r
Nosalty Logó

Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet

5,0

1 ÉRTÉKELÉS4 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Walaky
Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

529
Kalória
11.3g
Fehérje
40.1g
Szénhidrátok
38g
Zsír
40.6g
Víz
203.8g
Koleszterin
6.6g
Rost
31.2g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 529 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 3176 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
Összesen 378 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    38 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1103.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    121 mg
  • Foszfor
    376 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    40.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 529 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    67.8 g

Zsír

  • Összesen
    227.9 g
  • Telített zsírsav
    92 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    1223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6622.6 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    3059 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    728 mg
  • Foszfor
    2257 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cukor
    187 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    758 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    238 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1221 micro
Összesen 3176 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    145 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    787.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    268 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.6 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    29 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    145 micro
Összesen 378 kcal

Elkészítés

  1. A vajat felolvasztjuk félig - melyet apró darabokra vagdostunk -, majd levesszük a tűzről, s addig kevergetjük, míg elolvad teljesen, félretesszük, mire szükség lesz rá, kihűl, kissé vissza is dermed. A 2 bögre (körülbelül 20 dkg) mákot legelőször is megdaráljuk. A tepsit, hőálló edényt - 20x30 cm - sütőpapírral kibéleljük, a tojásokat kettéválasztjuk két edénybe, s minden mást kimérve odakészítünk a munkaasztalra, így gyorsabb lesz a munka menete! :) Én így szoktam! :)
  2. Most a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra állítjuk, alsó-felső állásba, előmelegítjük a sütéshez.
  3. A porcukrot kikeverjük a kihűlt, de még kissé folyós vajjal - ettől nem kell megijedni, ha még kissé folyós, viszont teljesen kihűlt legyen.
  4. A tojások sárgáját, a sót, a citromos hozzávalókat, vaníliaaromát, hozzákeverjük a vajas krémhez, majd ehhez még a fahéjjal elkavart darált mákot is hozzáadjuk, egyenletesre kikavarjuk az egészet.
  5. Végül a kemény habbá vert fehérjét adjuk a masszához, melyet óvatosan, egyenletesen összeforgatunk vele. Az így kapott masszát az előre, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük. Betesszük a tepsit az előmelegített sütőbe, s körülbelül 30 perc alatt megsütjük. 20 perc elteltével végezzünk tűpróbát - nem ugyanúgy sütnek a sütők!
  6. Miután megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, tetszőleges alakúra, nagyságúra szeleteljük. Én javaslom a kis ügyes "formátumot"! :) Porcukorral meghintjük, s lehet tálalni - eddig a fele el fog fogyni, szinte biztos vagyok benne! :) Mennyei! JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x30x5

Nagyon könnyű, egyszerű az elkészítése, viszont annál finomabb.....légiesen könnyű a sütemény maga, s már most megjegyzem, nagyon-nagyon gyorsan illannak el a szeletkék a tálcáról :)......érdemes duplázni kapásból, de ne magasabb legyen, hanem nagyobb tepsiben (ennek a nagyságát is cirka duplázni) süssük meg.....tuti, hogy bejön a mákimádóknak.....nekik már-már kötelező elkészíteni :).....ami még fontos, egyáltalán nem tömény + a mák nagyon egészséges, ráadásul lisztmentes is......hajrá, máris fogjatok hozzá :)......érdemes.....

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!