Pehelykönnyű, lisztmentes, bögrés-mákos szelet
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 38 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1103.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 121 mg
-
Foszfor 376 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 40.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.8 g
Zsír
-
Összesen 227.9 g
-
Telített zsírsav 92 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 66 g
-
Koleszterin 1223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6622.6 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 3059 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 728 mg
-
Foszfor 2257 mg
-
Nátrium 415 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 240.4 g
-
Cukor 187 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 243.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1413 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 287 micro
-
Kolin: 758 mg
-
Retinol - A vitamin: 1394 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 238 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1221 micro
- 8% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 29% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 145 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 787.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 87 mg
-
Foszfor 268 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 145 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A vajat felolvasztjuk félig - melyet apró darabokra vagdostunk -, majd levesszük a tűzről, s addig kevergetjük, míg elolvad teljesen, félretesszük, mire szükség lesz rá, kihűl, kissé vissza is dermed. A 2 bögre (körülbelül 20 dkg) mákot legelőször is megdaráljuk. A tepsit, hőálló edényt - 20x30 cm - sütőpapírral kibéleljük, a tojásokat kettéválasztjuk két edénybe, s minden mást kimérve odakészítünk a munkaasztalra, így gyorsabb lesz a munka menete! :) Én így szoktam! :)
- Most a sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra állítjuk, alsó-felső állásba, előmelegítjük a sütéshez.
- A porcukrot kikeverjük a kihűlt, de még kissé folyós vajjal - ettől nem kell megijedni, ha még kissé folyós, viszont teljesen kihűlt legyen.
- A tojások sárgáját, a sót, a citromos hozzávalókat, vaníliaaromát, hozzákeverjük a vajas krémhez, majd ehhez még a fahéjjal elkavart darált mákot is hozzáadjuk, egyenletesre kikavarjuk az egészet.
- Végül a kemény habbá vert fehérjét adjuk a masszához, melyet óvatosan, egyenletesen összeforgatunk vele. Az így kapott masszát az előre, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük. Betesszük a tepsit az előmelegített sütőbe, s körülbelül 30 perc alatt megsütjük. 20 perc elteltével végezzünk tűpróbát - nem ugyanúgy sütnek a sütők!
- Miután megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, tetszőleges alakúra, nagyságúra szeleteljük. Én javaslom a kis ügyes "formátumot"! :) Porcukorral meghintjük, s lehet tálalni - eddig a fele el fog fogyni, szinte biztos vagyok benne! :) Mennyei! JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ ANNAK, AKI ELKÉSZÍTI! Érdemes!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30x5
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 35 alkalommal
- Receptkönyvben: 251
- Tegnapi nézettség: 11
- 7 napos nézettség: 53
- Össznézettség: 28766
- Feltöltés dátuma: 2018. március 09.
Ajánló
Nagyon egyszerű elkészíteni, csak én nagyon részletesen írtam le! A vaj helyett margarint is használhatunk! A citrom helyett lehet narancshéját is belereszelni, s a léből is tenni bele, csak kevesebbet, mint a citromból! El is hagyható mindkettő, illetve mindkettőből is tehetünk bele egyszerre! A vajat/margarint - ha puha - kikeverhetjük a szokásos módon a porcukorral, csak én így, ahogy írtam, lerövidítettem, megkönnyítettem ezt a lépést! Azt javaslom, először így, ahogyan a receptem szól, így próbálja ki mindenki, aki elkészíti, aztán majd lehet variálni! Tényleg olyan, amilyennek leírtam, nem szépítem, mert az én receptem! Érdemes elkészíteni! Én az adagok "megjelölésével" mindig bajban vagyok! 6 személyt írtam, de az csak körülbelül 1 evésre elegendő, cirka 3 szelet 1 főre! Majdnem elfelejtettem: készíthetünk hozzá bármilyen öntetet, ízlésünknek megfelelően! Bár, aki így megkóstolja, nem igazán fog kérni hozzá, inkább csak habzsolja befelé! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon könnyű, egyszerű az elkészítése, viszont annál finomabb.....légiesen könnyű a sütemény maga, s már most megjegyzem, nagyon-nagyon gyorsan illannak el a szeletkék a tálcáról :)......érdemes duplázni kapásból, de ne magasabb legyen, hanem nagyobb tepsiben (ennek a nagyságát is cirka duplázni) süssük meg.....tuti, hogy bejön a mákimádóknak.....nekik már-már kötelező elkészíteni :).....ami még fontos, egyáltalán nem tömény + a mák nagyon egészséges, ráadásul lisztmentes is......hajrá, máris fogjatok hozzá :)......érdemes.....