r
Nosalty Logó

Sós karamellás mézeskalács torta

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Gizi
Sós karamellás mézeskalács torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

984
Kalória
10.2g
Fehérje
115g
Szénhidrátok
52.4g
Zsír
2.7g
Víz
37.5g
Koleszterin
-
Rost
86.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 984 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 5898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    449.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    2.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 984 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    61.4 g

Zsír

  • Összesen
    314.6 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2699 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    2640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690 g
  • Cukor
    517 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 5898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    2 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

  1. A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
  2. Ezután vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen szintén nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle két darab 20 cm-es kört.
  3. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk rá két darab tésztalapot, villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járjunk majd el.
  4. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat.
  5. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a mézes lapokat, mielőtt megtöltenénk.
  6. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára.
  7. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.
  8. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)
  9. Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kenjük kívül is vékonyan körbe a tortát.
  10. Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
  11. A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.
  12. A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és keverjük össze. (Amikor a meleg tejszínt hozzáadjuk, a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)
  13. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk)
  14. Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.
  15. A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk rá a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe (v. hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A készen megvásárolható mézes tortalap nagy segítség lehet ünnep előtt a háziasszonyoknak egy torta elkészítéséhez. Természetesen a saját mézes süteményünk tésztájával is készülhet, csak az kicsit időigényesebb.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hatlapos Eszterházy-torta

A burgenlandi kirándulásunk után szereztem meg a receptet, nem is akárhonnan, az Eszterházy szakácskönyvből. Ennek ellenére nem állítom, hogy ez az eredeti, hiszen máig tisztázatlan, ...

Sonkás tészta sütőben sütve

A legjobb családokban is megesik, hogy marad a húsvéti sonkából pár szelet. És míg hidegen is megehetnénk a húst, jobb, ha felhasználjuk különböző ízes ebédek készítéséhez. A ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!