Sós karamellás mézeskalács torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
67g mézes tortalap247 kcal
-
42g mascarpone168 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
13 kcal
-
84 kcal
-
33g cukor129 kcal
-
126 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
984
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
400g mézes tortalap1484 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
200g növényi habtejszín502 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
300g növényi habtejszín753 kcal
-
6g só0 kcal
Összesen
5898
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
-
24.6g mézes tortalap91 kcal
-
15.4g mascarpone62 kcal
-
6.2g vaj44 kcal
-
9.2g porcukor36 kcal
-
1.2g vaníliás cukor5 kcal
-
12.3g növényi habtejszín31 kcal
-
12.3g cukor48 kcal
-
18.5g növényi habtejszín46 kcal
-
0.4g só0 kcal
Összesen
363
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 2% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 10.2 g
Zsír
-
Összesen 52.4 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 449.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 440 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 115 g
-
Cukor 86 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 2.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 114 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
984
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 2% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 61.4 g
Zsír
-
Összesen 314.6 g
-
Telített zsírsav 168 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 225 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2699 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 2640 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 690 g
-
Cukor 517 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 16.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 684 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 158 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
5898
kcal
- 6% Fehérje
- 64% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 2% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 2 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 1 mg
-
Nátrium 162 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
363
kcal
Hozzávalók
-
1 csomag mézes tortalap
-
25 dkg mascarpone
-
10 dkg vaj
-
15 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 dl növényi habtejszín
-
20 dkg cukor
-
3 dl növényi habtejszín
-
1 teáskanál só
Elkészítés
- A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
- Ezután vágjunk ki a tésztából két darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd lisztezett felületen szintén nyújtsuk ki vékonyra, és vágjunk ki belőle két darab 20 cm-es kört.
- Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzünk rá két darab tésztalapot, villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne emelkedjen majd meg a tészta. A másik két tésztalappal is így járjunk majd el.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat.
- A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a mézes lapokat, mielőtt megtöltenénk.
- A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a puha, felkockázott vajat, majd keverjük simára.
- Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.
- A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy keverőkanállal apránként keverjük hozzá a vaníliás mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot, mert lehet nem kell majd mind.)
- Ezután a teljesen kihűlt mézes tortalapokat kenjük meg a vaníliás mascarponekrémmel úgy, hogy közben kenjük kívül is vékonyan körbe a tortát.
- Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
- A Hulalát (v. habtejszínt) melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről.
- A kristálycukrot tegyük egy serpenyőbe, kevergetve karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, öntsük hozzá az előzőleg megmelegített tejszínt, a sót, és keverjük össze. (Amikor a meleg tejszínt hozzáadjuk, a karamell kissé megkeményedik, de főzés közben majd teljesen feloldódik.)
- Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett főzzük 10-15 percig, hogy kellően besűrűsödjön a karamell. (egy sűrűbb, de még folyós állagú karamellt kell hogy kapjunk)
- Az elkészült sós karamellt ezután szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk.
- A lehűlt tortát vegyük ki a hűtőből, majd csorgassuk rá a szintén kihűlt sós karamellt. Ezután tegyük vissza a hűtőbe (v. hideg helyre), hogy a karamell kellően megdermedjen.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 8 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 43
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 22.
Receptjellemzők
Gizi
384 recept
A készen megvásárolható mézes tortalap nagy segítség lehet ünnep előtt a háziasszonyoknak egy torta elkészítéséhez. Természetesen a saját mézes süteményünk tésztájával is készülhet, csak az kicsit időigényesebb.