r
Nosalty Logó

Sós karamellás mézeskalács torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gizi
Sós karamellás mézeskalács torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 984 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 5898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    52.4 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    449.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    440 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    2.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    112 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 984 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    61.4 g

Zsír

  • Összesen
    314.6 g
  • Telített zsírsav
    168 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    225 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2699 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    2640 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    690 g
  • Cukor
    517 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    684 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 5898 kcal
  • 6% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 2% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    14 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    166 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    2 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    0 mg
  • Foszfor
    1 mg
  • Nátrium
    162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 363 kcal

Elkészítés

  1. A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
  2. Ezután vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen szintén nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle két darab 20 cm-es kört.
  3. Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk rá két darab tésztalapot, villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járjunk majd el.
  4. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat.
  5. A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a mézes lapokat, mielőtt megtöltenénk.
  6. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára.
  7. Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.
  8. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)
  9. Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kenjük kívül is vékonyan körbe a tortát.
  10. Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
  11. A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.
  12. A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és keverjük össze. (Amikor a meleg tejszínt hozzáadjuk, a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)
  13. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk)
  14. Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.
  15. A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk rá a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe (v. hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 86
  • 7 napos nézettség: 372
  • Össznézettség: 10064
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A készen megvásárolható mézes tortalap nagy segítség lehet ünnep előtt a háziasszonyoknak egy torta elkészítéséhez. Természetesen a saját mézes süteményünk tésztájával is készülhet, csak az kicsit időigényesebb.

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...