és narancssárga színűek. A túl sötétzöld paradicsom még eléggé éretlen, és keserű lesz tőle a savanyúságunk. Az érlelés folyamán az üvegben a kissé pirosabb és narancssárgább paradicsomok szétmennek, de pont ez a jó, mert ezek adják a legjobb ízt az egész savanyúságnak. Ezért mindenképpen kerüljön minden egyes üvegbe néhány narancssárga, vagy még kevésbé érett enyhén pirosas színű paradicsom. Kb. 4 hónap eltelte után kezdhetjük télen megbontani az üvegeket, attól függően, hogy mikor tettük el őket. Aki már júliusban-augusztusban bespájzol belőle, az decemberben már próbálkozhat a felbontással. Én viszont még szeptember vége felé is szoktam eltenni, amikor az utolsó, későn érő paradicsomokat már úgysem érleli meg a napfény. Ezeket az üvegeket február körül bontom meg.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Anyósomtól tanultam ezt a fajta savanyúságot. Párom nagyon szereti, ezért minden évben kerül néhány üveggel a kamra polcára. A képen egy 3 literes példány látható, a mennyiségeket ehhez adtam meg.