r
Nosalty Logó

Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Shortbread 2.- ami nem rövid kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 612 kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 4886 kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 469 kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    31.7 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.3 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    266 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    261 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    61 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 612 kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.4 g

Zsír

  • Összesen
    253.5 g
  • Telített zsírsav
    154 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    862 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1236.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    690 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    602.4 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    118.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    272 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2087 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    492 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    309 micro
Összesen 4886 kcal
  • 5% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    24.4 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    205 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 469 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A nem túl hideg vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. Hűtőszekrényben fóliába csavarva 2 órán át pihentetjük.
  3. A tésztát 4 darabba vágjuk, majd egyenként 15 cm átmérőjű körre kinyújtjuk, majd sütőpapírral kibélelt nagyméretű tepsibe (pl. gáztepsi) tesszük (egyszerre 2 db fér bele).
  4. A kés tompa felével rombusz formára bevágjuk (így sütés után szépen lehet törni). Másfajta formában is lehet sütni, bővebben a blogomon.
  5. Ha cukrosat szeretnénk készíteni, kenjük meg tojássárgával, majd előmelegített sütőben 20 percig süssük, amíg világos színűre sül, majd még forrón szórjuk meg kristálycukorral. Ha csupasz shortbread-et (ún. plain shortbread) szeretnénk, egyszerűen süssük meg.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 8491
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 29.

Ajánló

Ha nincs sós vajunk, egy tk sót tegyünk bele.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A shortbread jelentése nem "rövid kenyér" :), ahogyan azt a szó szerinti fordítása sugallná, valójában semmi köze a kenyérhez, a short szó pedig egy régies angol kifejezés, jelentése omlós. Aki evett már shortbread-et, tudja, hogy a jellegzetességét az adja, ahogyan az édes és sós íz keveredik egymással. Éppen ez a shortbread lelke, azaz a só, pontosabban a sós vaj. Christian Teubner A világ 100 legjobb receptje: sütemények című könyvében - ami nagy kincs, manapság legfeljebb használtan, antikváriumban lehet hozzájutni - ezt az utóbbi körülményt emeli ki a shortbread kapcsán. A számtalan, komoly szakácskönyvben található shortbread-receptben nincs említés sóról, aminek az a banális oka, hogy ezt a süteményt Angliában sós vajjal szokták készíteni. Egy olyan klasszikus süteménynél, mint a shortbread, fel sem merül, hogy nem sós vajat tesznek bele. Szóval, ha eddig a házilag elkészített shortbread-ünk nem lett olyan, mint amit hazájában ettünk, azért a vaj a hibás. Pontosabban a só hiánya. A shortbread éppen attól lesz "shortbread-ízű", hogy imitt-amott kiérződik a só az egyébként édes kekszből. Bővebb sztori és fotók a blogomon.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...