Sós karamell
- 5% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 5% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 5% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 30.2 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 49 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 132 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.5 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 146 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 5% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 23 g
Zsír
-
Összesen 120.7 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1150.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 289 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 527 mg
-
Nátrium 46 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 270.1 g
-
Cukor 256 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 584 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 573 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 137 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 5% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 25.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 10 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.2 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 13.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 119 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy magas, és vastag falú edényben kevés vízzel megolvasztjuk a cukrot. Akkor jó, ha szép aranyszínű, és teljesen folyékony, de már ragadós az állaga.
- Ekkor apránként hozzáadjuk a vajat / margarint, valamint a tejszínt, s közben folyamatosan kevergetjük.
- Ha nem sós vajjal dolgozunk, ekkor adjuk hozzá a sót, illetve az ízlés szerinti hozzávalókat. Én most egy csipet fahéjat tettem bele.
- Lassú tűzön ragacsos állagúra főzzük.
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, vagy egy tálat, és ebbe öntjük a masszánkat. Én most olyan tepsit használtam, amiben az egybe sült fasírt is készül.
- Legalább egy éjszakára hűtőben pihentetjük
- Mielőtt felszeletelnénk, nagyjából 10 percet hagyjuk szobahőmérsékleten, így könyebben tudunk dolgozni vele.
- Tetszőleges méretű bonbonokat, cukrokat faragunk belőle, majd celofánban csomagoljuk őket. Lehet esetleg még aprított csonthéjasba, vagy sóba forgatni, mielőtt csomagolnánk.
- Hűtőben tárolandó! Ott viszont sokáig eláll, már ha megmarad... :-)
- Tepsi mérete: 27x8
- Receptkönyvben: 77
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10098
- Feltöltés dátuma: 2010. október 27.
Ajánló
Gyors és kreatív gasztroajándék, karácsonyi cukorka, szaloncukor alap csokimázzal bevonva, és még sorolhatnám. Karamell függőknek kötelező!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ki ne emlékezne a Jóbarátok című sorozatra? Erősen függők felidézhetik, hogy Monica kedvenc édessége a sós karamella volt. Pfujj... Gondolták sokan. Hogy jön össze az édes karamell és a sós íz? A sorozatot és a karamellát azóta sem szeretem. Vagyis az utóbbit idáig nem szerettem. Netes gasztro kalandozásaim során botlottam bele az egyre terjedő sós karamella trendbe, és elkezdem nyomozni. Sok receptet összevadásztam, mire megtaláltam a számomra legtesthezállóbbat; persze a pénztárcakímélés is sokat nyomott a latba. Nos, meg kell valljam: a sós karamella egyáltalán nem sós. A só csak és kizárólag az édes íz indikátora: még intezívebbé, még lágyabbá, még krémesebbé, még bódítóbbá teszi az amúgy sem könnyű édességet. Imádom! :-) Egy valamire rá kellett jönnöm: a befőzéshez használatos celofán sajnos nem megfelelő a cukrok kellőképpen ízléses becsomagolásához. Szóval elnézést a képért.