Pelmenyi, az orosz húsos derelye
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
Töltelék
-
83g darált sertéshús152 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17g víz0 kcal
Tészta
-
83g finomliszt303 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
1g só0 kcal
-
50g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
Töltelék
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g víz0 kcal
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
7g só0 kcal
-
300g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
Töltelék
-
31.1g darált sertéshús57 kcal
-
5.6g vöröshagyma2 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.2g víz0 kcal
Tészta
-
31.1g finomliszt113 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
18.7g víz0 kcal
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.7 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 113 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 50 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 306 mg
-
Nátrium 541 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 158.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 97 micro
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.1 g
Zsír
-
Összesen 67.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 675 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5863.1 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 298 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 234 mg
-
Foszfor 1835 mg
-
Nátrium 3245 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 389.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 949.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 169 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 35 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 689 mg
-
Retinol - A vitamin: 180 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 580 micro
- 11% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 364.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 202 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Töltelék
-
500 g darált sertéshús
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl víz
Tészta
-
500 g finomliszt
-
1 db tojás
-
1 tk só
Elkészítés
Töltelék
- A darált húst összekeverjük a lereszelt vöröshagymával, majd hozzáadjuk a tojást és egy kevés vizet, fűszerezzük sóval, borssal.
- Alaposan összekeverjük.
Tészta
- Egy jól nyújtható tésztát készítünk az alapanyagok bekeverésével és kidagasztásával.
- Ezt követően jó vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kisebb köröket nyomkodunk belőle.
- A tésztakorongok közepére kávéskanálnyi adagokat töltünk a húsból (lásd: Töltelék), majd félbehajtjuk, és alaposan összecsipkedjük a tészta széleit, hogy jól összetapadjon a két oldal. Így egy “félholdat” kapunk. Ezután a félholdak két kis csücskét egymáshoz nyomjuk.
- Az így kapott kis tésztabatyukat enyhén lobogó, sós vízben kifőzzük. Egyenként dobáljuk őket a vízbe, nehogy összeragadjanak.
- Akkor vannak készen, ha elkezdenek feljönni a víz felszínére. Ezután kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, és frissen, melegen, tejföllel vagy vajjal a tetején tálaljuk. Ha jobban szeretjük sütve, akkor, miután kicsit kihűlt, kevés zsiradékon meg lehet pirítani az oldalait.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 149
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 31
- Össznézettség: 16192
- Feltöltés dátuma: 2020. december 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Minden országnak megvan a maga töltött tésztája: Lengyelországban a pirog, Dél-Amerikában az empanadas, Japánban a gyoza, Olaszországban a tortellini és a ravioli, nálunk a derelye, az oroszoknál pedig az igen népszerű pelmenyi, ami egy sertéshússal töltött kis tésztabatyu. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik ezt az egész világon kedvelt orosz „comfort food”-ot, melynek elkészítésében hagyományosan az egész család részt vesz, és leginkább a hideg téli napokon fogyasztják. A vékonyra nyújtott tésztakorongokat enyhén fűszerezett darált hússal töltik meg, vízben kifőzik, majd vajban megpirítják, és tejföllel vagy ecettel tálalják. A pelmenyi remekül fagyasztható, így érdemes belőle nagy adagot készíteni, így, ha megkívánja az ember, csak kikap párat a mélyhűtőből, és mehet is a forró vízbe vagy levesbe!