r
Nosalty Logó

Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Walaky
Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 529 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 3176 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    38 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1103.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    376 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 529 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    227.9 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    1223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6622.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    3059 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    728 mg
  • Foszfor
    2257 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 3176 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    787.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    268 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    29 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 378 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk félig - melyet apró darabokra vagdostunk -, majd levesszük a tűzről, s addig kevergetjük, míg elolvad teljesen, félretesszük, mire szükség lesz rá, kihűl, kissé vissza is dermed. A 2 bögre (körülbelül 20 dkg) mákot legelőször is megdaráljuk. A tepsit, hőálló edényt - 20x30 cm - sütőpapírral kibéleljük, a tojásokat kettéválasztjuk két edénybe, s minden mást kimérve odakészítünk a munkaasztalra, így gyorsabb lesz a munka menete! :) Én így szoktam! :)
  2. Most a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra állítjuk, alsó-felső állásba, előmelegítjük a sütéshez.
  3. A porcukrot kikeverjük a kihűlt, de még kissé folyós vajjal - ettől nem kell megijedni, ha még kissé folyós, viszont teljesen kihűlt legyen.
  4. A tojások sárgáját, a sót, a citromos hozzávalókat, vaníliaaromát, hozzákeverjük a vajas krémhez, majd ehhez még a fahéjjal elkavart darált mákot is hozzáadjuk, egyenletesre kikavarjuk az egészet.
  5. Végül a kemény habbá vert fehérjét adjuk a masszához, melyet óvatosan, egyenletesen összeforgatunk vele. Az így kapott masszát az előre, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük. Betesszük a tepsit az előmelegített sütőbe, s körülbelül 30 perc alatt megsütjük. 20 perc elteltével végezzünk tűpróbát - nem ugyanúgy sütnek a sütők!
  6. Miután megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, tetszőleges alakúra, nagyságúra szeleteljük. Én javaslom a kis ügyes "formátumot"! :) Porcukorral meghintjük, s lehet tálalni - eddig a fele el fog fogyni, szinte biztos vagyok benne! :) Mennyei! JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30x5
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 35 alkalommal
  • Receptkönyvben: 251
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 28766
  • Feltöltés dátuma: 2018. március 09.

Ajánló

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak én nagyon részletesen írtam le! A vaj helyett margarint is használhatunk! A citrom helyett lehet narancshéját is belereszelni, s a léből is tenni bele, csak kevesebbet, mint a citromból! El is hagyható mindkettő, illetve mindkettőből is tehetünk bele egyszerre! A vajat/margarint - ha puha - kikeverhetjük a szokásos módon a porcukorral, csak én így, ahogy írtam, lerövidítettem, megkönnyítettem ezt a lépést! Azt javaslom, először így, ahogyan a receptem szól, így próbálja ki mindenki, aki elkészíti, aztán majd lehet variálni! Tényleg olyan, amilyennek leírtam, nem szépítem, mert az én receptem! Érdemes elkészíteni! Én az adagok "megjelölésével" mindig bajban vagyok! 6 személyt írtam, de az csak körülbelül 1 evésre elegendő, cirka 3 szelet 1 főre! Majdnem elfelejtettem: készíthetünk hozzá bármilyen öntetet, ízlésünknek megfelelően! Bár, aki így megkóstolja, nem igazán fog kérni hozzá, inkább csak habzsolja befelé! :) 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon könnyű, egyszerű az elkészítése, viszont annál finomabb.....légiesen könnyű a sütemény maga, s már most megjegyzem, nagyon-nagyon gyorsan illannak el a szeletkék a tálcáról :)......érdemes duplázni kapásból, de ne magasabb legyen, hanem nagyobb tepsiben (ennek a nagyságát is cirka duplázni) süssük meg.....tuti, hogy bejön a mákimádóknak.....nekik már-már kötelező elkészíteni :).....ami még fontos, egyáltalán nem tömény + a mák nagyon egészséges, ráadásul lisztmentes is......hajrá, máris fogjatok hozzá :)......érdemes.....

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...