Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
38g vaj269 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája8 kcal
-
3g cukor10 kcal
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
300g vaj2151 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g cukor77 kcal
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
28.8g vaj207 kcal
-
19.2g cukor74 kcal
-
48.1g finomliszt175 kcal
A tetejére
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 31.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 154.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 86 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.3 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 14.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 266 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 261 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.4 g
Zsír
-
Összesen 253.5 g
-
Telített zsírsav 154 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 862 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1236.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 185 mg
-
Kálcium 175 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 690 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 602.4 g
-
Cukor 221 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 118.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2128 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 272 mg
-
Retinol - A vitamin: 2087 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 492 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 309 micro
- 5% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 24.4 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 11.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 205 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A nem túl hideg vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Hűtőszekrényben fóliába csavarva 2 órán át pihentetjük.
- A tésztát 4 darabba vágjuk, majd egyenként 15 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsibe (pl. gáztepsi) tesszük (egyszerre 2 db fér bele).
- A kés tompa felével rombusz formára bevágjuk (így sütés után szépen lehet törni). Másfajta formában is lehet sütni, bővebben a blogomon.
- Ha cukrosat szeretnénk készíteni, kenjük meg tojássárgával, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, amíg világos színűre sül, majd még forrón szórjuk meg kristálycukorral. Ha csupasz shortbread-et (ún. plain shortbread) szeretnénk, egyszerűen süssük meg.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 8491
- Feltöltés dátuma: 2010. május 29.
Ajánló
Ha nincs sós vajunk, egy tk sót tegyünk bele.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése omlós. Aki evett már shortbread-et, tudja, hogy a jellegzetességét az adja, ahogyan az édes és sós íz keveredik egymással. Éppen ez a shortbread lelke, azaz a só, pontosabban a sós vaj. Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje: sütemények című könyvében - ami nagy kincs, manapság legfeljebb használtan, antikváriumban lehet hozzájutni - ezt az utóbbi körülményt emeli ki a shortbread kapcsán. A számtalan, komoly szakácskönyvben található shortbread-receptben nincs említés sóról, aminek az a banális oka, hogy ezt a süteményt Angliában sós vajjal szokták készíteni. Egy olyan klasszikus süteménynél, mint a shortbread, fel sem merül, hogy nem sós vajat tesznek bele. Szóval, ha eddig a házilag elkészített shortbread-ünk nem lett olyan, mint amit hazájában ettünk, azért a vaj a hibás. Pontosabban a só hiánya. A shortbread éppen attól lesz "shortbread-ízű", hogy imitt-amott kiérződik a só az egyébként édes kekszből. Bővebb sztori és fotók a blogomon.